reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 4 nízkoprofilových CPU chladičů

8.3.2012, Jan Vítek, recenze
Test 4 nízkoprofilových CPU chladičů
Nedávno jsme přinesli test 5 výkonných procesorových chladičů, po nichž nyní přichází na řadu 4 nízkoprofilové modely od firem Cooler Master a Scythe. Ty se budou hodit při sestavování HTPC a jiných počítačů uzavřených v nízkých skříních...

Scythe Kozuti


Kozuti od velmi populární společnosti Scythe z Japonska je nejmenším chladičem v našem testu a to i na výšku, na kterou má pouze 4 cm. Z první fotografie to také vypadá, jako by tento chladič nechával výběr ventilátoru na uživateli, ale při bližším pohledu můžete odhalit, že ventilátor se skrývá mezi základnou a žebrovím.





Díky tomu se tento chladič bude hodit do skutečně velmi stísněných prostor a nebude potřebovat mít nad sebou ještě mnoho volného prostoru. Nyní ke specifikacím:

Model
Scythe Kozuti (SCKZT-1000)
Rozměry
110 x 103 x 40 mm
Hmotnost
250 g
Materiál
3x duální 6mm heatpipe, hliníková žebra, měděná základna
Ventilátor
80 x 80 x 10 mm
800 - 3300 RPM
8,2 - 32,5 dBA
6 - 24,82 CFM
kluzná ložiska
Kompatibilita
Intel LGA 775, 1155, 1156, 1366
AMD AM2, AM2+, AM3
Verze
pouze tato

Tento chladič bude mít tedy při porovnání s ostatními modely v testu velkou nevýhodu, neboť je subtilní a má malý ventilátor, jenž má navíc uprostřed chladiče těžkou pozici. Zpracování chladiče je ale až na uložení ventilátoru klasické, takže tu najdeme základnu, heatpipe a hliníková žebra navrch.





Žebra zde mají tloušťku 0,3 mm a mezi sebou pravidelné rozestupy po 1 mm. Protínají je 6mm měděné heatpipe vycházející z rovněž měděné základny, která je opatřena povrchovou úpravou (nejspíše je poniklována). Heatpipe jsou také duální, takže v základně je jejich střed a konce pak míří do žebroví, díky čemuž se jejich počet efektivně zdvojnásobuje.





Styčná plocha je jako obvykle hladká, bez znatelných nerovností a zrcadlově lesklá, i když stopy po broušení na ní vidět pochopitelně můžeme. Má čtvercový tvar, a tak i závity mají k sobě stejně daleko, což nám napovídá, že si budeme moci vybrat orientaci chladiče i na socketech AMD. Na druhou stranu je taková možnost u tohoto chladiče v podstatě zbytečná.





Ventilátor zde přidržují na místě dvě drátové spony a jeho orientace byla zvolena tak, aby nasával vzduch skrz žebra a foukal ho směrem na základní desku.


Příslušenství


V příslušenství se zde nachází sada dvou spon, které budeme moci našroubovat na základnu chladiče, a k nim dostaneme také drobné příslušenství - šroubky, matky, podložky a také trošku teplovodivé pasty v malém sáčku.





Instalace


Na socket AMD je instalace velmi jednoduchá a probíhá podobně jako instalace na intelovské sockety. Tento chladič sice není stejně velký jako GeminII M4, ale i tak svým tělem přikryje socket a znemožní to, aby se uživatel mohl dostat k otvorům kolem něj. Z toho důvodu je jedinou cestou si připravit chladič předem a zajistit jej až z druhé strany, což bylo použito i v předchozím případě.





Nejdříve si tedy připravíme dvě kratší spony a čtyři šroubky a těmi spony připevníme k základně chladiče. Zde jsem narazil na to, že závity v základně nebyly zrovna dobře protaženy, takže zde je vhodné si připravit křížový šroubovák s vhodnou velikostí, jinak byste si mohli šroubky strhnout. Snad to byla ojedinělá vada, nicméně i tak bylo možné spony k základně připevnit správně.

Pak už si namažeme procesor teplovodivou pastou, které nedáváme zbytečně moc, protože styčná plocha chladiče je velmi hladká. Chladič obrátíme základnou vzhůru, přiklopíme na něj základní desku a s pomocí šroubků s nasunutými černými podložkami jej připevníme. Chladič pak drží za čtyři body, a to velmi pevně.
reklama