reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 4 nízkoprofilových CPU chladičů

8.3.2012, Jan Vítek, recenze
Test 4 nízkoprofilových CPU chladičů
Nedávno jsme přinesli test 5 výkonných procesorových chladičů, po nichž nyní přichází na řadu 4 nízkoprofilové modely od firem Cooler Master a Scythe. Ty se budou hodit při sestavování HTPC a jiných počítačů uzavřených v nízkých skříních...

Scythe Shuriken rev. B


A jako poslední se představí klasický Shuriken, který ale také přišel již v druhé revizi. Oproti Big Shurikenu 2 nám dle specifikací nemá moc co nabídnout, neboť je vybaven menším ventilátorem, u počtu heatpipe si odečteme dva kusy a dokonce je o 6 mm vyšší. Dále má i nižší hmotnost a nedá se namontovat na moderní socket LGA 2011 a procesory Intel Sandy Bridge E, takže dle toho všeho lze určit, že bude mít v tomto testu velmi těžkou pozici.





Scythe Shuriken rev. B je vybaven 100mm ventilátorem, což už je samo o sobě nehledě na jeho 12mm tloušťku nezvyklý rozměr.

Model
Scythe Shuriken rev. B (SCSK-1100)
Rozměry
105 x 116 x 64 mm
Hmotnost
355 g
Materiál
3x duální 6mm heatpipe, hliníková žebra, měděná základna
Ventilátor
100 x 100 x 12 mm
650 - 2200 RPM (+/- 10 %)
10,5 - 31,67 dBA
11,81 - 31,91 CFM
0,22 - 1,47 mm H2O
kluzná ložiska
Kompatibilita
Intel LGA 478, 775, 1155, 1156, 1366
AMD 754, 939, 940, AM2, AM2+, AM3
Verze
pouze tato

Konstrukce tohoto chladiče je ale velmi podobná jako u jeho většího bratříčka a kromě rozměrů a počtu heatpipe se liší už jen v tom, že využívá velkou hliníkovou základnu s vysokými žebry. Toto řešení ale dle mých zkušeností má jen pramalý vliv na výsledný výkon.





Použitá hliníková žebra mají tloušťku 0,3 mm a rozestupy mezi nimi jsou o něco málo větší než milimetrové. Se třemi duálními heatpipe Scythe naložil podobně jako u Big Shuriken 2 rev. B. Jsou obloženy hliníkovou základnou a měděnou styčnou plochou a pak navazují na hlavní hliníkové žebroví. To je ovšem stejně jako v předchozím případě neobepíná celé, ale jen jejich poloviny, což nutně zhorší přenos tepla do žeber.





Měděná a poniklovaná plocha styčné plochy má stejné zpracování jako u Kozuti nebo Big Shuriken 2 rev. B. Je tedy rovná, hladká a má zrcadlový lesk s jen malými nerovnostmi, které nás donutí aplikovat menší množství teplovodivé pasty.





Příslušenství


V tomto případě od Scythe dostaneme v příslušenství kromě manuálu a teplovodivé pasty nacvakávací spony využívající systém upnutí vyvinutý samotnými firmami AMD a Intel. Pro AMD tu tak máme dvě malé spony s pružinkami, pro Intel socket 478 tu jsou středně velké spony a pro ostatní sockety Intel pak velké spony s černými plastovými zámky.





Tento chladič je tak připraven i na starší sockety v podobě Intel 478 a AMD 754, 939 a 940.


Instalace


V tomto případě je tedy instalace ze všech čtyř případů nejjednodušší a nejsou k ní potřeba ani žádné nástroje. Vybranou dvojici spon jednoduše nacvakneme do základny, namažeme procesor pastou a pak spony zajistíme buď do výchozího rámečku nebo do připravených otvorů v základní desce.



reklama