Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.3.2012, Jan Vítek, recenze
Nedávno jsme přinesli test 5 výkonných procesorových chladičů, po nichž nyní přichází na řadu 4 nízkoprofilové modely od firem Cooler Master a Scythe. Ty se budou hodit při sestavování HTPC a jiných počítačů uzavřených v nízkých skříních...
Jakub Nov. | 18.8.201212:20
Dobrý den. Je možné udělat komplexní test funkčnosti nízkoprofilových cpu fan + chlazení­(ram,hdd,gpu,zdroj­) v miniITX skříni jako je např: Amei AM c2001 nebo Eurocase WI02c, kde jest velmi omezené proudění vzduchu.
Děkuji
Odpovědět0  0
vojjta | 9.6.201215:33
Ahoj, co jsem tak koukal tak Arctic Freezer 11 LP nelze dat na sc. am3 ­([odkaz, pro zobrazení se přihlaste])... jak se vam ho povedlo napasovat na Phenoma?
Odpovědět0  0
sammo | 8.3.201211:50
Dakujem za uzitocny test, pred par dnami som vyberal chladic podobnej konstrukcie a som rad ze som si aj podla tohoto testu, vybral dobre, aj ked by som si usetril par hodin hladanim toho vhodneho chladica.
Este by som mal navrh na podobne testy do buducnosti. Kedze tieto testovane chladice su primarne urcene pre HTPC a procesory s nizsou wattazou, bolo by vhodne otestovat aj nejaky 65 W kusok. Je sice pravda, ze 125 W procesor najlepsie odhali, ci je dany chladic schopny takyto kus zeleza uchladit, ale mna by to zaujimalo aj z hladiska otestovania chladica v plne pasivnom rezime.
Sam mam Core2Duo s Thermalright SI­-128 bez ventilatora a v plnom zatazeni je teplota lahko nad 50°C. Som preto zvedavy, ako by si viedli aj tieto testovane...
Odpovědět1  0
Jan Vítek (3360) | 8.3.201213:51
Tak s SI­-128 pasivně chladit lze, protože je vystrčen do prostoru a vzduch proudí kolem něj, ale s nizkoprofilovým chladičem připlácnutým na desku, který má kolem sebe ještě pasivy MOSFETů, bych to ani u procesoru s TPD pod 65 W nezkoušel.
Odpovědět2  0
cerw13 | 8.3.201211:42
Jak moc si pomůžu při výměně boxového chladiče u FX­-4100 kterej dostává obden dost ­"na zadek­".. Při základním taktu i voltáži v zátěži kolísá teplota mezi 60­-69° ­(podle CPUID­) a vzhledem k tomu, že AMD uvádí 70° jako max, bojim se, že ho brzo odpálim. Hlavně mi nedoporučujte výměnu celého CPU, na to nemám ;­) Ale 400 ­- 1000 za chladič bych dal... A ještě dotaz, jestli výměnu zvládne každej bl*ec jako já? ;­) ­(jo a nesmějte se mi xD ­)
Odpovědět1  0
Jan Vítek (3360) | 8.3.201213:55
Jestli ty teploty odpovídají, pomůžete si dost, ale jestli máte normální skříň ­(Middle Tower s dostatečnou šířkou­), volil bych normální chladič typu věž, třeba vítěze minulého testu: https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-953C4981A941E12CC12579AB0048E958.html

V recenzi máte i popis instalace na socket AMD, není to nic těžkého, jen to chce opatrně s pastou.
Odpovědět0  0
cerw13 | 8.3.201214:04
Skříň mám middle ­- Cooler master silencio 550 tam je placu ;­)

Díky za radu
Odpovědět0  0
Falcon77 | 8.3.201210:53
Dobrý test, jenom bych upozornil na chybku v závěru, připlatíme si zřejmě za Big Shuriken 2....
Odpovědět0  1
Jan Vítek (3360) | 8.3.201213:49
Žádnou nevidím, píšu tam o BS2
Odpovědět0  0
Freaky | 8.3.20129:30
Pan Vítek je nějak finančně zavázán výše uvedeným výrobcům, nebo distributorům? Že není možno pro srovnání použít něco levnějšího ... jako třeba Arctic Freezer 7­/11 LP, který je za méně než polovinu výše uvedených chladičů. Je mi jasné, že zboží, které je jen o malinko lepší, těžko obhájí více jak dvojnásobnou cenu :­-)
Odpovědět0  9
Jan Vítek (3360) | 8.3.20129:44
Promiňte, neslyším vás přes burácení svého nového Nissan GT.
Odpovědět9  0
tutanchamon (2) | 8.3.20129:49
Skuste si raz kupit do PC poriadny chladic ­/ ventilator a ­(mozno­) potom pochopite . . .
Odpovědět1  0
Karel Polívka (1094) | 8.3.20129:58
Co takhle položit dotaz nebo připomínku bez toho, že byste se trapně navážel do autora alá úplatky ­(vím, jsme v České republice, kde má hodně lidí z nějakého důvodu ve zvyku za vším vidět úplatkářství; s ohledem na aktuálně probíhající soudní proces kolem VV se na druhou stranu není moc co divit :­-­)­).

V tomto testu jsou vúči sobě porovnatelné chladiče, provedením i cenově.

Model Arctic Freezer 11 LP jsme již testovali koncem roku 2010 a obdržel od nás ocenění TREFA vzhledem k výbornému poměru výkon vs. cena: https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-2EA6A12BE8CF20BDC12577B400640987.html ­(jeho cena 300 ­- 400 Kč je méně než poloviční, než jakou mají chladiče z dnešního testu­).
Odpovědět9  0
Karel Polívka (1094) | 18.3.201222:34
Dodatečně jsme naměřili výkon chladiče Arctic Freezer 11 LP i na aktuální sestavě a přidali jsme jej do grafů v tomto článku pro porovnání.
Odpovědět0  0
Freaky | 20.3.201210:00
Děkuji. Teď konečně vidí i ti, kteří to netušily, že například Scythe Kozuti se absolutně nevyplatí. Scythe Shuriken rev. B taky svojí cenu nemůže obhájit.
No a u těch ostatních je sporná jejich výhodnost např. do Low Profile HTPC, kde si člověk zřejmě nevybere žravou 4jádrovou potvoru, ale zvolí nějaký 30­-65W dostačující CPU ...
Upozorňuji, že Arctic Freezer 11 LP stojí okolo 300Kč ­[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Michal Koláček (53) | 9.3.201221:46
Pan Vítek odvedl kvalitní práci v podobě zajímavého článku vúči sobě porovnatelných chladičů. Vaše podezření je liché. Ostatně, doslovně to vysvětlil pan Polívka :­) Naopak, netradiční test vítám a věřím, že další budou následovat. A pak možná bude i ten Nissan GT :P
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.