reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 CPU chladičů - od 92 mm až po pasiv

17.4.2008, Jan Vítek, recenze
Test 5 CPU chladičů - od 92 mm až po pasiv
Dnes se po delší době podíváme na nové modely chladičů procesorů, mezi nimiž asi nejvíce vynikne model Orochi od společnosti Scythe. Tento mastodont s 10 heatpipe nemá problém svou velikostí zastínit téměř jakýkoliv jiný chladič, ale výkon je již otázkou. Kromě toho se představí tři modely OCZ a jeden Noiseblocker.

Scythe Orochi


A nakonec si představíme asi nejzajímavější model z celého testu. Jedná se o Orochi od výrobce Scythe, jenž přichází v papírové krabici, kde je však poměrně natěsnán a při hrubějším zacházení při dopravě by na to mohla některá jeho žebra doplatit. V našem případě se tak ale naštěstí nestalo.



Model
Scythe Orochi
Rozměry
120 x 194 x 155 mm
Hmotnost
1155 g (+ 130 g ventilátor)
Materiál
hliník, měď, heatpipe
Ventilátor
140 x 140 x 25 mm
500 RPM
29,39 CFM
10,8 dBA
kluzná ložiska
Kompatibilita
AMD 754/939/940/AM2, Intel 478/LGA775

Chladič je zajímavý především díky své mohutnosti a extrémnímu počtu použitých heatpipe. Koncepcí jde ale o naprosto klasický chladič, který využívá měděnou základnu a heatpipe rozvádějící teplo mezi hliníková žebra.



Jeho zaměření je evidentně na tiché a přesto účinné chlazení. Navíc díky své velikosti, se kterou bude nad deskou tvořit jasnou dominantu, by jej mělo být snadné použít i jako zcela pasivní chladič, samozřejmě v dobře větrané skříni. Jeho hliníková žebra mají tloušťku 0,5 mm a mezi sebou mají cca 4mm rozestupy, což je ideální pro pomaloběžné ventilátory nebo pasivní chlazení, protože vzduch nebude muset překonávat tak vysoký odpor.



Zajímavá je také základna, kde se uplatňuje měděná styčná plocha se stříbrnou povrchovou úpravou a menší extrudovaný hliníkový pasiv. Mezi těmito částmi jsou pak vnořeny 6mm heatpipe, ale jich je tolik, že musely být uloženy ve dvou řadách.



Heatpipe pak vycházejí jedním směrem a otáčí se vzhůru, aby se mohly zapustit do žeber. A jak je vidět, Scythe kladlo důraz na co nejvíce rovnoměrné rozložení tepla do celého těla chladiče. A co se týče styčné plochy, pak v té se přítlačný šroubek dobře zrcadlí a jsou zde vidět a cítit stopy po broušení, jež jsou však poněkud zjemněny povrchovou úpravou.



A pak zde máme dodávaný ventilátor s vnějším průměrem 140 mm a jedenácti lopatkami. Montážní otvory však jsou však od sebe vzdálené 105 mm, což je stejně, jako u 120mm ventilátorů. Co se týče zpracování, pak tento ventilátor má poměrně ostré lopatky a také se mi zdál trochu nevyvážený, ale vzhledem k jeho velmi nízkým otáčkám 500 RPM toto nebude téměř vadit.







Příslušenství


V bílé krabičce dostaneme vše potřebné pro instalaci na sockety AMD AM2/754/939/940 a Intel 478 a LGA775. Jsou to celkem tři vrchní rámečky a jeden spodní, sáček se šroubky, teplovodivá pasta, pružné drátky pro upevnění ventilátoru a obrázkový manuál.




Instalace


Před instalací Scythe Orochi si nejdříve vybereme příslušný kovový rámeček a ten našroubujeme na základnu chladiče. Pak je v případě LGA775 nutné ještě připravit si základní desku, na kterou si našroubujeme dva kovové díly s očky, za něž se chladič zahákne. Zde je nutné se nejdříve přesvědčit, jak potřebujeme chladič natočit a až poté si požadovaným způsobem namontujeme na desku zmíněné díly.



Pak už jen zbývá namazat procesor pastou, přiložit chladič tak, že jej na jedné straně zahákneme za packy, přiklopíme a z druhé strany upevníme háčky.
reklama