reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 hi-end chladičů CPU

10.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test 5 hi-end chladičů CPU
Tématem pro dnešní srovnávací test se stalo 5 výkonných procesorových chladičů vyšší třídy, které by tedy měly zaujmout především výkonem. Jedná se o modely firem Akasa, Cooler Master, Noctua, Thermalright a Zalman, takže nabídka je široká.

Akasa Nero S


Těžkou úlohu bude mít v neúprosné konkurenci ostatních chladičů model Akasa Nero S, i když ten sám o sobě nevypadá jako slaboch. Jedná se o věžovitý chladič, jehož heatpipe mají přímý styk s heatspreaderem procesoru, což ale není nic výjimečného.



Akasa jej rozesílá do světa zabalený v odolné papírové krabici, kde je chladič oddělen od svého příslušenství měkkými přepážkami, takže je při přepravě dobře chráněn.



Podívejme se nyní na jeho specifikace a aktuální cenu.

Model
Akasa Nero S (AK-CCX-4001HP)
Rozměry
120 x 87 x 160 mm
Hmotnost
726 g
Materiál
hliník, 4x duální heatpipe
Ventilátor
120 x 25 mm
600 - 1600 RPM (PWM)
max. 70,4 CFM
max. 2,86 mm H2O
6,9 - 25,9 dBA
ložiska HDB (Hydro Dynamic)
Kompatibilita
Intel LGA775, LGA1156 & LGA1366
AMD 939, AM2, AM2+ & AM3

Rozměry Nero S jsou v této třídě celkem běžné a nejdůležitější je v tomto případě výška, neboť ta nám napoví, zda se chladič vejde do počítačové skříně. Tělo se skládá z běžných materiálů, tedy hliníku a čtyř duálních heatpipe a je připraveno pro jeden dodávaný 120mm ventilátor s otáčkami řízenými pomocí PWM v rozmezí 600 - 1600 RPM.



K tomuto účelu již výrobce nainstaloval 4 silikonové trny, na něž se ventilátor nasune. Ty mají za úkol aspoň trochu utlumit jeho vibrace, aby se nepřenášely dále do skříně. Žebra mají zvlněné delší hrany a ty kratší jsou navíc ještě ohnuty směrem dolů, jejich tloušťka je mezi 0,3 až 0,4 mm a rozestupy mají asi 1,5 mm.



Heatpipe jsou od pohledu s žebry dobře spojeny pro kvalitní rozvod tepla a samotné mají průměr 8 mm (běžně používané jsou 6mm trubice). Vespod ony samy tvoří styčnou plochu pro odvedení tepla z procesoru, takže zde nebylo zapotřebí využití měděné destičky coby základny a tuto roli mohl převzít levnější a lehčí hliník. Ten také drží heatpipe pohromadě a poslouží k montáži chladiče na socket základní desky.



Heatpipe byly dle viditelných stop i s hliníkovou základnou zarovnány broušením, což se dle pohledu výrobci povedlo. Styčná plocha však svým tvarem ani trochu nepřipomíná čtverec, ale plochu procesoru (ne heatspreaderu) by snad měla pokrýt.





Příslušenství


Dodávané příslušenství má za úkol zajistit montáž na sockety Intel LGA775, LGA1156 & LGA1366 a AMD 939, AM2, AM2+ & AM3, tedy všechny moderní typy. Nový socket Intel LGA1155 pro procesory Sandy Bridge odpovídá svým rozložením děr typu LGA1156, takže otázku kompatibility s novými deskami pro Intel nemusíme řešit.



V balení tedy je klasická pružná spona pro AMD s otočným klíčem a pak zadní rámeček pro Intel se dvěma předními sponami a sada šroubků s pružinkami. Vše nám pak osvětlí manuál a využít budeme moci dodávanou teplovodivou pastu.



Ventilátor pro Nero S je 120mm, jeho otáčky jsou v rozmezí 600 - 1600 RPM (PWM) a hlučnost 6,9 - 25,9 dBA při maximálním průtoku vzduchu 70,4 CFM a statickém tlaku 2,86 mm H2O. Dnes je také moderní pokoušet se upravit tvar lopatek tak, aby poskytly co nejlepší průtok vzduchu, statický tlak, či poměr mezi průtokem a hlučností. Nic z toho si však běžný uživatel doma změřit nemůže, takže nezbývá než údajům výrobců věřit, což oni samozřejmě vědí, a to není dobré východisko.


Instalace


Instalační procedura na LGA 775 a ostatní sockety LGA zahrnuje připevnění zadního kovového rámečku na základní desku. Ten bude držet chladič a podporovat desku z druhé strany, aby se neprohýbala. Pak si na chladič přišroubujeme spony, namažeme procesor teplovodivou pastou, chladič přiložíme a křížem zajistíme pomocí čtyř šroubků s pružinkami.



To zajistí velký a rovnoměrný přítlak na procesor, přičemž se chladič nemá šanci ve svém uložení vrtět. Posledním krokem je nasunutí ventilátoru na čtyři silikonové trny. Nebojte se za ně silně zatáhnout, aby se jejich zarážky prodraly skrz otvory v rámečku ventilátoru. Tak a máme hotovo.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu AKASA NERO S poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama