reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 hi-end chladičů CPU

10.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test 5 hi-end chladičů CPU
Tématem pro dnešní srovnávací test se stalo 5 výkonných procesorových chladičů vyšší třídy, které by tedy měly zaujmout především výkonem. Jedná se o modely firem Akasa, Cooler Master, Noctua, Thermalright a Zalman, takže nabídka je široká.

Cooler Master V6GT


Svého adepta na vítězství má společnost Cooler Master, a to konkrétně model V6GT. Jedná se o nástupce modelů V8 a V10 a jeho vzhled má připomínat výkonný motor, což je však u procesorového chladiče asi ta nejméně důležitá vlastnost.



Přišel k nám v elegantní černé krabici s červenými potisky, kde je uložen v plastovém a pěnovém pouzdře již jako sestavený.



Následují specifikace chladiče Cooler Master V6GT, které jsou vskutku impozantní.

Model
Cooler Master V6GT (RR-V6GT-22PK-R1)
Rozměry
131 x 120 x 165 mm
Hmotnost
939 g
Materiál
měď, hliník, 6x duální heatpipe
Ventilátor
800 – 2200 RPM (PWM)
34,02 – 93,74 CFM
0,43 - 3,30 mm H2O
15– 38 dBA
ložiska DynaLoop
Kompatibilita
Intel Socket LGA1366 / 1156 / 775
AMD Socket AM3/AM2+/AM2

Přes 200 W tepelné energie napomůže odvést téměř kilogram těžký věžovitý chladič se šesti duálními heatpipe uspořádanými na obou stranách do tvaru písmene V. Nejsou tedy v řadě za sebou a místo toho se jejich rozestup v žebrech zvyšuje. Nezbytnou součástí je také dvojice 120mm ventilátorů s ložisky DynaLoop a maximálními otáčkami 2200 RPM, což lze stejně jako u řady jiných modelů regulovat pomocí PWM. Na první pohled se může zdát, že ventilátory nebude možné kvůli tvaru rámečků vyměnit, avšak do nich jsou pouze vsazeny, tudíž můžeme v případě potřeby nainstalovat vlastní.



Poslední plastová část tvoří čepičku celému chladiči a jejím úkolem je ucelit design i choutky milovníků světelných diod. Víčko s logem Cooler Master ve skutečnosti totiž není žádné víčko, ale spínač, který mění barvu podsvícení tenkého průsvitného proužku mezi modrou, červenou a fialovou. Bezesporu veledůležitá funkce.



Pohled na chladič zespodu odhalí nejen zdivočelou změť kabelů, ale také postupně se rozkračující "nohy" 6mm heatpipe vycházející z měděné poniklované základny. Přímý styk heatpipe s procesorem bych v tomto případě ani nečekal a ani bych jej neuvítal.

Co se týče onoho napájení, pak kabely ventilátorů jsou svedeny do jednoho 4pinového konektoru a podsvícení pomocí LED pak využívá jeden Peripheral Power (aka MOLEX). Pokud diodkám zrovna neholdujete, můžete si tedy klidně tento kabel odpojit, což je možné po odšroubování horní plastové části.



Na styčné ploše základny zůstaly po broušení viditelné kruhové stopy, přičemž vznikla v každém směru rovná plocha, která by měla zajistit dobrý přenos tepla z procesoru do základny, heatpipe a dále.



Podívejme se ještě na nahý chladič s 0,3mm žebry v asi milimetrových rozestupech. To by bylo pro jeden ventilátor asi příliš, ovšem V6GT je navržen pro dva, a ty by měly poskytnout dostatečný statický tlak a průtok vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

Tvar lopatek průsvitných ventilátorů je velmi podobný předchozímu modelu u chladiče Akasa Nero S, takže můžeme očekávat rovněž velmi podobné výkony.


Příslušenství


Vedle obrázkového manuálu, který nás dobře navede i bez znalosti jazyka nás očekává papírová krabička s řadou různých spon pro Intel Socket LGA1366 / 1156 / 775 a AMD Socket AM3/AM2+/AM2. Vedle toho nám Cooler Master poskytne ještě malý sáček s drobnými díly, malým imbusem a tubou teplovodivé pasty.




Instalace


Zde si nejdříve připravíme k instalaci základní desku, a to pomocí toho pravého zadního rámečku a předních spon, které můžeme v libovolné orientaci umístit k desce a šroubky je přes sponu přimontovat. Nezapomeneme ale na těchto sponách ještě předtím nastavit závit podle typu socketu (LGA 1156, 1366 nebo starý 775).



Pak už je deska připravena k namontování chladiče, z nějž předem sundáme ventilátory, namažeme procesor pastou a umístíme chladič. Nakonec si vezmeme sponu s dvěma napevno umístěnými šroubky a pružinkami, provlékneme ji středem chladiče, aby její otvory zapadly na připravené jazýčky a opatrně ji přišroubujeme. Po opětovném nasunutí ventilátorů a zapojení napájení máme hotovo.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler master V6GT poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama