reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 hi-end chladičů CPU

10.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test 5 hi-end chladičů CPU
Tématem pro dnešní srovnávací test se stalo 5 výkonných procesorových chladičů vyšší třídy, které by tedy měly zaujmout především výkonem. Jedná se o modely firem Akasa, Cooler Master, Noctua, Thermalright a Zalman, takže nabídka je široká.

Zalman CNPS9900 MAX


Korejský výrobce Zalman uvádí, že jeho CNPS9900 MAX je schopen odvést až 300 W ztrátového tepla, a to díky velkému ventilátoru, celoměděnému designu a také díky "kompozitním" heatpipe, které kombinují dva typy využívající kapiláry a houbovitou strukturu na vnitřním povrchu. Heatpipe firmy Zalman tak slibují o 50 procent vyšší efektivitu v porovnání s "klasickými" heatpipe.



Chladič přišel zabalený jako obvykle v papírové krabici, kde byl chráněn tuhou schránkou z průhledného plastu a ještě navíc okolním pásem ze stejného materiálu. Má to zapotřebí, protože jeho žebra jsou z měkké mědi a ještě k tomu velmi tenká.



Specifikace CNPS9900 MAX se dozvíme v následující tabulce:

Model
Zalman CNPS9900 MAX
Rozměry
94 x 131 x 152 mm
Hmotnost
755 g
Materiál
měď, 3x duální heatpipe
Ventilátor
135 mm
900 - 1700 RPM
18 - 30 dBA
Long Life Bearing (ložiska)
Kompatibilita
Intel LGA775, LGA1156 & LGA1366
AMD AM2, AM2+ & AM3
Orientační cena
1500 Kč s DPH v době testování

Jde o chladič kombinující věžovitý design a již letitý styl, který Zalman vymyslel pro své procesorové chladiče. Nejdříve šlo pouze o tenké hliníkové nebo měděné plechy (či jejich kombinaci) spojené šroubky do jednoho celku, který se vějířovitě rozvíral do okolí. Po nástupu heatpipe se však tento typ chladičů ukázal jako neschopný konkurence, a tak se vějíře tenkých měděných plechů rozdělily a nasunuly na heatpipe, čímž se mohl ušetřit materiál a upravovat konstrukce dle libosti. Časem jsme dospěli až k chladičům CNPS9900 a dnešnímu s přízviskem MAX, jehož měď má temně zbarvenou niklovou ochranu proti korozi.



Chladič tedy tvoří měděná základna, z níž vycházejí dvě heatpipe na jednu stranu a čtyři na druhou. Ve skutečnosti jde ale o konce heatpipe, které nad základnou tvoří kruh, takže fyzicky jde dohromady o tři kusy. Jeden z nich protíná žebra před ventilátorem a dva pak tvoří větší část chladiče za ventilátorem, což je logické, protože lopatky budou lépe ofukovat prostor za sebou. Ventilátor samotný je v prostoru mezi oběma žebrovími držen pomocí kovové spony vycházející rovněž ze základny.



Žebra jsou k heatpipe přiletována, protože jinak by z trubic velmi snadno sklouzla. Přesto se ale výrobci příliš nepovedlo dodržet mezi nimi rovnoměrné odstupy, ale to je v tomto případě spíše jen kosmetická vada. Žebra mají tloušťku pouze 0,2 mm, takže nebudou klást vzduchu velký odpor. Pro jistotu pak byla obě žebroví posílena okolními ocelovými prstenci, takže tento chladič snad snese i hrubější zacházení.



Zrcadlově vyleštěná styčná plocha, to je specialita firmy Zalman, s níž se vytasila (pokud mě paměť neklame) poprvé u chladiče VF900-Cu určeného pro grafické karty. Od té doby mají chladiče Zalman takto zpracované styčné plochy, ale ne bezvýhradně. V tomto případě je tomu tak a dá se rovněž říci, že plocha je rovná, aby dobře dosedla na heatspreader procesoru.

Červeně podsvícený ventilátor uzavřený mezi žebrovími má dle specifikací velikost 135 mm, ovšem nemá rámeček, takže se to špatně ověřuje. Jeho lopatky však kopírují rozměry žeber, která mají průměr 131 mm, takže to zhruba odpovídá. Jeho otáčky se regulují pomocí PWM díky základní desce, ovšem Zalman k chladiči dodává ještě podobně jako Noctua adaptér s odporem (RC7P), který maximální otáčky 1700 RPM sníží o 200.


Příslušenství


V porovnání s předchozím Thermalright Venomous X je zde jen málo příslušenství, ale přesto je zde veškeré, které budeme potřebovat včetně teplovodivé pasty Zalman ZM-STG2, samolepky, univerzálního montážního kitu pro sockety Intel LGA775, LGA1156 & LGA1366 a AMD AM2, AM2+ & AM3 a obrázkový manuál v angličtině a korejštině.




Instalace


Zalman CNSP9900 MAX nemá ve své výbavě mohutné spony a hraje spíše na úspornost a originalitu. Prvním krokem je umístění čtvercového dílu z plastu na zadní černý rámeček, a to z té správné strany. Zajistí se pomocí své lepicí vrstvy a pak si můžeme do ní (rovněž ze správné strany) v případě instalace na LGA 775 nastrkat podlouhlé matky, které se následně zajistí nasunutými kousky plastu, protože jinak by nám po obrácení rámečku vypadaly. Zde je třeba si především hlídat, zda jednotlivé součásti dáváme do rámečku správně a důležitý je také onen plastový díl, neboť ten bude tlačit na socket z druhé strany a zajistí řádný přítlak chladiče.



Pak je nutné povolit šroubky v základně chladiče, do vzniklé mezery umístit příslušné spony a základnu opět sešroubovat dohromady. Pak již máme vše připraveno na finální krok, takže si namažeme procesor, přiložíme chladič a postupně jej upevníme imbusovými šroubky. To je pochopitelně nejlepší dělat diagonálně, aby chladič netlačil při utahování na procesor jen z jedné strany. Zalman nám také přidal jednoduchý imbusový klíč, který díky zakulacené hlavě na delším rameni umožní pohodlné utažení šroubků, aniž bychom k nim museli mít přístup přímo seshora.

Výsledek působí velmi dobře, takže se CNPS9900 MAX se na socketu ani nehne.
reklama