reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 hi-end chladičů CPU

10.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test 5 hi-end chladičů CPU
Tématem pro dnešní srovnávací test se stalo 5 výkonných procesorových chladičů vyšší třídy, které by tedy měly zaujmout především výkonem. Jedná se o modely firem Akasa, Cooler Master, Noctua, Thermalright a Zalman, takže nabídka je široká.
V tomto testu jsme si předvedli několik drahých a výkonných procesorových chladičů, které nám dokáží zajistit výkonné, ale i tiché chlazení. Jejich ceny naleznete v tabulkách u popisu každého z nich, ovšem nyní si orientační částky pro větší přehlednost shrneme.

Ceny testovaných chladičů s DPH:
  • Akasa Nero S - 1100 Kč
  • Cooler Master V6GT - 1400 Kč
  • Noctua NH-C14 - 1750 Kč
  • Thermalright Venomous X - 1500 Kč
  • Zalman CNPS9900 MAX - 1500 Kč

Při posuzování ceny musíme ještě vzít v potaz, že Venomous X dodává Thermalright jako valnou většinu svých ostatních modelů bez ventilátoru (podporuje dva 120mm kusy), takže má v ceně oproti ostatním v tomto přehledu výhodu.

Výkon všech chladičů je dobrý, ale pochopitelně jsou některé lepší než ostatní. Začneme s modelem Akasa Nero S, který se do skutečné špičky vzduchových chladičů neřadí, čemuž napovídá i jeho cena, která je nejnižší v našem testu. Cooler Master V6GT potvrzuje, že firma Cooler Master sice vyrábí designově zajímavé chladiče, ale z hlediska výkonu dnes testovaný model příliš nepřesvědčil.

A nakonec tu máme tři zbývající modely, jejichž výkon je velmi dobrý. Nejdražším z nich je Noctua NH-C14, k němuž také ale dostaneme 2 ventilátory, díky nimž jde o nejvýkonnější chladič z uvažované trojice. Ten lze také využít i jako nízkoprofilový s výškou pouze 110 mm a na tuto výhodu se zbylé dva mohou jen smutně koukat.




Ocenění TREFA získává chladič Noctua NH-C14 za kvalitní zpracování,
výkon a možnost využití jako nízkoprofilový chladič. Logo ocenění je ke stažení zde.


Thermalright Venomous X nám dává svobodu výběru 1 nebo 2 ventilátorů a výkonnostně jde o jeden z nejlepších věžovitých chladičů klasické konstrukce. Navíc nabízí i velmi dobrý montážní systém, což bohužel ani dnes stále není pravidlem. A nakonec jsme zkoušeli kompaktní Zalman CNPS9900 MAX s ventilátorem uzavřeným mezi 2 paprskovitými pasivy z mědi. Ten nabídne především přímočaré využití, kde nemusíme přemýšlet nad výběrem ventilátorů a ani jejich konfigurací, a také poskytuje výborný chladicí výkon.

Pokud tedy máme některému modelu udělit hodnocení, byla by to TREFA pro Noctua NH-C14, který přesvědčil vysokým výkonem a možností využití jako nízkoprofilový chladič. Můžeme také snad spolehnout na to, že v budoucnu pro něj Noctua nabídne zdarma montážní systém pro nové sockety, a to se počítá.

Za zapůjčení chladičů Thermalright a Zalman děkujeme TNTrade s.r.o.




Za zapůjčení chladiče Cooler Master V6GT děkujeme firmě ABACUS COMPUTER



Za zapůjčení chladičů Noctua NH-U12P, NH-D14 a NH-C14 děkujeme firmě Noctua
Za zapůjčení chladiče Akasa Nero S děkujeme firmě Akasa

------------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------------

All the tested processor cooler are powerful enough, but some are better than other. Let's start with Akasa Nero S which cannot be considered a real high-end CPU cooler and that is implied by its price and performance, of course. The next cooler, Cooler Master V6GT, confirms that Cooler Master is able to produce cooler with interesting design, but its performance was not so convincing.

The last three tested coolers, that is Noctua, Thermalright and Zalman - were all very potent. The most expensive one is Noctua NH-C14, but for its price we get also two big fans which make it the most powerful cooler in this triplet. Moreover, it can be used as a low-profile cooler with just 110mm of height, which is something that the other two cannot provide.

As it was already said, Themalright Venomous X does not come with any fan and if we choose wisely, we can make it one of the best tower CPU coolers at all. It also offers a quality mounting system (such as SecuFirm 2). The last cooler in this test, Zalman CNPS9900 MAX with fan located in middle of two copper heatsinks, is also very powerful cooler with straightforward use. You do not have to buy your own fans or think about their placement. Just put it in and enjoy.

None of the coolers is significantly better than others, but to be honest, Noctua NH-C14 deserves to be awarded with TREFA prize, since it is a very powerful model that can be uses also as a low-profile cooler. One also may trust Noctua that when appropriate they will offer free mounting system for new sockets, which gives their coolers even more value.
reklama