reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 "poloprofi" zvukových karet

1.3.2007, Martin Šejnoha, recenze
Test 5 "poloprofi" zvukových karet
V dnešním testu se sešlo cenově poměrně různorodé spektrum zvukových karet, ovšem převážně se jedná o karty pro poloprofesionální použití. Existují však lidé, kteří si i doma na kvalitu zvuku potrpí, anebo chtějí třeba svépomocí pořizovat zvukové záznamy. Právě pro tuto skupinu je tento test určen.
Balení, příslušenství

Karta je balena v krabici z tlustého papíru, je vybavena otevíracím průhledem přes, který si ji lze prohlédnout. Samotná karta a příslušenství jsou uloženy v plastovém výlisku. Obal není příliš šťastně vyřešen, tak chatrná krabice svůj obsah nemůže řádně ochránit. V příslušenství nalezneme kabel pro vyvedení S/PDIF a Midi vstupů i výstupů, dvě CD s ovladači a doprovodnými utilitami a návod k použití.




Specifikace výrobce

Podporované vzorkovací frekvence
44.1, 48, 64, 88.2, 96, 176.4, 192 kHz
platí pro přehrávání i nahrávání
Parametry převodníků (výstup)
192 kHz / 24 bit
Parametry převodníků (vstup)
192kHz / 24bit
Odstup signál/šum (výstup)
-112dB s filtrem A
Odstup signál/šum (vstup)
-114dB s filtrem A
Dynamický rozsah (výstup)
112dB
Dynamický rozsah (vstup)
114dB
Přeslechy mezi kanály (výstup)
100dB
Přeslechy mezi kanály (vstup)
120dB
Harmonické zkreslení(THD) (výstup)
<0,0018%


Karta je vybavena dvěma vstupy i výstupy v symetrickém i nesymetrickém provedení. Pro nesymetrické propojení karta disponuje konektory RCA Cinch, pro symetrické Jack 6.3mm. Volba mezi symetrickými a nesymetrickými vstupy/výstupy se provádí otočením oddělené části karty, nejvíce vám o tom prozradí fotografie níže. K dispozici máme dále optický S/PDIF výstup. Z karty lze navíc ještě vyvést koaxiální S/PDIF vstup a výstup. Nakonec se nám nabízí vstup a výstup MIDI rozhraní.




Provedení karty, použité obvody

Na pozici D/A převodníku je použit obvod AKM AK4358, jenž poskytuje osm symetrických výstupů. Převodník disponuje odstupem a dynamickým rozsahem 112dB a odstup mezi samotnými kanály činí 100dB. Tento obvod je osazen i na kartě M-Audio Revolution 5.1 a vyznačuje se velmi slušnými parametry. Na pozici A/D převodníku se nachází obvod AKM AK5385 dosahující dynamického rozsahu a signálu od šumu 114dB. Převodník má dva symetrické vstupy. Symetrický vstup je velmi odolný proti naindukování souhlasného rušení a kvůli tomu se symetrické propojení používá v profesionální praxi. Na pozicích operačních zesilovačů jsou použity obvody NJM4580 dosahující velmi slušných parametrů při velmi příjemné ceně. Na kartě jsou použity na pozicích vazebních a převážně i filtračních kondenzátorů kvalitní typy v tantalovém provedení.

Napájení analogové části je řešeno klasickými stabilizátory 78/79M09. O řízení karty se stará DSP VIA ENVY24HT-S. Digitální vstupy/výstupy obsluhuje obvod AKM AK4114. Řízení je ještě doplněno programovatelným hradlovým polem zajišťujícím nadstandardní funkce. Pochválit musím i použité propojovací konektory, jejichž provedení je velmi kvalitní. Osazení karty je velice vyrovnané, nikde se nenalézá slabina zbytečně degradující parametry. DPS karty je provedena v neobvyklé bílé barvě působící velmi profesionálním dojmem.




Softwarové vybavení

Ke kartě jsou přiložena dvě CD. Na jednom naleznete ovladače a na druhém doprovodné aplikace, z nichž hlavní je asi program Tracktion. Instalace ovladačů proběhla rychle a bezproblémově, ani nebylo nutné poté počítač restartovat, což velmi potěší. Ani při používání jsem se nesetkal se sebemenším problémem, rozhraní karty je uhlazené a funguje přesně tak, jak má. Za zmínku jistě stojí funkce Direct Wire umožňující virtuálně propojovat různé vstupy a výstupy. Propojuje se kliknutím na zdířku, tažením na jinou kde vodič upustíte, pokud je vámi zvolené propojení technicky nemožné drát zmizí. Nyní si můžete prohlédnout několik záběrů z rozhraní ovladačů.






Výsledky měření

K měření bylo použito referenční karty RME HDSP9632, stejně jako v předchozím testu zvukových karet. Pro otestování symetrických vstupů/výstupů byla pouze doplněna o příslušný symetrický breakout kabel. Karta dosahuje velmi dobrých parametrů, přesvědčit se můžete nahlédnutím na následující tabulky a grafy. Karta také disponuje velice kvalitními vstupy, což je dáno použitým A/D převodníkem. Všimnout si také můžete znatelně lepších hodnot při symetrickém propojení. Vytížení procesoru při měření programem Rightmark 3D Sound dosahovalo 4-5%.






Charakteristiky získané v programu RightMark


Frekvenční charakteristika


Odstup signálu od šumu


Dynamický rozsah


Harmonické zkreslení+šum


Intermodulační zkreslení+šum


Přeslechy mezi kanály
reklama