reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 6 externích HDD boxů

5.6.2006, Jan Vítek, recenze
Test 6 externích HDD boxů
Na našem trhu je bezpočet různých externích boxů pro pevné disky, v nichž není snadné se vyznat. Proto dnes uvádíme bližší pohled na šest boxů pro 3,5“ PATA pevné disky, jež se připojují přes rozhraní USB 2.0 a IEEE1394 Firewire. Sledována bude především kvalita zpracování a použité materiály, což má také přímý dopad na chlazení disků.
Co nám mohou externí boxy nabídnout? Především je to způsob velmi pohodlného přenosu dat, jenž je neporovnatelný s klasickými interními šuplíky, protože si takový box můžete vzít tam, kde můžete využít služeb USB, nebo Firewire portů, to znamená dnes téměř kamkoliv. Na druhou stranu je však u tohoto způsobu vedle boxu nutné s sebou nosit i síťový zdroj, jenž diskům dodává napětí +12 a +5V a samozřejmě ještě datový kabel. Disk nelze napájet pouze z USB portu, protože ten jednak poskytuje pouze napětí +5V a potom by jen těžko dokázal disku dovolit dostatečný proudový odběr.

Řešením může být zakoupení boxu pro 2,5“ disky určené primárně pro notebooky, avšak ani tam si nemůžeme být zcela jistí, že napájecí zdroj nebude potřeba. Navíc pokud máte doma nějaký starší pevný disk, který by se dal využít pro externí box, spíše půjde právě o 3,5“ velikost a PATA rozhraní, na což je zaměřen i dnešní článek.

Dnes tedy půjde o celkem šest výrobků od pěti firem:
  • Gembird Mobile Disk EE3-U2-4
  • RaidSonic ICY BOX IB-360UE-BL
  • Welland ME-720U2
  • Welland ME-740U2F
  • ST-Lab S-111
  • ViPowER VP-9054V


Gembird Mobile Disk EE3-U2-4

Máme tu tedy poměrně slušný výběr, z něhož si jako první vyberu Mobile Disk od výrobce Gembird. Ten přichází v zelené krabici dobře znázorňující, jak samotný box vypadá. Uvnitř je chráněn z obou stran pěnovým materiálem a okolo něj je uskladněno veškeré další příslušenství.






Výrobce při výrobě boxu použil tmavě metalízový plast a na něj z obou stran hliníkový plášť. Z obou stran vypadá box téměř identicky, takže rozdíl poznáte pouze podle nápisů. Rozměry celého zařízení jsou 220 * 119 * 34mm, jedná se tedy o poměrně malého zástupce.



Kvalitu externího zpracování bych díky hliníkovým krytům hodnotil jako dobrou a odolnou, pouze bych vytkl, že se prostředky víka a dna poměrně snadno prohýbají, ovšem existuje tu ještě nějaká vůle, protože disk není uvnitř boxu nijak natěsno.





Přední strana ukazuje úzkou spáru, vyplněnou průhledným plastem, za níž se skrývá červená a zelená dioda – zde trochu nezvykle červená znázorňuje roztočený disk a poblikávající zelená jeho práci. Na zadní straně máme veškeré porty, jak datové, tak napájecí, tedy USB 2.0 konektor, vedle napájecí konektor pro 12V a nakonec tlačítko, jež zapíná disk. Tu je trošku zvláštní, že box si bere z externího zdroje pouze 12V, tudíž 5V musí tvořit sám.






Gembird Mobile Disk se otevírá pouze s pomocí vlastních prstů. Po stranách máme čtyři kruhové otvory, v nichž prsty zatlačíme do horní poloviny a tím vychýlíme plastové packy a uvolníme víko. Není to úplně nejsnazší operace, ale stejně box nebudeme demontovat nijak často.


Horní víko ukazuje vnitřní konstrukci Gembirdu – uvnitř je v podstatě celý plastový, takže hliník je zde využit opravdu pouze jako vnější skelet zpevňující celou konstrukci.



Hlavní část je také velmi jednoduchá. Je zde v podstatě pouze jedno velké místo pro pevný disk, z jedné strany ohraničené stavovými diodami a z druhé PCB s elektronikou. Podél strany vedou tři vodiče okolo místa pro disk právě k oněm LED. Do plošného spoje jsou zapojeny přes čtyřpinový konektor, takže pokud by vám nějak vadil jejich svit, není nic jednoduššího, než je vypojit. Nakonec ještě stojí za zmínku feritové toroidní jádro připevněné na plochý ATA kabel, s jehož pomocí by se mělo eliminovat rušení.



Mezi příslušenství, jež dostaneme k Gembirdu se řadí malý 12V adaptér, černý USB 2.0 kabel, velmi jednoduchý a v podstatě zbytečný manuál, instalační CD s ovladači, které také nejspíše nebudeme potřebovat (zařízení se hlásí jako USB Mass Storage), šroubky a stojan.









Instalace

Pevný disk se do útrob vejde tak akorát, aby okolo něj nezbyl ani milimetr přebytečného místa. Připevňuje se přes plastové boky čtyřmi šroubky. Předtím samozřejmě nezapomeneme zapojit napájecí a datový konektor a poté již jen zacvakneme horní víko na své místo.


U tohoto boxu bych viděl jako nezanedbatelný problém to, že disk nemá přímý styk s hliníkovým obalem a dotýká se pouze plastového vnitřku. V důsledku se ovšem teplo i přes plast dostane na hliník, ale tento přenos nebude zdaleka tak efektivní, jako kdyby byl kontakt přímý.



Dobrým krokem výrobce také je přiložení plastového stojanu. Ten jednak šetří místo, ale také postavením boxu na hranu vystavuje vzduchu k ochlazení i druhou stranu, tudíž by chlazení nakonec nemuselo být úplně nejhorší.
reklama