reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 6 externích HDD boxů

5.6.2006, Jan Vítek, recenze
Test 6 externích HDD boxů
Na našem trhu je bezpočet různých externích boxů pro pevné disky, v nichž není snadné se vyznat. Proto dnes uvádíme bližší pohled na šest boxů pro 3,5“ PATA pevné disky, jež se připojují přes rozhraní USB 2.0 a IEEE1394 Firewire. Sledována bude především kvalita zpracování a použité materiály, což má také přímý dopad na chlazení disků.
Testování je tedy dokonané, takže zbývá již pouze zodpovědět otázku, který z boxů skutečně stojí za pozornost a případně i koupi. Shrnul bych je teď všechny na jednu hromadu a posoudil z několika hledisek. Zaprvé to je kvalita zpracování, jdoucí ruku v ruce s chladicími schopnostmi. Kvalitami mi rozhodně nejvíce učaroval výrobek firmy Raidsonic - ICY BOX IB-360UE-BL, jenž je celý vyroben z dobře opracovaného kovu - materiál (nejspíše) SECC pro vnitřní modul a masivní hliníkové pouzdro. V závěsu postupují Welland ME-740U2F a STLab S-111. Ostatní se mi nelíbily zvláště kvůli výběru materiálu - plastu - důsledkem čehož odpadávají i schopnosti pasivního chlazení a musí být nahrazeny aktivními ventilátory.


Gembird Mobile Disk EE3-U2-4

Právě STLab S-111 bych viděl jako výrobek s nejlepším chladicím potenciálem. Disk je v něm kvalitně usazen a velkou plochou, tedy celými boky, se dotýká krajních stěn boxu. Ty jsou zase dobře spojeny s ostatními částmi, takže zde má teplo nejlepší předpoklady se rychle rozptýlit. Špatně na tom nejsou ani ICY BOX a Welland ME-740, ale ty mají přece jenom kvůli konstrukci přechod tepla z disku na vnější plášť o něco ztížený.


Raidsonic ICY BOX IB-360UE-BL

Co se týče příslušenství, zde byly až na jednu výjimku všechny výrobky shodné. Tou výjimkou je ViPowER VP-9054V, jenž se kvůli své konstrukci bez elektroniky spoléhá na firemní unikátní kabely. Jenže ty nejsou součástí dodávky (obchodníci přidávají k balení typicky jeden USB 2.0, ale to se projeví na ceně), takže se o ně musíme postarat dodatečně. Od firmy je to tedy zajímavá politika, když tímto způsobem si k boxu musí zákazník opatřit ještě kabel, který je v podstatě ve stejné cenové relaci. Ostatní výrobky sice neumožňují připojení na rozhraní jako Wide SCSI, nebo PCMCIA, ovšem tyto specialitky využije jen málo lidí, takže by se minimálně hodilo, kdyby měl ViPowER vedle svého 36pinového konektoru ještě možnost připojení k USB 2.0.


Welland ME-720U2



Welland ME-740U2F

Výkon, to je stránka, jež nás zajímá téměř všude, ale v tomto případě o něj tolik nejde. Hrdinou této disciplíny se nestává žádný box, ale rozhraní Firewire. To oproti USB nabízí lepší hodnoty při čtení a především nižší zátěž procesoru. Ale pozor, výsledky čtení berte prosím s rezervou, protože to se například téměř neprojevilo na kopírování velkých souborů. Avšak zátěž procesoru byla u Firewire méně než poloviční a to již svou váhu jistě má. Za zmínku ale stojí ještě také ViPowER, jenž v syntetickém testu dosáhl nejlepších výsledků při provozu s USB 2.0 rozhraním a naopak nejhorších s Firewire.


ST-Lab S-111

Přenositelnost zařízení bych viděl jako patovou situaci. Záleží na velikosti samotného boxu (nejmenší byl Welland ME-740), ale i v objemu potřebného příslušenství, tedy především napájecí soustavy. Tady byly zase nejlepší boxy Gembird - Mobile Disk EE3-U2-4 a STLab - S-111, které měly jednoduché a malé adaptéry, protože potřebují k provozu z externího zdroje pouze 12V; 5V si tvoří samy z 12V. Naopak nejhůře na tom je ViPowER. Ten je sám o sobě masivní, dodává se k němu velký adaptér s tlustými a tuhými kabely a také potřebné datové SmartCables nejsou žádní drobečci. Nejlepší zde tedy není žádný, respektive to jsou 2,5" disky v miniaturních boxech, jež nepotřebují externí napájení, ale ty nebyly předmětem článku. Poslední hodnocení z hlediska ceny si jistě už uděláte sami.


ViPowER VP-9054V

Doufám tedy, že vám dnešní článek aspoň napověděl v případném výběru externích HDD boxů a po koupi nebudete zklamáni.


Prodejci uváděné ceny s DPH:

Gembird Mobile Disk EE3-U2-4 - 1040,-
Raidsonic ICY BOX IB-360UE-BL - 1426,-
Welland ME-720U2 - 774,-
Welland ME-740U2F - 1200,-
ST-Lab S-111 - 982,-
ViPowER VP-9054V + USB 2.0 kabel VP-9208 - 2408 ,-


Za zapůjčení externích HDD boxů Welland ME-720U2, ME-740U2F a ST-Lab S-111
děkujeme firmě Czech Computer




Za zapůjčení externích HDD boxů Gembird Mobile Disk EE3-U2-4 a ViPowER VP-9054V
(+ USB 2.0 kabel VP-9208 a FireWire kabel VP-9009) děkujeme firmě BGS LEVI




Za zapůjčení externího HDD boxu Raidsonic ICY BOX IB-360UE-BL
děkujeme firmě Bostar


reklama