reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 1. část

13.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 1. část
Dnešní článek načne téma IP kamer, které využívají rozhraní Wi-Fi, ale samozřejmě také Ethernet. Možná jste již zamýšleli, že si podobný produkt koupíte, ať už chcete vědět, jaké počasí panuje na vašem letním sídle, či chcete vědět, kdo to v neděli ráno dlouhými stisky zvoní u branky domu. Nyní se tedy podíváme na první čtyři kousky z celkových osmi.

Air Live WL-5400CAM


Začneme postupně se třemi produkty značky Air Live, kterou vlastní společnost Ovislink. Jedná se o kamery, které svými funkcemi pokrývají low-end až vyšší třídu. Jako první půjde pod zkoumavé oko nejnižší model z řady – Air Live WL-5400CAM.



Model
Air Live WL-5400CAM
Rozměry
130 x 72 x 44 mm
Hmotnost
-
Připojení
Ethernet, 802.11g
Typ senzoru
CMOS
Automatické ostření
ne
Max. Rozlišení
640 x 480 @ 10 FPS
Max. Framerate
30
Komprese
MPEG-4
Mikrofon
ne
Externí anténa
ano
Specialitky
-
Cena s DPH
3553
Podrobnosti zde

Kamera dorazila v pevné papírové krabici, v níž byly veškeré komponenty rozmístěny ještě v tvrdém výlisku z recukolvaného papíru. Vše pak dorazilo zabalené ve vlastních igelitových sáčcích a dalších krabičkách a v pořádku, takže se můžeme pustit do výčtu jednotlivých prvků.



Z krabice vyjmete následující:
  • Kamera Air Live WL-5400CAM
  • Šroubovatelná Wi-Fi anténa
  • Adaptér DC 5V
  • Ethernet kabel RJ-45
  • Montážní kovový klips na zeď + šroubky a hmoždinky
  • Manuál a CD se softwarem

Podstavec zde vypadá jako součást armádní výzbroje. Te totiž těžký kovový a v barvě khaki. Přišroubovat jej můžete za tři body, takže kamera ve výsledků bude sedět pevně.



Kamera samotná má podlouhlý tvar a vévodí jí přední objektiv s modrým otočným tělem a načervenalou čočkou. S tím lze poněkud ztěžka otáčet a zaostřovat, ale to vůbec nevadí, protože kameru po umístění stejně přeostřovat budete jen těžko. Nalevo od objektivu je otvor, za nímž by měl být ukrytý mikrofon, ale ten dle specifikací Ovislinku u této kamery nenajdeme a setkáme se s ním až u vyšší verze, která využívá stejné tělo. Napravo pak najdeme modrou LED Power a oranžovou LED Link pro indikaci zapojeného napájení kamery a stav sítě. Tyto světelné diody pak můžeme v nastavení kamery deaktivovat, aby na sebe kamera zbytečně neupozorňovala.



Zadní plochá strana je zde poměrně úzká, ale najdeme na ní všechny potřebné prvky. Zleva je to RJ-45 konektor pro 10/100 Ethernet, poté standardní šroubovatelný konektor Wi-Fi antény, malé tlačítko pro obnovení továrního nastavení a nakonec napájecí konektor pro 5 V / 2,5 A.



Kamera má na vrchní i spodní straně podlouhlé úzké průduchy pro chlazení vnitřních prvků a zespoda se dočteme ještě o modelovém označení, sériovém čísle a MAC adrese. Montáž kamery pak umožňují dva závity pro dodávaný stojan – ty byly umístěny seshora i zezdola, takže je možné kameru umístit na desku stolu, strop i svislou stěnu, protože stojan je možné ohnout do 90°. Připevnit ji tedy můžete v podstatě kamkoliv. Zpracování mi pak připadá dostatečné na to, aby Air Live přežila i hrubější zacházení, i když to jsem samozřejmě nijak blíže nezkoumal.


Příslušenství


Krátce se podíváme na příslušenství, tedy zmíněný kovový khaki stojan, jenž se skládá ze dvou částí – kruhového podstavce a ohebné nožky. Díky tomu jej můžete snadno přišroubovat a následně nastavit o nohu a kameru.



Adaptér je zde jednoduchý s dvoumetrovým kablem, dále je tu CD se softwarem v jednom sáčku s jednoduchým manuálem. Nakonec je tu klasická šroubovatelná Wi-Fi anténa a kratší Ethernet kabel coby dva různé způsoby připojení k síti.

reklama
reklama