Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 1. část

13.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 1. část
Dnešní článek načne téma IP kamer, které využívají rozhraní Wi-Fi, ale samozřejmě také Ethernet. Možná jste již zamýšleli, že si podobný produkt koupíte, ať už chcete vědět, jaké počasí panuje na vašem letním sídle, či chcete vědět, kdo to v neděli ráno dlouhými stisky zvoní u branky domu. Nyní se tedy podíváme na první čtyři kousky z celkových osmi.

Air Live WL-5460CAM


A máme tu poslední Ovislink a zároveň jedinou IP kameru v testu, která je motorizovaná a tudíž umožňuje natáčet směr pohledu na dálku, což se může v některých případech velmi hodit. Dodává se v rozměrné lepenkové krabici, v níž je vše uloženo v přihrádkách vylisovaného recyklovaného papíru. S tou naší verzí si již někdo hrál a to dost nešetrně, že kamera přišla ve stavu, kdy bylo otočné rameno vysazeno ze základny a ani po jeho nasazení se nedalo řici, že by drželo na svém místě pevně. Leč kamera i tak bez problémů fungovala, takže žádný problém.



Model
Air Live WL-5460CAM
Rozměry
120 x 115 x 110 mm
Hmotnost
-
Připojení
Ethernet, 802.11g
Typ senzoru
CMOS
Automatické ostření
ne
Max. Rozlišení
640 x 480 až 30 FPS
Max. Framerate
30
Komprese
MPEG-4
Mikrofon
ano
Externí anténa
ano
Specialitky
Motorizované otáčení
Cena s DPH
6100
Podrobnosti zde

Z krabice vyjmete následující:
  • Kamera Air Live WL-5460CAM
  • Šroubovatelná Wi-Fi anténa
  • Adaptér DC 5V
  • Ethernet kabel RJ-45
  • Montážní kovový klips na zeď + šroubky a hmoždinky
  • Manuál a CD se softwarem

Dodávka je tedy v podstatě standardní a nic v ní nechybí ani nepřebývá. Za zmínku stojí bílý Ethernetový kabel, který nemá klasický kulatý průřez, ale namísto toho je placatý a velmi ohebný. V podstatě ani nevypadá jako kabel, ale spíše kus ploché modelářské gumy.



Kamera, ač má v sobě schovány motorky pro natáčení ramena a kulatého modulu s objektivem, není nijak přerostlá. Bez antény měří cca 120 x 115 x 110 mm a natáčením ramena se téměř nijak nerozpíná, takže na to při její instalaci ani nemusíte brát ohled.



Je vyvedena stejně jako ostatní kamery Air Live v modrém plastovém kabátku, který působí celkem neutrálně. Svým tvarem také bude dobře navazovat na stěnu či strop. Na oblé základně s podlouhlými průduchy můžeme nalézt vesměs standardní prvky. Vepředu to je v černém lesklém poli logo Air Live a označení kamery spolu se dvěma podlouhlými LED signalizujícími napájení kamery a připojení k síti. Mikrofon se mi lokalizovat nepodařilo, asi je skryt za jedním z průduchů.



Z druhé strany to pak je v pořadí zleva 5V napájecí konektor pro adaptér, zapuštěné tlačítko pro reset nastavení kamery, šroubovací konektor Wi-Fi antény a RJ-45 Ethernet konektor. Seshora pak na základně jako otočná věž tanku sedí rameno, které mezi dvěma svými konci drží kulatý modul s objektivem kamery. Toto rameno přes ozubená kolečka natáčí elektromotorek v rozmezí 340° (tedy téměř kolem dokola) a další elektromotor otáčí objektivem v rozmezí 135°. Kamera se tak dokáže dívat přímo nad sebe a nebo téměř pod sebe až jak jí to dovolí podstavec. Možnosti natočení jsou tedy dle mého názoru velmi dobré a měly by uspokojit nároky každého.


Příslušenství


Co se příslušenství týče, tak jednak tady máme nedílnou součást – napájecí adaptér od Jentec Technology, jenž zvládne transformovat 100 – 240 V na 5 V / 2,5 A stejnosměrného proudu. Kabel vedoucí ke kameře je pouze asi 1,8 m dlouhý, což by mohlo být lepší. Přeci jenom tyto produkty nejsou určeny na desku stolu, ale na stropy či stěny domů. Délka Ethernet kabelu zde nevadí, když jsou kamery vybaveny Wi-Fi. Navíc Ethernet kabel vám spíchnou v každém obchodě na míru, pokud už sami nemáte doma krimplovací kleště.



Zajímavým počinem je manuál, nad nímž si asi nikdo moc hlavu nelámal. Najdete v něm i několik úsměvných záležitostí, například tlačítko pro vyhledání kamery v síti v aplikaci s názvem Search (hledat) je v manuálu zobrazeno jako Research (výzkum). Manuál také obsahuje českou i slovenskou část, leč česká část není přeložena celá a nastavení kamery je již vytisknuto v angličtině. Naštěstí je tu pro anglicky nemluvící ještě slovenčina.


V igelitu zabalený montážní plech pro umístění kamery na stěnu či strop