reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 1. část

13.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 1. část
Dnešní článek načne téma IP kamer, které využívají rozhraní Wi-Fi, ale samozřejmě také Ethernet. Možná jste již zamýšleli, že si podobný produkt koupíte, ať už chcete vědět, jaké počasí panuje na vašem letním sídle, či chcete vědět, kdo to v neděli ráno dlouhými stisky zvoní u branky domu. Nyní se tedy podíváme na první čtyři kousky z celkových osmi.

Nastavení kamery


Kamera přichází s CD, které se po vložení do mechaniky počítače automaticky spustí a nabídne instalaci několika aplikací. Hlavní okno je dokonce počeštěné. Nejdříve si vybereme Setup Wizard, který nám po nainstalování dovolí jednoduše nastavit kameru, pokud je ovšem připojená. Po zapnutí se WL-5460CAM zkalibruje – motorky otočí obě ramena do krajních poloh a následně je nastaví do výchozí pozice, aby kamera hleděla přímo před sebe.


Počeštěné menu

Pak je nutné, aby Wizard kameru nejdříve našel, než nabídne její konfiguraci. To se děje přes tlačíko Search a je tedy nanejvýš vhodné, abyste měli na routeru zprovozněn DHCP server. Následně tlačítkem Wizard začnete konfiguraci síťového připojení kamery. Nejdříve ovšem musíte zadat přihlašovací jméno a heslo, které jsou u výchozího nastavení v podobě admin/admin. Vzápětí si pak jméno a heslo můžete změnit.



Vedle IP adresy jsou zde klasické záležitosti jako maska podsítě, brána a DNS servery, pokud ovšem nechcete vše nechat na DHCP serveru routeru. V dalších dvou záložkách si pak nastavíte, zda chcete používat Wi-Fi připojení a pak si vyberete vaši síť přes vysílané SSID, zabezpečení přenosu, Wi-Fi kanál a další záležitosti jako u plnohodnotného Wi-Fi klienta.


Webové rozhraní




Nakonec se nové nastavení uloží, kamera poměrně zdlouhavě restartuje a vy si můžete přes tlačíko Link otevřít okno výchozího webového prohlížeče, kde se objeví přihlašovací okno. Zprvu jsem měl problémy s přihlášením, které vznikly tím, že si kamera příliš nerozumí s Operou, ale v IE je vše v pořádku. Otevře se základní okno s obrazem kamery, kde dole můžeme vidět datum, čas (pokud je vše správně nastaveno) a také označení kamery. Po stranách obrazu také vidíme červené jezdce, kterými můžeme posouvat a natáčet tak objektiv dle potřeby. Nemůžeme však čekat, že kamera bude mít okamžitou odezvu v řádu milisekund, ale i tak je odezva velmi rychlá. Musíme však zapomenout na klasický způsob hýbání s jezdcem, tedy že jej kurzorem myši popadneme a budeme přesouvat, tak to zde nefunguje. Místo toho je nutné klikat na lištu a kamera se začne s jemným „servo-vrčením“ natáčet. Okno prohlížeče se pak obnoví a jezdec přesune na příslušné místo. Inu, musíme si uvědomit, v jakém prostředí kameru ovládáme.


Hlavní okno webového rozhraní - klikněte pro zvětšení -

Pokud se stane, že s ramenem kamery nějak hýbnete, můžete ji snadno stiskem jednoho tlačítka opětovně zkalibrovat, aby si uvědomila svou polohu a nastavila na výchozí směr pohledu. Pod tlačítkem Calibration je také vypínání a zapínání digitálního zoomu. Ten funguje jednoduše. Po zapnutí zoomu přejedete s kurzorem na snímaný obraz, kde se objeví jakýsi zaměřovací kříž. Stiskem levého tlačítka pak zoomujete a stiskem pravého zase naopak oddalujete. Vlivem digitálního zoomu se však obraz samozřejmě rozpadá na kostičky a bloky, ale i tak jistě svou hodnotu má. Ostatní prvky na hlavním panelu jsou celkem jasné – nastavení jasu, vypínání audia (to jsem vzhledem ke zpětné vazbě při testování velmi ocenil), pořizování statických snímků, redukce poblikávání, zapínání nočního módu a cesta k uloženým datům.

Přes webové rozhraní a jeho rozvíjející se menu je možné také kameru nakonfigurovat a nastavit veškeré její možnosti, což není nic ojedinělého, spíše je to pravidlem. V horním menu máme na výběr mezi záložkami Basic, Advanced, Maintenance, Logout a Help, tedy kromě první Home, která nás odkudkoliv vezme na hlavní stránku.


Konfigurace kamery


Záložka Basic nás vezme na základní nastavení sítě s IP adresou, maskou podsítě, bránou, DNS servery, PPPoE a DDNS, zde tedy není nic hodného zvláštní pozornosti. Zajímavější je již záložka Advanced, tedy rozšířená nastavení, kde najdeme 7 dalších podzáložek, jsou to Video, Network, Wireless, Tools, Account, Timezone a iMode.

První záložka, tedy Video, vám dovolí nastavit si obraz dle vlastních preferencí. Jednak to můžete udělat poněkud snadněji pomocí volby kvality od velmi nízké po velmi vysokou společně s rozlišením od QQVGA po VGA, tedy 160 x 112 po 640 x 480. Pokud však chcete video nastavit ne podle přibližné kvality, ale podle snímků za sekundu, rozlišení a především bitrate, můžete si vše navolit dle libosti. Nakonec se zde volí i frekvence poblikávání 50 – 60 Hz.


Nastavení videa

Ve Video si ještě můžeme nastavit souřadnice, kam se má kamera zadívat. Ty si pak následovně na hlavním okně zvolíme a objektiv se ihned přesune požadovaným směrem, což považuji za výbornou a užitečnou funkci, protože přesné ovládání pohledu kamery podle dvou jezdců rozhodně není rychlé a přesné. A nakonec máme ve Video ještě nastavení detekce pohybu. Můžete si zvolit celkem tři obdélníkové oblasti a pro ně různě nastavenou citlivost. Přesná volba pohledu kamery pak dostává nový rozměr.


Detekce pohybu

Druhá záložka, tedy Network, by zde ani nemusela být, protože všechny její položky jsou identické se záložkou Basic. Stejně tak Wireless je jasné a všude v podstatě stejné. Jde o nalezení nebo zadání SSID vašeho routeru, kanál komunikace, mód připojení a zabezpečení pomocí klíčů WEP (64 a 128bit) / WPA_PSK.

Zajímavější je už nastavení záznamu videa. Můžete si zvolit, zda chcete, aby se video nahrálo do zvoleného adresáře, který ale nejdřív musíte na síti nasdílet. Shared Folder Mode umožní cyklování záznamu podle metody FIFO (First In – First Out). Recording File Number pak nastaví počet souborů, které kamera na disk zapíše, než začne přepisovat první – ve výchozím nastavení je to 24 souborů, každý pro 1 hodinu. To si můžete nastavit i v podobě maximální kapacity zapsaného souboru – po jejím překročení se začíná znova. A nakonec tu máme metodu záznamu – buď po celý čas, nebo ve zvolené dny a nakonec je tu Smart Recording, které bude přeskakovat framy, aby ušetřilo místo na pevném disku.


Upload videa do nasdíleného adresáře

Další podzáložkou v Tools je volba portů pro Web (80), AV Control Port (5000), AV Streaming Port (5001) a IP View Lite Port (5100). Všechny je možné si změnit dle potřeby. Pokud chcete, aby vám záznamy chodily na mail, nechybí zde samozřejmě ani tato volba. Nastavíte si SMTP server pro odesílání pošty dle vašeho ISP a potom především události, při kterých se mají maily odesílat. Především to je tedy detekce pohybu, při které se zaznamenaná data s „narušitelem“ automaticky odešlou, nebo to je také plánované odesílání. Motion Detection Skip Time pak nastaví prodlevu mezi jednotlivými alarmy. Nakonec je Tools poslední podzáložka, v níž si můžete veškerá nastavení exportovat do souboru na disk, což se velmi hodí, když vidíme, kolik různých dat je třeba pro pořádné zprovoznění kamery zadat.


Odeslání dat e-mailem

Account je další záložka, zde velice jednoduchá. Umožní vám přidat různé účty kromě základního admina a guesta. Vedle ní je rovněž jednoduchá záložka Timezone. V ní si nastavíte čas (kamera si jej umí vzít ze systémových hodin) a časové pásmo. A nakonec je v Advanced záložka iMode, která vám dovolí aktuální obraz zobrazit ve zvoleném rozlišení na zvláštní stránce, tedy ne jako streamované video.


Nastavení účtů

Předposlední hlavní záložka, tedy Maintenance, slouží k ostatním operacím, které jinam nepatří. Podzáložky pak mluví samy za sebe – Idle Time, Reset Default, Reboot, Status a Firmware Upload. A konečně poslední Help otevře další okno s jedním dokumentem, kde jsou více či méně šťastně popsány jednotlivé funkce a nastavení. Občas aby ale uživatel téměř hádal, co tím chtěl výrobce říci, posuďte sami: „iMode - The option allows user to pull a single current frame from the Camera camera.”

reklama