reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 1. část

13.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 1. část
Dnešní článek načne téma IP kamer, které využívají rozhraní Wi-Fi, ale samozřejmě také Ethernet. Možná jste již zamýšleli, že si podobný produkt koupíte, ať už chcete vědět, jaké počasí panuje na vašem letním sídle, či chcete vědět, kdo to v neděli ráno dlouhými stisky zvoní u branky domu. Nyní se tedy podíváme na první čtyři kousky z celkových osmi.
Ke kamerám firmy Ovislink, značky Air Live, se dodává kromě softwaru Setup Wizard k počátečnímu nastavení kamery také aplikace IPView ve verzích SE a Pro. Verze SE je určena pro kameru Air Live WL-5400 a verzi Pro najdete u dalších dvou - WL-5420 a WL-5460. Nejdříve se přirozeně podíváme na IPView SE, což zjevně znamená Second Edition, tedy jakási osekaná verze.


IPView SE




Po spuštění této aplikace na vás kouknou dvě okna a už podle nich lze poznat, že zcela vážně tato aplikace míněna není. Dole vidíte základní okno amorfního tvaru, kde jsou všechny základní ovládací prvky. Jednak jsou to pod modrým oknem s informacemi čtyři ikonky, s jejichž pomocí si můžete přepínat mezi přednastavenými kamery. Ty si aplikace sama vyhledá, nebo jednoduše manuálně zadáte jejich IP adresu. Pak si můžete nechat zobrazit jednotlivé okno, jako zde.



Nebo čtyři okna vedle sebe jako zde. Po stranách pak jsou základní nastavení okna - zavření, maximalizace, vždy na vrchu a napravo si můžete opětovně vyvolat hlavní okno, nastavit barvy, vyvolat log, pořídit snímek a převrátit obraz.



Pak jsou zde v hlavním okne v dolním pravém rohu tři ikonky. S jejich pomocí si zvolíme, jakým způsobem chceme zapnout záznam obrazu - podle detekce pohybu, dále podle přednastaveného data a času a nakonec manuálně.



Dále si můžeme nastavit několik záležitostí v podobě rezerovaného místa na HDD pro zaznamenaná data, interval přepínání obrazu kamer, případně proxy server a také samozřejmě cestu k uloženým datům. A nakonec je tu dole i velmi jednoduché nastavení detekce pohybu, kde se zvolí pouze citlivost a dvě volby - alarm či odeslání zachycených dat e-mailem. Celkově je tato aplikace nepříliš přehledná, ikonky jsou rozházeny všude možně a osobně bych raději uvítal strukturovaná menu. Zkusíme se podívat na IPView Pro.




IPView Pro


Software IPView Pro je již na první pohled propracovanějí a umožňuje ovládat až 16 kamer najednou. Dobrá zpráva je, že tento program podporuje i kameru WL-5400 a navíc je volně stažitelný z webu Ovislink, takže na SE můžete zapomenout, pokud chcete. Hlavní okno vypadá takto.


- klikněte pro zvětšení -

I když zde stále najdeme v dolní polovině grafiku, která zcela zbytečně zabírá třetinu prostoru, funkcemi je tato aplikace již na výši, což poznáme hlavně z možností nastavení. Vezmeme to ale popořadě. Hned po spuštění aplikace nás čeká nalezení kamery pomocí ikony se dvěma skříženými kladivy. Nad ní jsou další pro záznam obrazu či jeho opětovné přehrání. Ve střední vodorovné liště pak lze přepnout mezi různými rozvrženími obrazu - ikonky jsou výmluvné samy o sobě. A pak tu máme ony volby a nastavení.


Konfigurace kamery - vyhledáním, nebo přímým zadáním IP adresy


Nastavení oblastí pro sledování pohybu a volba citlivosti. Následně se zvolí způsob reakce na pohyb.


Nastavení zasílání e-mailových zpráv


Ukládání dat na místní pevný disk, cesta a rezervování prostoru na disku


Plánovaný záznam videa

Dále jsou zde ostatní volby jako proxy server, interval přepínání mezi jednotlivými kamerami, zobrazení logu a nastavení účtu administrátora.
reklama