reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 2. část

14.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 2. část
Minule jsme si představili první čtyři Wi-Fi IP kamery a na dnešním článku je, aby se jejich prezentace dokončila. Zbývají kamery čtyřech výrobců – Edimax, Linksys, LevelOne a VIVOTEK, takže i dnes narazíme na známější a renomované výrobce i firmu, které vyrábí spíše levnější produkty pro nižší segment trhu. Proto bude i zajímavé sledovat, jak se projeví.

Nastavení kamery


Na CD naleznete dvě hlavní aplikace. Jednak je to Admin Utility a pak Camera Viewer




Admin Utility


Aplikace Admin Utility vám dovolí novou kameru nalézt a nakonfigurovat. Po jejím spuštění se otevře okno, kde by se po stisknutí Auto Discover měla kamera sama objevit a nabídnout se ke konfiguraci. V pravém okně si pak můžete prohlédnout její momentální nastavení a poté stisknutím jednoho ze spodních tlačítek Detail Setting a Setting Wizard si ji nastavit.



Co se týče nastavení, pak nejdříve je to Network Settings, kde si zvolíte, zda chcete využít služeb DHCP serveru, nebo si chcete adresy nastavit sami.



Dále je to nastavení bezdrátové sítě. Program dokáže vypsat dostupné sítě podle jejich SSID a vy si poté zvolíte tu vaši. V pravé části se vám přitom vedle SSID objeví typ připojení (AdHoc či Infrastructure), kanál, BSSID, zabezpečení a síla signálu.



E-Mail Settings mluví samo za sebe. Nastavíte si zde adresu, kam budou zasílána data nasnímaná kamerou. Musíte k tomu samozřejmě vyplnit SMTP server a případně přístup k němu.



Dále zde máme známé nastavení PPPoE a vedle něj FTP server, což je další způsob, jakým odesílat nasnímaná data. Vyplníte si adresu FTP serveru, port pro připojení k němu, uživatelské jméno, heslo a případně adresář, do nejž se data uloží. Nechybí ani volba pasivního módu.



Nastavení data a času nesmí chybět. To si můžete vepsat manuálně, nebo si zvolíte synchronizaci pomocí Network Time Protokolu, samozřejmě s patřičnou volbou časového pásma.



Aby vše bylo pěkně po ruce, volby pokračují záložkou s dostupnými rozlišeními – jsou dostupné celkem tři klasické, tedy VGA, QVGA a QQVGA.



V dalších nastaveních je aktivace UPnP – univerzálního Plug and Play protokolu a vedle něj DDNS pro uživatele s neveřejnou IP adresou.



A poslední screenshot nám ukáže nastavení uživatelských účtů, jež mohou být maximálně čtyři vedle účtu administrátora. Poslední záložka Tools slouží pro známé účely jako update firmware atp.




Camera Viewer


Aplikace Camera Viewer je již od pohledu zástupcem těch jednodušších. Po nastartování se rozdělí do dvou samostatných oken, takže dole v Task Bar budete mít dva spuštěné procesy – ne ideální situace.



Program podporuje připojení až čtyřech kamer, mezi nimiž si můžete přepínat, nebo si jejich obrazy pustit v jednom okně vedle sebe. Kamery pak znázorňují tlačítka v levé části ovládacího okna. Pak je zde ještě ve středu okna šest dalších tlačítek pro nastavení preferencí (viz níže), zmíněné rozdělení okna mezi čtyři, otevření souboru (*.avi) a převrácení obrazu kamery dle horizontální osy. Dolní dvě pak zvětšují a zmenšují obraz. V pravé části je to jasné, máme zde ovládání pro přehrávání zachycených videí, ale nahoře také tlačítko pro pořízení statického obrázku.



Nastavení kamery má šest záložek. První se postará o přiřazení kamery jednomu ze čtyřech slotů. Zvolíte si název kamery, její IP adresu, video port, příslušný model a jméno s heslem.



Dále je zde nastavení videa, tedy klasické záležitosti jako jas, kontrast, sytost, atp. A dále také frekvence kamery, maximální framerate (jehož v praxi a normálních světelných podmínkách v interiéru málokdy dosáhneme) a kvalita obrazu. Wi-Fi g musí zvládnout i maximální zcela bez problémů.



Třetí záložka, Recording, dovolí naplánovat snímání, ale jinak na ní není nic zajímavého. Pozoruhodnější je záložka Status, kterou jsem u ostatních kamer vesměs postrádat. Ukazuje nám stav kamery, začátek přenosu, dobu přenosu, množství přijatých dat, momentální framerate, momentální stav kB/s, počet přijatých snímků a nakonec i počet právě připojených uživatelů. To je zcela jistě užitečné info.



A nakonec tu je záložka General s nastavením cest a maximálních velikostí souborů s videem.
reklama