Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 2. část

14.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 2. část
Minule jsme si představili první čtyři Wi-Fi IP kamery a na dnešním článku je, aby se jejich prezentace dokončila. Zbývají kamery čtyřech výrobců – Edimax, Linksys, LevelOne a VIVOTEK, takže i dnes narazíme na známější a renomované výrobce i firmu, které vyrábí spíše levnější produkty pro nižší segment trhu. Proto bude i zajímavé sledovat, jak se projeví.

IP CamSecure - Main Console


IP CamSecure je v podstatě balík aplikací skládající se z hlavní Main Console, pak Playback System a nakonec Remote Live Viewer. Nejdříve se podíváme na hlavní konzoli, v níž se budete zdržovat asi nejčastěji. Level One tuto aplikaci evidentně využívá i pro vyšší řadu svých produktů, protože vidíme i pokročilejší funkce na pravé straně, které ovládají autofokus a natáčení kamery. Zde na ně však můžeme samozřejmě zapomenout a raději se podívat dolů.


- klikněte pro zvětšení -

Dole si všimneme známých ikonek pro rozvržení obrazu a je jasné, že kamer se může v hlavních okně využít celkem šestnáct (software jich však podporuje až 32), nebo naopak obraz jedné roztáhnout na celou obrazovku. A pak tam vidíme pět tlačítek, pod nimiž se skrývají ostatní funkce. A že jich je.

První tlačítko Start mluví samo za sebe. Můžete jím nastartovat nastavené sledování, aktivovat plánované záznamy, Smart Guard System atd. Druhé tlačítko Playback spustí aplikaci Playback System, takže o něm až později. Přeskočíme k třetímu tlačítku, Schedule.


- klikněte pro zvětšení -

Plánování záznamu je velmi dobře zpracováno, asi nejlépe, jak jsme měli možnost zatím vidět. Nahoře máme pro každou kameru graficky znázorněné hodiny dne, do nichž můžeme zasahovat myší a vytvářet časová rozmezí. To vše může platit každý den stejně, nebo si můžeme přepnout do týdenního módu a místo jednoho pole se objeví celkem sedm pro každý den v týdnu. Navíc je možné si zvolit jeden ze tří režimů - Default, Holiday a Custom, které jsou nadřazené všem dalším nastavením.


- klikněte pro zvětšení -

Tím však možnosti nekončí. Pokud si zvolíte, že v jistý čas má probíhat záznam, je možné si ještě zvolit jeho kvalitu, rozlišení, FPS a také zda bude probíhat neustále, nebo pouze když kamera zaregistruje pohyb. Každý si tedy může vyhrát jak je libo.



Budeme pokračovat nastavením programu, kde je možných voleb také nadstandardní množství. Vidíme zde možnosti aplikované při startu aplikace, nastavení audia, logů a volby zobrazení informací na stavovém displeji.



Pokračujeme nastavením kamery, které se přímo nezabývá klasickými záležitostmi jako rozlišením apod (na to se můžete ihned přepnout kliknutím na Goto Web Interface a Camera Settings). Jde zde spíše o finální úpravy obrazu a jeho jasu, kontrastu apod. či OSD. I/O interface se zde zabývat nebudeme, tak přeskočíme na PTZ config.



PTZ Config se postará o motorizované kamery, tedy takové, které využívají motorků pro natáčení objektivů a možná také automatické ostření.



Dále tu máme propracované nastavení uživatelských účtů. Mají sice jen dvě skupiny - Admin a User, ale zato můžete každému účtu povolit či zakázat různé funkce, které program nabízí. Takový rozsah tu ještě nebyl.



A nakonec ze 32 podporovaných kamer se může nastavit až 16, jejichž obraz bude zobrazen v hlavním okně. Je zde také interval přepínání mezi jednotlivými kamerami - Auto-scan Interval.


Playback System


Aplikace Playback System je tedy samostatná a dokáže vám v několika oknech přehrávat záznamy, které jste pomocí kamer(y) natočili. Záznamy si můžete při přehrávání zrychlovat, digitálně zoomovat a také dále zálohovat.


- klikněte pro zvětšení -

Na výběr je i z několika voleb, které vidíte v okně dole.




Remote Live Viewer


A nakonec je zde Remote Live Viewer - aplikace určená pro sledování streamovaného videa. Server k tomu určený si můžete zapnout v hlavní aplikaci (viz výše).



Pro nastavení si samozřejmě musíte zadat cestu k serveru, port a nastavit uživatelské jméno a heslo.