reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 2. část

14.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 2. část
Minule jsme si představili první čtyři Wi-Fi IP kamery a na dnešním článku je, aby se jejich prezentace dokončila. Zbývají kamery čtyřech výrobců – Edimax, Linksys, LevelOne a VIVOTEK, takže i dnes narazíme na známější a renomované výrobce i firmu, které vyrábí spíše levnější produkty pro nižší segment trhu. Proto bude i zajímavé sledovat, jak se projeví.

Linksys WVC54GC-EU


Značka Linksys byla stálicí mezi síťovými produkty a její renomé je široce známé, avšak dle posledních zpráv má společnost Cisco Systems, která tuto značku vlastní, ji bude rušit a další produkty již ponesou označení Cisco. Kamera k nám dorazila v malém modro-zeleném obalu, v němž se kamera ukazuje za plastovým okýnkem. V dolní části pak najdeme veškeré ostatní příslušenství.



Model
Linksys WVC54GC-EU
Rozměry
90 x 100 x38 mm
Hmotnost
130 g
Připojení
Ethernet, 802.11g
Typ senzoru
CMOS
Automatické ostření
ne, fixní fokus
Max. Rozlišení
320 x 240
Max. Framerate
30
Komprese
MPEG-4
Mikrofon
ano
Externí anténa
ne
Specialitky
-
Cena s DPH
2911
Podrobnosti zde

Z krabice vyjmete následující:
  • Kamera Linksys WVC54GC-EU
  • Adaptér DC 12V
  • Ethernet kabel RJ-45
  • Montážní kovový klips na zeď + šroubky a hmoždinky
  • Manuál a CD se softwarem

Kamera vypadá na první pohled velmi pěkně. Její zpracování je čisté a kamera je díky plastům lehká, aniž by nějak utrpěla pevnost. Plasty nevržou, neprohýbají se, zkrátka bez problémů. Zepředu vidíme v kameře objektiv v zrcadlově lesklém kulatém poli. Tento objektiv se jako jediný v testu nemusí manuálně ostřit, ale na druhou stranu se za ním skrývá CMOS čip s fyzickým rozlišením pouze 320 x 240. Lepší modely kamer Linksys jsou již podstatně dražší. Vedle objektivu pak máme podlouhlou LED, která ladí s designem kamery a svítí modrým světlem.



Při pohledu ze strany vidíme, že kamera je opravdu nepříliš hluboká, slovy čísel to je 38 mm v nejširším bodě. Na obou zkosených hranách pak můžeme vidět průduchu pro chlazení. Všechny kamery se totiž citelně zahřívají, takže aspoň takovýto způsob chlazení je žádoucí.



Ze zadní strany pak uzříte jeden z montážních otvorů (druhý je přímo dole) a v dolní části máme napájecí konektor pro 5 V a vedle něj Ethernetový konektor. Pokud na obrázku hledáte Reset, hledáte marně. Ten je totiž v boku dolní části a částečně jej můžete zahlédnout na fotografii výše v její dolní části. Kameře tedy nic nechybí a to ani Wi-Fi anténa, protože ta je umístěna vevnitř. Je to tedy jediná kamera v testu s interní anténou pro bezdrátové připojení a nedá se říci, že by to nějak snižovalo její dosah.




Příslušenství


Příslušenství si můžeme rozdělit na tři části. Jednak je to softwarová výbava na CD s dokumentací v podobě manuálu a také poukazu na bezplatné používaní DDNS služby SoloLink po dobu 1 roku.



Dále v balení najdete klasicky šedý Ethernetový kabel pro počáteční zprovoznění a také adaptér 5 V/ 2 A. U něj si můžete všimnout do pravého úhlu zlomeného konektoru, jenž tak hloubku kamery navýší jen o pár milimetrů, což se hodí, protože jinak by kabel kameře při připevnění na zeď pomocí podstavce vadil.



Onen zmíněný podstavec vidíte dole. Skládá se z plastové základny opatřené pěnovým materiálem, takže kamera při umístění na stole neklouže (i tam se mimochodem vyjímá velmi dobře). A pomocí otočného a ohebného kloubu si můžete při připevnění na zeď nebo strop zvolit ideální úhel pohledu.

reklama