reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 2. část

14.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 2. část
Minule jsme si představili první čtyři Wi-Fi IP kamery a na dnešním článku je, aby se jejich prezentace dokončila. Zbývají kamery čtyřech výrobců – Edimax, Linksys, LevelOne a VIVOTEK, takže i dnes narazíme na známější a renomované výrobce i firmu, které vyrábí spíše levnější produkty pro nižší segment trhu. Proto bude i zajímavé sledovat, jak se projeví.

Nastavení kamery


Doprovodné CD nám nabídne instalaci software, zprovoznění SoloLink DDNS a prohlédnutí uživatelského manuálu. Vedle toho je zde však také Setup Wizard pro prvotní nastavení kamery.



To nám kameru identifikuje a my si budeme moci nastavit síť, abychom kameru pak našli na síti a mohli si její konfiguraci dokončit.



Zabrouzdáme tedy v prohlížeči na příslušnou adresu, kde nás přivítá hlavní okno, kde je však pouze obrázek s nápisem Welcome, a tak je celá stránka poněkud zbytečná.



Klikneme si proto raději na View Video, kde se již ukáže aktuální obraz z kamery v nejvyšším fyzickém rozlišení 320 x 240. To však lze interpolovat do 640 x 480, ale obraz pak samozřejmě rapidně ztratí na kvalitě. Přeci jen bych na dnešních velkých monitorech s jemným rastrem preferoval vetší obraz. Vedle okna pak máme šestici s klasickými ikonkami pro zoom, pořízení snímku, otevření složky se snímky atd.



Pak se již můžeme přesunout k nastavení kamery. Zde se již setkáme s klasickým webovým rozhraním linksys, jaké je použito i u ostatních produktů. Jako první je to Basic, tedy základní věci jako název kamery, vypnutí/zapnutí modré přední LED, čas či nastavení sítě.


- klikněte pro zvětšení -


Nastavení videa - rozlišení, kvalita, režim expozice, ostrost, otočení obrazu, atd.



Volba hesla pro administrátora, obnovení nastavení a upgrade firmware



Uživatelská hesla a jejich zřizování



Nastavení služby SoloLink DDNS



E-mail pro odeslání zachycených dat


Shrnuté nejdůležitější informace o nastavení kamery


Linksys Viewer & Recorder Utility


Linksys také dodává k vlastní kameře samostatnou aplikaci k jejímu ovládání, ale ta zdaleka nevypadá tak mocně, jak bychom od takového výrobce mohli čekat. Navíc je to jeden z omalovánkových druhů, i když zde se to dá ještě přežít.



Nejdříve si vybereme kameru, kterou hodláme využít. Nalezneme ji nejlépe podle IP adresy, ale lokální kamery si aplikace najde sama, pokud jí tedy pomůžeme tlačítkem Search.



Hlavní okno programu nabídne pohled na obraz maximálně čtyř kamer a pomocí boční lišty si můžete odscrollovat na další čtyři. Obraz však není velký ani oněch 320 x 240 bodů a absolutně nechápu, proč Linksys tuto aplikaci neupravil tak, aby ji bylo možno maximalizovat. Alespoň jsem tuto možnost nikde ani po delším hledání nenašel - nahoře můžeme okno pouze vypnout, minimalizovat, vyvolat Help a nastavení.



Alespoň si můžeme dvouklikem na obraz vyvolat samostatné okno, kde již obraz má plnou velikost a kliknutím na "2x" dole v rohu si jej můžeme ještě zvětšit. Dole jsou již klasické ikonky Record, Play, Stop, Snapshot, Zoom a nastavená hlasitosti.



Nastavení se zabývá především volbou cest k datům, délkou záznamu, maximální využitelnou kapacitou disku a dalšími drobnostmi.



Nakonec tu je ještě volba detekce pohybu a jakýsi jednoduchý scheduler. V porovnání s předchozí programovou výbavou kamery Level One se tedy jedná spíše o chudého příbuzného. Kamera je to však low-endová a tomu holt odpovídá i její softwarová výbava.
reklama