reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: závěr

15.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: závěr
Dnes se podíváme, jak se kamery projevily v praxi. Jde o 8 produktů od firem D-Link, Edimax, LevelOne, Linksys, Ovislink a VIVOTEK. Jak už to bývá, našly se horší kousky, ale i velmi dobré a dá se říci, že zde funguje rčení o více muziky za větší peníze.

Edimax IC-1500Wg


Kamera Edimax s označením IC-1500Wg je zahalena v matně černém gumovém kabátku a její tvar je poměrně neobvyklý. Na kameře také nenajdeme obyklé větrací průduchy, ale to neznamená, že by měla být odolná vůči venkovnímu počasí. Provozní teplota nemá dle specifikací klesnout pod 0°C a také vlhkost vzduchu nesmí stoupnout přes 90 %. Při provozu jsem zaznamenal s kamerou několik problémů. Ani po několikerém vyresetování nebrala výchozí jméno a heslo v podobě admin / admin a nakonec jsem zjistil, že heslo zadáno není. Dále jsem zkoušel heslo změnit, ale nepochodil jsem a po půl hodině čekání na odpověď při aktualizaci firmware jsem vzdal i to. A nakonec zde občas vznikl problem s Wi-Fi, které se nepřipojilo a bylo nutné nejdříve připojit Ethernet kabel a pak jej vytáhnout. To v praxi však není vždy dobře realizovatelné. Naštěstí je už lepším řešením kameru vypnout a zkusit štěstí znovu, ve velké většině případů toto postačovalo.



Software u této kamery také není nejpropracovanější. Postavil bych jej zhruba na úroveň IPView SE a odpovídají tomu i možnost sledovat pouze čtyři kamery naráz, velmi jednoduchá nastavení a skromné možnosti. Líbil se mi však pohled na aktuální stav přenosu dat, kde se ukazoval čas online, množství přijatých dat celkem, aktuální framerate, datarate a další.


Level One WCS-2030


Kamera od společnosti Level One bezesporu patří mezi to nejlepší, co v testu máme. Tělo kamery svým zpracováním připomíná fotoaparát a je vyrobeno z atraktivní kombinace stříbrných a šedých kovů, což patřičně dokresluje broušeným hliníkem osazený objektiv. WCS-2030 je jinak pevná, takže by měla vydržet i hrubší zacházení a práce s ní je absolutně bezproblémová. Na žádný zádrhel jsem po celou dobu testování nenarazil, takže z tohoto ohledu nemám výhrad.



Kamera však exceluje také dobře zpracovaným doprovodným software, který je malinko omalovánkový a co mě mrzelo nejvíc - s oknem aplikace nelze pohybovat a měnit jeho velikost. Okno se prostě přilepí do horního levého rohu a vy si v nastavení můžete pouze vybrat mezi dvěma rozlišeními - 1024 x 768 a 1280 x 1024. Pokud využíváte jiné rozlišení, nebo si chcete aplikaci odsunout na druhý monitor, máte smůlu. Jinak má ale software široké možnosti nastavení a mnoho funkcí, takže si s jeho pomocí můžete vytvořit prostředí, v němž vám neunikne ani myš. Komár možná.


Linksys WVC54GC-EU


Od společnosti Cisco je zde kamera Linksys WVC54GC-EU, která má oproti ostatním jeden velký handicap v podobě CMOS s fyzickým rozlišením 320 x 240, které musí do použitelného obrazu o 640 x 480 bodech interpolovat. Co se týče zpracování a vzhledu, pak to je velice pěkné a používá kombinaci stříbrného a tmavě šedého plastu společně se zrcadlově lesklým kolečkem kolem objektivu. Objektiv se jako jediný nezaostřuje - má fixní nastavení a kamera také jako jediná v testu nevyužívá externí Wi-Fi anténu. Spolupráce s routerem je zde příkladná - aby ne, když jsme k připojení využili také Linksys.



Podobně jako hardwarová výbava je i softwarová z oblasti low-endu a může se funkcemi přiřadit IPView SE nebo software u kamery Edimax. Je sice pěkně barevný ale jinak nabídne sotva detekci pohybu a nastavení využití prostoru na pevném disku. Spokojeni budou tedy pouze velmi nenároční uživatelé.


Vivotek IP7137


Společnost VIVOTEK se předvedla svým modelem IP7137, který se velmi blíží své obdobě IP7135, která však nemá k dispozici bezdrátové připojení k síti. Kamera je vyvedena v bílém a šedém plastu a s jeho pevností nemá problém. Možnáby však neuškodilo připevnit Wi-Fi anténu trochu pevněji, protože ta nemá daleko k tomu, aby začala plandat. Výrobce ji totiž umístil napevno, takže zde nenajdeme šroubovací anténní konektor.



Doprovodný software VIVOTEK ST 3402 lze funkcemi přiřadit k aplikaci Level One IP CamSecure. Naštěstí jde již o aplikaci v klasickém okně, takže není problém se změnou jeho velikosti nebo přesouváním dle libosti. Fešný vzhled aplikace v podobě broušeného kovu kvůli tomu klidně oželím. Při instalaci kamery ani při jejím používání nevznikl žádný problém, takže můžeme pokračovat.
reklama