Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: závěr

15.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: závěr
Dnes se podíváme, jak se kamery projevily v praxi. Jde o 8 produktů od firem D-Link, Edimax, LevelOne, Linksys, Ovislink a VIVOTEK. Jak už to bývá, našly se horší kousky, ale i velmi dobré a dá se říci, že zde funguje rčení o více muziky za větší peníze.

Závěrečné hodnocení


Před závěrečným hodnocením testovaných kamer si musíme uvědomit, že nehodnotíme pouze dostupný hardware, ale je to také software, k němuž musíme patřičně přihlédnout. Protože je to právě ten, který činí kamery použitelnými; přes webové rozhraní se můžeme maximálně tak koukat na obraz a nastavit si detekci pohybu. Ale záznamy, spolupráce kamer, plánování záznamu a další operace jsou záležitostí doprovodných aplikací. Také co se týče Wi-Fi a jeho dosahu u kamer, pak jsem u kamer zkoušel dosah přes tři tlusté zdi v asi dvacetimetrové vzdálenosti a nezaznamenal jsem žádné zvláštní problémy.




Level One WCS-2030


Dojmy z jednotlivých kamer naleznete na začátku tohoto článku, takže nyní si vše již jen v závěru shrneme. Co se týče hardwarového vybavení a dojmů z provozu kamer, pak se mi nejlépe jevily kamery VIVOTEK, Level One a až za nimi pole kamer D-Link a Air Live WL-5460CAM s WL-5420CAM. Ostatní kamery byly slabší. VIVOTEK s Level One podávaly celkem stabilně vynikající výkon, avšak VIVOTEK mi připadl přeci jen lepší, především díky podání barev. Každopádně k dispozici máte materiály stejné jako já jsem měl při rozhodování, takže vám nic nebrání si učinit vlastní závěry. Jmenované dvě kamery mě také nadchly svou schopností zachycovat slušný obraz i při velmi nízkém osvětlení.


Kamera
Cena s DPH
Air Live WL-5400CAM
3553
Air Live WL-5420CAM
4836
Air Live WL-5460CAM
6100
D-Link DCS-950G
5100
Edimax IC-1500Wg
2270
Level One WCS-2030
5300
Linksys WVC54GC-EU
2911
VIVOTEK IP7137
5891


Dále je na řadě doprovodný software a tudíž i možnosti. Tuto kategorii bych rozdělil do tří skupin. Jednak to jsou velmi dobře vybavené a mocné aplikace, které ne náhodou jsou dodávány také ke kamerám VIVOTEK a Level One. Dále zde je střední třída - IPView Pro u lepších z kamer Air Live a nakonec nepříliš mocné aplikace u kamer Linksys, Edimax a také verze IPView SE. Jejich možnosti, výhody a nevýhody jsem již dostatečně popsal na příslušných stránkách, takže se k nim nebudu více vyjadřovat. A nyní k nejtěžšímu úkolu - vyhlášení vítěze.




Ocenění BEST OF TEST získává kamera VIVOTEK IP7137 za výtečné
vlastnosti a funkční software se širokými možnostmi. Logo ocenění je ke stažení zde.


Rozhodoval jsem se mezi kamerami VIVOTEK IP7137 a LevelOne WCS-2030 a nakonec se rozhodl pro první možnost. Bylo to především díky lepšímu podání obrazu, barev a také software u Level One mě nenadchl nemožností změny velikosti okna a také jeho polohy. Zní to jako prkotina, ale prkotina, která dokáže velmi otrávit práci. Proto jsem se rozhodl ve finále udělit kameře VIVOTEK IP7137 ocenění Best of Test, protože to patří tomu nejlepšímu v testu.


Za zapůjčení kamer Air Live WL-5400CAM, WL-5420CAM a WL-5460CAM děkujeme firmě 100MEGA distribution
Za zapůjčení kamer Level One WCS-2030 a D-Link DCS-950G děkujeme firmě SWS a.s.
Za zapůjčení kamery VIVOTEK IP7137 děkujeme firmě KOUKAAM a.s. a BGS LEVI Czech
Za zapůjčení kamery Edimax IC-1500Wg děkujeme firmě ALFA COMPUTER CZ
Za zapůjčení kamery Linksys WVC54GC-EU děkujeme společnosti BGS LEVI Czech


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Before we finally evaluate all the IP cameras, we have to realize that it is not only the hardware to consider, but software as well. It is software that makes IP cameras useful, because through web interface we may only watch video and set movement detection. But recording, camera cooperation, scheduling and other tools are matter of bundled software applications. Considering Wi-Fi and its reach, I tried to connect the IP cameras to a router (Linksys WRT54G) and signal had to go three thick walls and 20 metres od distance. However, I didn't experience any unusual issues.

Let's sum up my impressions of the tested IP cameras' performances. Considering the HW outfit, the best performing products were IP cameras VIVOTEK IP7137 and Level One WCS-2030 and far behind them D-Link DCS-950G and Air Live WL-5460CAM with WL-5420CAM. Other models were even weaker. VIVOTEK and Level One had stably excellent performance; however, VIVOTEK still seemed to me as the best product among all of them, especially because of its colours and image sharpness. But for evaluation you may use the same materials as I had, so you're free to make your own impressions. The two highlighted IP cameras have also outstanding picture in extremely low-light environment.

Next, there are bundled applications and therefore possibilities. This category may be divided into three groups. First, there are very well geared and powerful applications which we get together with VIVOTEK and Level One cameras. Next, there is mid-range - IP View Pro and Air Live WL-5420CAM a WL-5460CAM and last, there are not so powerful programs that are coupled with Linksys and Edimax and we also mustn't forget IPView - SE version. The mentioned applications' qualities and problems were sufficiently described on the preceding pages, so I will not do so again. And now for the trickiest part - the announcement of the winner.

I've been deciding between IP cameras VIVOTEK IP7137 and LevelOne WCS-2030. At last I made my decision in VIVOTEK's favour, mainly because of slightly better picture, colours and also Level One's software annoyed me with its inability to resize the application window and window position. It may seem trivially, but it can be very bothersome. So finally I decided to award VIVOTEK IP7137 our BEST OF TEST prize - it rightfully belongs to the best product in the test.