reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část

12.6.2007, Michal Učeň, recenze
Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část
Výrobci už občas neví, co by vymysleli nového. Jako zákazníci se tak setkáváme s produkty, které se na první pohled jeví jako zbytečnosti. Do této kategorie možná patří i chladicí podložky pod notebooky, které se objevují v nabídce téměř každého výrobce chladičů. Proto je tu náš test, který má za úkol vybrat tu nejlepší a také zjistit, jak jsou tyto podložky vůbec účinné.

Akasa notebook cooler and USB-hub (AK-NBCH-01B)


Akasa se vypracovala v průmyslu chladících řešení na špičku a potvrzuje to i v oblasti chladicích podložek. Krabicové balení podložky je barevně potištěné, uvnitř jsou pěnové výztuže, a tak se nemusíte bát o poškození při přepravě.



V balení je podložka chráněná navíc zvláštním obalem, vedle nějž najdeme USB kabel na propojení, který by měl svojí délkou vystačit u každému notebooku.



Podložka je z převážné většiny vyrobena z černě upraveného hliníku, její zpracování je precizní a nenajdete na ní žádnou chybku způsobenou nekvalitní výrobou. Rozměry 300 (šířka) x 300 (výška) x 45 (tloušťka) mm naznačují využití u notebooků do rozměrů 15", hmotnost je díky robustnímu pasivnímu chlazení a dvěma 7cm větráčkům poněkud vyšších 950 gramů. Chlazení je tedy na bázi kombinace pasivního hliníkového chladiče a aktivních větráčků s 1800 RPM (otáček za minutu), což může v testu znamenat velmi dobré výsledky, na druhou stranu je tím omezena mobilita a zvýšeny nároky na baterii notebooku. Akasa se rozhodla zvýšenou spotřebu baterie kompenzovat možností zakoupení externího napájení. Hodí se to zejména v případě, že do přídavných USB portů zapojíte náročnější zařízení, jako je například tiskárna.




- Větráček ze svrchní strany -


- Větráček ze spodní strany -

Na zadní straně podložky je tlačítko na zapnutí/vypnutí aktivního chlazení, LED dioda indikující zapnutý stav a port pro zapojení napájení z USB a elektrické sítě. Majitelé notebooků s menším počtem USB portů ocení rozšíření o další čtyři. Díky třem podélným gumovým nožkám je zajištěna stabilita na stole, o pevné usazení notebooku se zase stará zarážka na přední hraně v kombinaci s nožkami samotného notebooku, které zapadnou do některé z rýh svrchního žebrování hliníkového chladiče.


- Zadní strana podložky se spínačem On/Off, čtyřmi porty USB a dvěma porty napájení z USB a adaptéru -



Vzhledem k hmotnosti a tvaru podložky je její přenášení velmi nepraktické, své uplatnění si najde spíše na místě, kde notebook používáte nejčastěji. Nepohodlné je také umístění v klíně, protože jsou spodní hrany i přes gumové lemování docela ostré. Usazení notebooku je docela dobré, napomáhá tomu zejména svrchní žebrování a menší zarážka na čelní hraně. Podložka je mírně nakloněná, takže i klávesnice notebooku se bude trošku blížit sklonu běžné klávesnice. Profil s tloušťkou až 4,5 cm způsobuje značné vyvýšení notebooku od stolu, což není úplně na škodu.




- Notebook je s podložkou jako na podstavci -


- Šířka podložky zkušebnímu notebooku nestačila -


- Čtyři USB porty určitě najdou své uplatnění u hůře vybavených notebooků-

Model
AK-NBCH-01B
Rozměry
300 (šířka) x 300 (výška) x 45 (tloušťka) mm
Hmotnost
950 gramů
Materiál
aluminium
Způsob chlazení
2 x větráček 70 x 70 x15 mm (1800 RPM) + pasivní
Podpora rozměrů notebooku
až 15"
Příslušenství
USB kabel na propojení s notebookem
Další funkce
4 x USB port
reklama