reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část

12.6.2007, Michal Učeň, recenze
Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část
Výrobci už občas neví, co by vymysleli nového. Jako zákazníci se tak setkáváme s produkty, které se na první pohled jeví jako zbytečnosti. Do této kategorie možná patří i chladicí podložky pod notebooky, které se objevují v nabídce téměř každého výrobce chladičů. Proto je tu náš test, který má za úkol vybrat tu nejlepší a také zjistit, jak jsou tyto podložky vůbec účinné.

Lian Li 15-inch Notebook Cooler Pad NC-01A


Další podložka reprezentuje u nás méně známého, ale jinak renomovaného taiwanského výrobce Lian Li. Společnost však na trhu celkem úspěšně působí už od roku 1983, mezi její hlavní oblasti patří počítačové skříně, hliníkové stoly pro počítače a další doplňky. Balení podložky je ve formě papírové krabice ve tvaru kufříku s dostatečnou odolností.



Uvnitř je podložka v pěnové výztuži a igelitovém obalu a USB kabel na propojení s notebookem, nechybí obrázková instruktáž k zapojení s popisem.



Podložka má konstrukci podobnou předešlému modelu od Akasy, je to tedy opět hliníková deska se dvěma otvory na větráčky. Lian Li navíc přidává předložku pod ruce, u notebooků toho ale příliš nevyužijete, protože ve většině případů už samotný notebook zahrnuje předložku před klávesnicí (prostor kolem touchpadu) a navíc o chladivý kov se rádi opřete jen výjimečně. Podložka je se svou hmotností jeden kilogram a především rozměry 380 (šířka) x 360 (výška) x 40-55 (tloušťka) mm určena spíše na domácí použití, přenášení v brašně je téměř nemožné. Opracování je výborné, kvalita materiálů taktéž a je tu i pár doplňků, které u konkurence nenaleznete.



Dva sedmicentimetrové větráčky jsou ze svrchní strany kryty mřížkou, na straně spodní je výrobce nechal nechráněné. I přes precizní zpracování tak existuje možnost poškození podložky; v ohrožení je zejména citlivá kabeláž. Tento fakt způsobuje, že notebook nelze položit na kolena, takže se musíte spokojit pouze s pracovním stolem. Větráčky však mají jednu výhodu - lze je v rámci kolejniček a otvorů pozicovat, čímž můžete docílit lepšího chladicího efektu, protože teplota spodní strany notebooku se samozřejmě na různých místech liší podle uložení komponentů. K posouvání větráčků je třeba jen šroubovák a troška trpělivosti, než zjistíte nejvýhodnější pozici pro váš notebook.


- Větráček ze svrchní strany -


- Větráček ze spodní strany a složené rameno držáku na dokumenty -

Na spodní straně jsou tedy již zmíněné dva větráčky, kabeláž a držák na dokumenty. Stabilitu na stole zabezpečují dvě podélné nožky s protiskluzovým páskem. Držák na dokumenty je spíše nadstandardním doplňkem, na který můžete přichytit důležité poznámky, případně toho využít při opisování textu do počítače. Držák má dva klouby, navíc poslední část s kolíkem je vysouvací podobně jako anténa, takže správnou pozici najdete docela snadno.




- Držák dokumentů může být užitečnou pomůckou při opisování textů -

Zadní hrana obsahuje jeden USB port, který ovšem musíte použít na napájení aktivního chlazení. Pro notebooky s malým počtem USB portů to tedy může být problém. Malé stříbrné tlačítko je určeno na zapnutí a vypnutí větráčků, celkem užitečná je i možnost volby sklonu pomocí šroubků po stranách zadní hrany ve třech úrovních.


- Pohled na zadní hranu podložky - vpravo šroubek regulace sklonu -

V praxi se na první pohled podložka jeví jako velmi dobrá. Elegantní vzhled s bezchybným zpracováním je reprezentativní, navíc lze díky konstrukci předpokládat slušné výsledky chlazení. Notebook v podložce sedí dobře, čemuž vděčíme hlavně přední zarážce s vysokým profilem. Sklon je celkem výrazný, pomocí regulace zadní podstavné nožky je možné jej ještě zvýšit. Podložka je jednoznačně určena na stůl, nejlépe tedy najde využití na místě, kde notebook používáte nejčastěji. Mezi negativní vlastnosti patří hlavně absence přídavných USB portů a trochu nebezpečně odkrytá kabeláž a větráčky ze spodní strany.




- Podložka na první pohled vypadá jako předložka pro ruce -


- Boční odkryté hrany slibují dobré odvětrávání -


- Zadní výškově nastavitelná strana s výrazným stříbrným spínačem -

Model
Lian Li 15-inch Notebook Cooler Pad NC-01A
Rozměry
380 (šířka) x 360 (výška) x 40-55 (tloušťka) mm
Hmotnost
1000 gramů
Materiál
aluminium
Způsob chlazení
2 x větráček 70 x 70 x15 mm + pasivní
Podpora rozměrů notebooku
až 15"
Příslušenství
USB kabel na propojení s notebookem
Další funkce
držák na poznámky
reklama