reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část

12.6.2007, Michal Učeň, recenze
Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část
Výrobci už občas neví, co by vymysleli nového. Jako zákazníci se tak setkáváme s produkty, které se na první pohled jeví jako zbytečnosti. Do této kategorie možná patří i chladicí podložky pod notebooky, které se objevují v nabídce téměř každého výrobce chladičů. Proto je tu náš test, který má za úkol vybrat tu nejlepší a také zjistit, jak jsou tyto podložky vůbec účinné.

Primecooler PC-NTB I Coolpad


Podložka Coolpad od Primecooleru patřila vůbec k prvním průkopníkům oblasti chlazení notebooků. Balení je ve formě papírové krabice s vnitřní výztuží a igelitovým obalem, takže je podložka dostatečně chráněna při přepravě.



Obsah balení tvoří samotná podložka a průhledný, dostatečně dlouhý kabel určený k propojení s notebookem. Opět chybí manuál, který ale není prakticky potřeba.



Primecooler využívá tradičního konceptu konstrukce se dvěma otvory s aktivních chlazením, na přední hraně je malá zarážka, která ale nemusí stačit pro některé notebooky se zkosenou čelní hranou (jako například u Asusu používaného v testu). Na svrchní straně jednolitého hliníkového chladiče je jednoduché žebrování, otvory pro větráčky s průměrem 6 cm jsou poměrně malé a jsou pokryty černou děrovanou mřížkou. Rozměry 300 (šířka) x 250 (výška) x 28 (tloušťka) mm jsou ještě snesitelné při přenášení, uložení v brašně pomáhají i zaoblené hrany. Problémem je v tomto případě vyšší hmotnost 1180 gramů.




- Větráček ze svrchní strany -


- Větráček ze spodní strany a zástrčka pro kabel spojující podložku s notebookem -

Spodní strana je vkusně zpracovaná, větráčky jsou bezpečně zakryty mřížkou a celý panel s nimi lze je mírně polohovat v kolejničkách, ovšem kvůli malým svrchním otvorům to nebude mít velký účinek. V rozích jsou umístěny gumové nožky zajišťující stabilitu na stole, jejich upevnění v podložce není ovšem dokonalé a u testování se mi občas stalo, že některá nožka odpadla.



V praxi lze podložku i přes vyšší hmotnost celkem pohodlně přenášet, problémy jsou trochu s usazením notebooku na malé ploše, čímž se také snižuje účinnost chlazení z důvodu slabšího kontaktu mezi podložkou a notebookem (záleží však na modelu notebooku a konstrukci jeho spodní strany, podstavných nožek, apod.). Použití na kolenou je sice možné, ale kontakt s chladným kovovým materiálem a naopak větráčky odvádějící ohřátý vzduch nejsou ideální řešení. Podložka má celkem výrazný profil téměř 3 cm, sklon notebooku se ale nezmění.




- Podložka má u 15" notebooků problém se stabilním usazením -


- Boční strany jsou odkryté a zajišťují odvádění zahřátého vzduchu -


- Kabel je naštěstí dostatečně dlouhý, zástrčka je na podložce schovaná na spodní straně -

Model
Primecooler PC-NTB I Coolpad
Rozměry
300 (šířka) x 250 (výška) x 28 (tloušťka) mm
Hmotnost
1180 gramů
Materiál
aluminium
Způsob chlazení
2 x větráček 60 x 60 x12 mm (2000 RPM) + pasivní
Podpora rozměrů notebooku
až 15"
Příslušenství
USB kabel na propojení s notebookem
Další funkce
žádné
reklama