reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část

12.6.2007, Michal Učeň, recenze
Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část
Výrobci už občas neví, co by vymysleli nového. Jako zákazníci se tak setkáváme s produkty, které se na první pohled jeví jako zbytečnosti. Do této kategorie možná patří i chladicí podložky pod notebooky, které se objevují v nabídce téměř každého výrobce chladičů. Proto je tu náš test, který má za úkol vybrat tu nejlepší a také zjistit, jak jsou tyto podložky vůbec účinné.

Revoltec Notebook Cooler RNC-1000


Revoltec je známý svým odvážným designem se svérázným stylem. Jeho produkty se většinou týkají chlazení a periferií a k tomu samozřejmě patří i oblast chladicích podložek. V našem testu se podíváme hned na dva kousky, které jsou svojí konstrukcí velmi rozdílné. První model s označením RNC-1000 je zabalen v papírové krabici s vnitřním ochranným obalem, což zaručuje dostatečnou ochranu při přepravě.



V balení je samotná podložka v ochranném obalu, dostatečně dlouhý kabel USB na propojení s notebookem a jednostránkový manuál.



Podložka je netradičně vyrobena z plastu, což ovšem nemusí znamenat neefektivní chlazení. Rozměry 300 (šířka) x 262 (výška) x 20 (tloušťka) mm vyhovují 15" notebookům, hmotnost je díky plastu nízkých 660 gramů. Svrchní strana má modrý nástřik, uprostřed je tenký hliníkový plech, který skrývá dva 7 cm větráčky. V rozích jsou umístěny výklopné podstavné nožky s gumovými čepy, u přední hrany jsou také dvě diody indikující zapnutý stav větráčků.




- Podstavná nožka pro stabilní uchycení notebooku na podložce -

Na spodní straně naleznete dvě výklopné nožky pro upravení sklonu, čtyři gumové nožky a dva úložné prostory na propojovací kabel a další příslušenství podle vaší volby. To se hodí zejména při přenášení na flash paměti nebo menší kabely.



Vypínač aktivního chlazení je na zadní hraně, stejně jako jeho regulace a zdířka pro zapojení napájení z notebooku. To si bohužel vyžádá jeden USB port, přičemž podložka nenabízí žádné přídavné, a to může být v případě notebooku s menším počtem portů velká nevýhoda. Větráčky mají ze svrchní strany zajímavě řešený rošt s malým ohledem na efektivní proudění vzduchu.


- Větráček ze svrchní strany -


- Větráček ze spodní strany -

V praxi je podložka použitelná jak na stabilní pozici na stole, tak při uložení notebooku na kolenou. Plast je relativně příjemný, nízkou hmotnost i menší rozměry pak oceníte při přenášení. Výrobce se tedy snažil zaujmout zejména uživatele, kteří chtějí podložku používat na cestách. V případě testovaných modelů s aktivním chlazením je to asi nejlepší řešení, ovšem uvidíme, jak si podložka poradí s teplem, protože lze očekávat, že samotné větráčky nemusí mít dostatečný účinek. Sama o sobě není podložka vyloženě tlustá, s aplikací podstavných nožek lze ale upravit sklon. Notebook je upevněn relativně stabilně pomocí zmíněných výklopných nožek, podložka se tedy nespoléhá na protiskluzové pásky na notebooku či přední zarážku na čelní hraně, která nemusí vyhovovat všem modelům notebooků.




- Díky systému podstavných nožek nevadí menší rozměry podložky -


- S podložkou dostane klávesnice notebooku přirozený sklon -


- Podstavné nožky jsou užitečné i pro plynulý přísun vzduchu -

Model
Revoltec Notebook cooler RNC-1000
Rozměry - otevřená
300 (šířka) x 262 (výška) x 20 (tloušťka) mm
Hmotnost
660 gramů
Materiál
plast a aluminium
Způsob chlazení
2 x větráček 70 x 70 mm
(regulovatelné 1800 - 2600 RPM)
Podpora rozměrů notebooku
až 15"
Příslušenství
USB kabel na propojení s notebookem
Další funkce
žádné
reklama