reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část

12.6.2007, Michal Učeň, recenze
Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část
Výrobci už občas neví, co by vymysleli nového. Jako zákazníci se tak setkáváme s produkty, které se na první pohled jeví jako zbytečnosti. Do této kategorie možná patří i chladicí podložky pod notebooky, které se objevují v nabídce téměř každého výrobce chladičů. Proto je tu náš test, který má za úkol vybrat tu nejlepší a také zjistit, jak jsou tyto podložky vůbec účinné.

Revoltec Notebook Cooler RNC-2000


Druhý model od Revoltecu v našem testu je výrobcem představen jako produkt vyšší kategorie (oproti RNC-1000) a odpovídá tomu i cena. Už balení napovídá, že si výrobce dal mnohem více záležet - pevný obal s výztužemi spolehlivě chrání podložku uvnitř.



Obsah balení je na první pohled velmi střídmý a skládá se pouze ze samotné podložky a jednostránkového manuálu. Později si však ukážeme chytře vymyšlené úložné prostory ukryté přímo v podložce.



Podložka je vyrobena z hliníku, svrchní stranu zdobí pro Revoltec typické obrazce, které lemují dva otvory se 7cm větráčky. Na čelní straně je mírná zarážka pro upevnění pozice notebooku, jejíž výška sice nevyhovuje zrovna všem typům notebooků, ale díky dostatečným rozměrům 324 (šířka) x 270 (výška) x 35 (tloušťka) mm většinou notebook sedí na podložce pevně. Hmotnost jeden kilogram nepatří v testu k nejnižším hodnotám a důsledkem je i velmi omezená možnost používání podložky na cestách.




- Větráček ze svrchní strany -


- Větráček ze spodní strany -

Na spodní straně není téměř nic zajímavého, větráčky mají jednoduché mřížky a jsou uloženy v hliníkové schránce, která je udržuje oddělené od stolu. Stabilitu podložky zajišťují gumové nožky v každém z rohů. Na levé hraně jsou dva USB porty, přičemž jeden z nich je určený pro napájení podložky a další jako náhrada za port zabraný na notebooku. Kousek nalevo je ještě přepínač a kontrolka stavu zapnutí/vypnutí aktivního chlazení. Na levé a pravé straně jsou již zmíněné chytré zásuvky s úložnými prostory. Na levé straně je zásuvka prázdná a vzhledem k výřezu v pěnové výplni se hodí například na přenášení USB flash disku nebo nějakého adaptéru (Bluetooth, Wi-Fi) do USB. Na straně pravé je zásuvka určena pro samonavíjecí USB kabel na napájení podložky z USB portu notebooku. Toto šikovné řešení je výhodné zejména při cestování, bohužel tvar podložky už moc pohodlné přenášení neumožňuje.




- Přepínač On/Off aktivního chlazení a dva USB porty na levé hraně -


- "Šuplík" se samonavíjecím propojovacím kabelem -

V praktickém testu si podložka vedla docela dobře. Notebook na ní sedí celkem slušně, dočkali jsme se také trochu inovativního zpracování v podobě bočních zásuvek a nezklamal ani chytlavý design a výborné dílenské zpracování. Přestože se výrobce snažil zvýšit pohodlí při cestování, podložka je určena spíše na kancelářský stůl a přenášení si užije jen výjimečně. Sklon podložky není až tak výrazný, zato profil 3,5 cm je už znatelný.




- Podložka má ideální šířku odpovídající většině 15" notebooků -


- Úložné prostory na hranách nejsou viditelné a uvolňují se jemným stiskem -


- Samonavíjecí kabel dobře poslouží při propojení se vzdálenějšími porty USB -

Model
Revoltec Notebook Cooler RNC-2000
Rozměry
324 (šířka) x 270 (výška) x 35 (tloušťka) mm
Hmotnost
1000 gramů
Materiál
aluminium
Způsob chlazení
2 x větráček 70 x 70 x15 mm (1500 RPM) + pasivní
Podpora rozměrů notebooku
až 15"
Příslušenství
samonavíjecí USB kabel na propojení s NB
Další funkce
1 x USB port
reklama