reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část

12.6.2007, Michal Učeň, recenze
Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část
Výrobci už občas neví, co by vymysleli nového. Jako zákazníci se tak setkáváme s produkty, které se na první pohled jeví jako zbytečnosti. Do této kategorie možná patří i chladicí podložky pod notebooky, které se objevují v nabídce téměř každého výrobce chladičů. Proto je tu náš test, který má za úkol vybrat tu nejlepší a také zjistit, jak jsou tyto podložky vůbec účinné.

Zalman NC-1000 Notebook cooler

Společnost Zalman má v oblasti chlazení dlouholetou tradici, v podstatě se věnuje hlavně tomuto oboru. Svoje příznivce si získala i u nás a patří v současné době k nejoblíbenějším výrobcům chladičů a produktů s nimi spojenými. Proto jsou naše očekávání od chladící podložky velké; uvidíme, jak si v povede v testu. Balení je ve formě pevné papírové krabice, která je poměrně rozměrná, což má příčinu v důkladné polystyrenové výplni.




V balení není kromě podložky nic překvapujícího, ještě v něm nalezneme napájecí USB kabel na propojení s notebookem a stručný manuál na zapojení. Podložku samotnou ještě chrání zvláštní obal.



Podložka je převážně vyrobena z hliníku, některé části jsou z plastu. Zpracování je výborné, hrany dobře opracované a vůbec má podložka celkem pěkný design. Rozměry 308 (šířka) x 330 (výška) x 10-40 (tloušťka) mm jsou ideální pro notebook s úhlopříčkou 15", hmotnost 1195 gramů je sice vyšší, přenášení podložky je díky tvaru a zaobleným hranám celkem příjemné. O chlazení se starají dva větráčky pečlivě ukryté uvnitř, RPM (počet otáček za minutu) mají regulovatelný od 1100 do 1500, takže lze navolit ideální hodnotu pro konkrétní notebook a na přání uživatele tak snížit i hlučnost, která ovšem není až tak velká ani při maximální nastavené rychlosti.





- Přepínač On/Off a regulace aktivního chlazení, LED dioda a dva USB porty na pravé hraně -


Spodní strana je pěkně zahlazená plastovým krytem, takže je celkem reálné použít podložku i na klíně. Vadí tomu snad jen zadní podélná nožka, naštěstí je zarovnaná s plastovým krytem, a tak je celou vahou notebook především na této ploše. Stabilitu na stole zajišťují gumové nožky. Na pravé hraně jsou dva USB porty, takže máte v podstatě jeden navíc, protože jeden musíte využít pro napájení aktivního chlazení. Kousek vedle je tlačítko On/Off, světelná dioda a regulace otáček.





- Větráčky odvádí teplý vzduch z prostoru pod notebookem -


Praktický test ukázal téměř výhradně pozitivní vlastnosti podložky. Kromě vyšší hmotnosti a méně skladného tvaru ji lze snadno přenášet a vleze se i do běžné brašny k notebooku. Položení na kolenou na cestách je také možné, napomáhá tomu promyšleně opracovaná spodní strana s plastu. Mírný sklon notebooku na podložce je pro psaní pohodlnější, notebook přitom drží pevně, protože jsou na svrchní straně gumové pásky, a tak se nemusíme spoléhat ani na podstavné nožky notebooku.





- Podložka není díky úzkému profilu na přední straně příliš viditelná -


- Zvýšený sklon notebooku je znatelný, ovládací prvky podložky snadno dostupné -


- Zaoblené nožky nepřekáží při přepravě -

Model
Zalman NC-1000 Notebook cooler
Rozměry
308 (šířka) x 330 (výška) x 10-40 (tloušťka) mm
Hmotnost
1195 gramů
Materiál
aluminium, ABS
Způsob chlazení
2 x větráček (1100 - 1500 RPM) + pasivní
Podpora rozměrů notebooku
až 15"
Příslušenství
samonavíjecí USB kabel na propojení s NB
Další funkce
1 x USB port
reklama