reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část

12.6.2007, Michal Učeň, recenze
Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část
Výrobci už občas neví, co by vymysleli nového. Jako zákazníci se tak setkáváme s produkty, které se na první pohled jeví jako zbytečnosti. Do této kategorie možná patří i chladicí podložky pod notebooky, které se objevují v nabídce téměř každého výrobce chladičů. Proto je tu náš test, který má za úkol vybrat tu nejlepší a také zjistit, jak jsou tyto podložky vůbec účinné.

Nexus TDD-3000


Tahle podložka je opět dalším pokusem odlišit se od konkurence a přinést na trh něco nového. Technologie Heat-Pipe je sice známá už dlouho, u chladících podložek pro notebooky se ale zatím neobjevuje. Balení je ve formě menší krabice, uvnitř není sice žádná výplň, ale papírová konstrukce zajišťuje bezpečnost proti otřesům. Bohužel se výrobce uchýlil k otevřené přední straně krabice a pokryl ji pouze ochrannou fólií, takže se při hrubém zacházení při dopravě můžeme setkat s menším poškozením.




V krabici pak už nic kromě podložky nenajdete, vše podstatné je napsáno na samotné krabici, ostatně když jde o pasivní chladič, který není nutné instalovat, jsou návody zbytečné.



Podložka je z pravděpodobně hliníku (výrobce nikde neuvádí), na kontaktní ploše s notebookem není žádné žebrování. To najdete až na hlavním chladiči, který je umístěný u zadní hrany. Podložka je celkem tenká, aby se teplo rychle převádělo do trubiček s kapalinou, které je pak odvádí právě do chladiče. Tam se opět kapalina ochladí a vrátí zpět. Celý systém je už dlouho a úspěšně používaný u jiných chladičů a zda bude fungovat u chladicí podložky, to se ukáže až v testu. Rozměry podložky odpovídají 15" notebooku a hmotnost něco přes jeden kilogram je celkem slušná.



Spodní strana podložky obsahuje jen dvě trubičky Heat-Pipe, které vedou téměř podél celé podložky až k pasivnímu chladiči. Jejich zakončení je poněkud špatně zpracované, na první pohled se moc nechce věřit, že by se tímto způsobem dalo teplo převádět do chladiče. Trubičky jsou však v chlazení jedinou šancí podložky, protože tenká styčná plocha s děrováním zahřívání nezabrání.





- Heat-Pipe nepůsobí příliš věrohodně -



- Zadní chladič má viditelné žebrování -


V praxi je podložka relativně přenosná, ovšem kvůli neopracované spodní straně a ostrým hranám ji nelze pohodlně položit na kolena. Na stole zajišťují stabilitu čtyři gumové nožky, notebook na svrchní straně drží hlavně jeho vlastní podstavné nožky. Sklon podložky a následně klávesnice notebooku je jen mírný, až neznatelný, ke komfortu to ale trochu přispívá.




- Z podložky svítí nápis propagující webovou stránku výrobce -


- Profil je mírně stoupající, a tím se změní i sklon klávesnice notebooku -


- Zadní strana je v režii pasivního chladiče -


Model
Nexus TDD-3000
Rozměry
313 (šířka) x 306 (výška) x 13-24 (tloušťka) mm
Hmotnost
1080 gramů
Materiál
aluminium
Způsob chlazení
pasivní + Heat-Pipe
Podpora rozměrů notebooku
až 15"
Příslušenství
žádné
Další funkce
žádné
reklama