reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část

12.6.2007, Michal Učeň, recenze
Test chladicích podložek pod notebooky - 1. část
Výrobci už občas neví, co by vymysleli nového. Jako zákazníci se tak setkáváme s produkty, které se na první pohled jeví jako zbytečnosti. Do této kategorie možná patří i chladicí podložky pod notebooky, které se objevují v nabídce téměř každého výrobce chladičů. Proto je tu náš test, který má za úkol vybrat tu nejlepší a také zjistit, jak jsou tyto podložky vůbec účinné.

Thermaltake R150N01 iXoft


Balení podložky je podobně jako u Gigabyte G-Pad z průhledného plastu. Otevírání je tak trochu složitější, bezpečný transport k vám ale ohrožen není.



V balení je pouze podložka a papírový propagační materiál, který zobrazuje umístění podložky pod notebookem a popisuje také chladicí účinky podložky při testování výrobcem. Podložka má relativně velké rozměry 353 (šířka) x 305 (výška) x 12 (tloušťka) mm a lze ji tedy použít i pro notebooky o rozměrech až 17". Hmotnost je díky látkovému materiálu slušných 640 gramů.



Konstrukcí je tato podložka v dnešním testu unikátní. Kromě zmíněného Gigabytu využívá pouze pasivního chlazení, které je tentokrát zajištěno speciální výplní. V látkovém obalu, který připomíná "šusťákovinu" s povrchem podobným prošívané přikrývce je speciální hmota, která mění konzistenci podle teploty. Při běžné teplotě jsou tak uvnitř pevné hrudky, při zahřátí se teplo převádí do této hmoty a ta pak mění skupenství na kapalné. Tohle vše je důsledkem použití materiálu Na2SO4.10H2O. Uvidíme, zda-li bude efektivita chlazení srovnatelná s podložkami s aktivním chlazením. Na dotek však není nijak chladivá, a tak se můžeme těšit na samotný test. Spodní strana podložky je z běžné látky, která zajišťuje příjemný kontakt při uložení notebooku na kolenou. V létě se nijak nelepí, ovšem v parném létě může podložka nasávat pot a vzhledem k vnitřnímu materiálu ji prát asi nelze.



V praktickém použití je podložka vynikající. Díky materiálu ji lze jednoduše přeložit a přenášet v brašně společně s notebookem. Důsledkem je možnost používání i na cestách. Také zpracování je vynikající a už na první pohled je podložka dostatečně odolná proti poškození. Usazení notebooku je relativně bezpečné, při velmi neopatrném zacházení se však může stát nějaká nehoda, protože na kluzkém látkovém povrchu nepůsobí ani protiskluzové nožky notebooku. Uvidíme, jak si podložka povede v testu chlazení, z hlediska konstrukce, vzhledu a praktického využití patří k adeptům na vítěze. Sklon notebooku se s použitím podložky nijak nezmění, podobně je na tom díky malé tloušťce i profil.




- Červený lem dělá podložku výrazným doplňkem k notebooku -


- Díky větším rozměrům lze podložku využít i u 17" notebooků -

Model
Thermaltake R150N01 iXoft
Rozměry
353 (šířka) x 305 (výška) x 12 (tloušťka) mm
Hmotnost
640 gramů
Materiál
Sodium Sulfate Decahydrate Na2SO4.10H2O
Způsob chlazení
pouze pasivní
Podpora rozměrů notebooku
až 17"
Příslušenství
žádné
Další funkce
žádné

Máme tedy za sebou popis produktů a jejich vlastností. Mezi jednotlivými podložkami jsou už na první pohled vidět rozdíly, což nám už teď naznačilo možné adepty na vítěze testu. Výsledky se však mohou podstatně změnit po příští, stěžejní části testu, kde se podíváme na účinnost chlazení. Podložky však nesvedou boj jen mezi sebou, ale i jako celek. Uvidíme, zda-li jsou vůbec pro chlazení notebooků potřebné a dostatečně efektivní.
reklama