reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test devíti multifunkčních panelů

25.1.2008, Jan Vítek, recenze
Test devíti multifunkčních panelů
Tématem dnešního článku je test 9 multifunkčních panelů do počítačových skříní od 8 výrobců. Tyto panely jsou povětšinou určeny pro monitoring teplot komponent a monitoring i nastavování otáček ventilátorů. Leckde se však najdou ještě doplňkové funkce.
Nabídka multifunkčních panelů se na trhu utěšeně rozrostla a stejně tak i jejich schopnosti. Pokud máte zapotřebí si ručně regulovat otáčky ventilátorů a sledovat na displeji jejich otáčky a teploty různých komponent, můžete se v testu porozhlédnout po svém vyvoleném výrobku. Tyto panely však mají několik přímo existenčních problémů, které hovoří v jejich neprospěch. Jednak je to fakt, že řada uživatelů má své skříně položené na zemi, takže kontrola teplot a otáček na malém displeji s sebou přináší neustálé ohýbání. Toto jde ruku v ruce s faktem, že teploty i otáčky vám může zadarmo zobrazit řada aplikací, z nichž za všechny můžeme zmínit populární Speedfan a uživatelé, kteří si chtějí vytvořit monitorovací prostředí k obrazu svému, mohou využít také například aplikaci Samurize, s jejíž pomocí se dá desktop změnit v pravé informační centrum. Ve výsledku je tedy pohodlnější se na teploty a otáčky mrknout na monitor, než se ohýbat k panelu, ale to neplatí pro všechny případy.



Důležité také je, že softwarové nástroje jsou mocnější vzhledem k podávaným informacím, kdežto u panelů jsme svázáni možností hardwaru a co se týče teplot, pak díky interním čidlům v čipech mohou být reportované teploty přesnější a aktuálnější (nebo mohou být naopak zcela mimo, ale to záleží na tom kterém hardware). Na druhé straně, monitorovací panely dokáží uživateli nabídnout to, co softwarové nástroje nemohou - dodatečné konektory a rozhraní a také možnost ovládání a sledování nehledě na to, co počítač právě dělá. Tato pro a proti si musíme nejdříve uvědomit a až pak můžeme přistoupit k výběru svého produktu. A jaké se dnes tedy představí?
  • Aerocool CoolPanel2
  • Aerocool GateWatch2
  • Akasa All in One
  • AXP Thermal Control Panel
  • Lian Li TR-3 Thermometer & Fan Controller
  • NZXT Sentry 1
  • Scythe Kama Meter
  • Sunbeam Chromatic Windmill
  • Zalman Multi Fan Controller ZM-MFC2


Na výběr tedy budeme mít ze škály devíti produktů od více či méně známých výrobců, z nichž se valná většina zabývá především oblastí počítačových skříní a chlazení. A jako první si uvedeme model CoolPanel2 od společnosti Aerocool.


Aerocool CoolPanel2


Jako první se představí CoolPanel2 od společnosti Aerocool, která je známým výrobcem hardware určeného pro chlazení PC, například ventilátory Turbine. CoolPanel2 přišel v pěkné a pevné krabici, kde byl zapuštěn do prostoru pomocí papírových mantinelů.



Model
Aerocool CoolPanel2
Rozměry
148 x 94 x 42 - určeno do 5,25" pozice
Materiál
černý plast, hliníková dvířka
Ventilátory
detekce otáček až 4 ventilátorů - zobrazení RPM
Teplotní čidla
4 teplotní čidla - °C / °F, alarm
Čtečka karet
CF I, CF II, SM, SD, mini SD, MMC, RS-MMC, CF, MS Pro Duo, MS, MS Pro, MS Duo, MS Pro Ultra II, MS ROM, MS Select, T-Flash, xD
Ostatní
eSATA (data i napájení), 2x USB, FireWire, audio (mikrofon, line out, line in)
Dostupná zbarvení
černá - BLACK-EN42246
stříbrná - SILVER-EN42253


Panel je téměř celý vyroben z plastu, pouze výklopná dvířka jsou celá z hliníku. Zařízení se instaluje do jednoho z 5,25" portů, kam je normálně přišroubujete či zajistíte mechanismem vaší skříně. Přední část je díky dvířkám rozdělena na dvě části. Dvířka mají na sobě logo firmy a kolem vodorovné stříbrné pruhy a pravá třetina panelu v sobě nese malý displej. Ten ale dokáže zobrazit všechny informace ze 4 teplotních čidel a 4 ventilátorů najednou, takže je zřejmé, že čísla si z nějak moc velké dálky asi nepřečtete.


- klikněte pro zvětšení -

Dvířka se otevírají stiskem a stejně tak zavírají. Jde to však velmi ztěžka a pokud je nestisknete přesně v místě, kde je jejich zámek (nad písmenem A v logu Aerocool), nemáte šanci je uvolnit. Ale i v mnoha případech, kdy je stisknete přesně, se mechanismus zasekne a neuvolní je. To by se mohlo však po čase zlepšit, až se trošku opotřebuje. Největší zajímavostí předního panelu, která se mi velmi líbila, je vyjímatelná čtečka paměťových karet. Lze ji jednoduše za kovovou sponu vytáhnout a díky jejímu mini USB konektoru (příslušný kabel je v balení) ji můžete použít kdekoliv.



Kromě čtečky se za dvířky skrývá ještě jeden IEEE1394 FireWire port, dvojice na sebe nalepených USB 2.0 portů, tři audio konektory - mikrofon, audio in, audio out a konečně datový i napájecí Serial ATA konektor, takže k panelu můžete pohodlně připojit jakýkoliv SATA disk a nemusíte se strachovat o jeho napájení.

Seshora je panel odkrytý, což je nutné kvůli tomu, aby byl k jeho portům a headerům dobrý přístup, protože žádné z PCB nesahá zcela dozadu.



Co se týče napájení panelu (používá se Peripheral Power konektor), ventilátorů a teplotních čidel, již od výroby jsou příslušné kabely napojeny na svých místech, ale není problém některé z nich odejmout. Pouze není radno to udělat u všech, aniž byste si zapamatovali, jak mají být zapojeny, protože jde o normální headery bez popisků a manuál se o správném zapojení nezmiňuje. Poté zde máme na levé straně čtyřpinový konektor pro Line-In, tedy vstup audia a vedle něj příslušné SATA konektory. Na pravé straně jsou pak headery pro USB 2.0 a FireWire konektory a nahoře Line-Out (audio výstup) a mikrofon. Čtečka karet má k dispozici svůj napevno přimontovaný kabel, jenž má vyvedeny všechny čtyři piny zvlášť, což v dnešní době u USB snad ani není tolik nutné.


Příslušenství


Ve velkém zavařeném igelitovém sáčku naleznete veškerou kabeláž, kterou byste mohli ve spojení s tímto panelem potřebovat. Jednak jsou to všechny ostatní kabely k popsaným konektorům a poté, jak jsem se již zmínil, nechybí USB kabel s mini USB konektorem pro připojení samostatné čtečky paměťových karet a dále napájecí a datový konektor k připojení pevného disku s rozhraním SATA.



A nakonec se dočkáme jednoduchého anglického manuálu a sáčku s montážními šroubky, dvěma stahovacími pásky a lepicími štítky pro připevnění čidel.




Zkušenosti z provozu


S panelem se pracuje velmi snadno, jak se ostatně dá očekávat vzhledem k přítomnosti čtyřech tlačítek. První z nich využijete pro přepínání mezi jednotlivými teplotami (cyklicky). Další má na starost volbu mezi zobrazením °F a °C a volbu 'nahoru', třetí upravuje hodnoty směrem dolů a poslední je reset. U tlačítek není dobré, že mají na svou velikost až příliš tuhý odpor a ostatní rozsáhlé funkce si taky vybraly svou daň v tom, že displej je příliš malý až titěrný, takže hodnoty musíte odečítat maximálně tak z půl metru.


- ve skutečnosti je displej při přímém pohledu víc kontrastní -

Zařízení neumožňuje regulovat otáčky připojených ventilátorů, takže je můžete s teplotami pouze monitorovat a případně jim pomocí tlačítka mode nastavit hodnoty, po jejichž překročení se spustí zvukový alarm. Displej je velice jednoduchý a také velice pomalý, takže hodnoty se sice aktualizují cca 1 za sekundu, ale písmena se viditelně přelévají jedno v druhé. Ve středu je pak menší grafický 'progress bar', jenž neustále cykluje a ukazuje, že panel je naživu.
reklama