reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.3.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Minulý týden jsem provedl malý update výkonu ovladačů ForceWare 71.84 beta a nyní přichází ještě jedno podstatné doplnění. Za prvé se ForceWare 71.84 staly oficiálními a za druhé jsem je namísto GeForce 6600 otestoval na GeForce 6600GT. A věřte, že výsledky jsou opravdu velmi velmi zajímavé!
Bertram | 20.5.200520:36
Tak opravdu nevim,co autor pouziva za hardware a system, ale ja jsem majitelem karty Gainward 6600TG 1960 128DDR3 a zkošel jsem jak ovladače dodávané s touto kartou­(mimochodem to jsou jeste starsi nez 66.93­)a posléze tyto vaše slavné 71.84 a nevidím tam vůbec žádný rozdíl ani v 3dmarcích a ani ve hrách. Řádově snad v jednotkách fps.Nechápu, jak vaše karta geforce 6600GT mohla tak závratně zrychlit. Možná po overclockingu!!! Takže tento článek je podle mne totální žvást!
Odpovědět0  0
btw | 11.4.20058:39
Hezký den, mám grafiku 6600gt od MSI, po nainstalovaní forceware 71.84 mi nejde nastavit na televizi při tvout obraz při filmu na celou obrazovku a chybí kusy po všech stranách, při tom při předešlých ovladačích 66.93 nebyl vůbec žádný problém. Nestalo se to ještě někomu?
Odpovědět0  0
rottweiler | 10.8.200511:43
Mam grafarnu GE FX5900XT, ja mel cernobili obraz, co se tyce filmu ani jsem nezkousel, vratil jsem se na ovladac 66.93
Odpovědět0  0
Smrk | 7.4.20050:02
Mám grafickou kartu Gigabyte 6600 GT, 1Gb Ram, Athlona XP 1.9Ghz ­(2058­), Desku MSI K7N2 Delta 2 Platinum a v 3d marku 03 stoho vytáhnu jen 6823 bodů! a každej tady píše že vytáhne 8000 bodů.To by mě zajímalo jak ? Už jsem skoušel ovladače 71.84 to sice zvedne výkon na 7200 bodů ale zase mi začnou lítat čáry ve hrách a blbnout textury už jsem testoval dost ovladaču ale zatim jedinej spolehlivej je 67.02. ostatní od 67 + dělají neplechu ve hrách čím to je???
Odpovědět0  0
Smrk | 2.4.200519:44
Mám Grafiku Gigabyt 6600 GT a potřebuji poradit nějaký optimální ovladač při kterém mi pojede vše dokonale :­) skoušel jsem 66.93 test v 3d marku 03 se pohubuje okolo 6700 bodů když dám 71.84 tak se to pohybuje okolo 7300 bodů ale některé hry začnou dělat bordel tak prosím poradte jaky je nejlepší ovladač pro tuto kartu dík
Odpovědět0  0
Motycka | 4.4.200514:29
Kamarad ma taky 6600GT pouziva 71.90 z Guru3d vse mu pry chodi dobre.
Odpovědět0  0
Motycka | 4.4.200514:29
Kamarad ma taky 6600GT pouziva 71.90 z Guru3d vse mu pry chodi dobre.
Odpovědět0  0
Motycka | 31.3.200515:01
Dobry den. Mohl by mi prosi nekdo poradit, jak resp. kde se da nastavit potlaceni obnovovacich frekvenci u teto verze ovladacu. Ja pouzivam ovladace v 66.24 a ve windows nastaveni plochy­->upresnit­->geforce mam k dispozici radek potlaceni obnovovacich frekvenci, ale u vysich verzi ovladacu jako 71.84 nebo 71.90 tento radek proste neni.
Dekuji
Odpovědět0  0
Agaga | 19.3.200517:11
Je to pekna kravina, zkousel sem na svy 6600GT ovladace 66.93, 71.84 a 75.90 a vysledky byly stejny.
Odpovědět0  0
amdecko | 21.3.200510:02
Pravda. Ty výsledky jsou nereálný. Zkuste sami udělat pár testů a uvidíte. Já sem to zkusil a rozdíli tam byli malé v řádu jednotek procent. Jak mohl autor naměřit v testu Enemy Territory zrychlení o 31% , dosažené pouhou změnou ovladačů graf. karty, je pro mě záhada. Výkon téhle hry je limitován především silou CPU a změna grafiky na ni nemá téměř žádný dopad.
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 21.3.200515:31
Výsledky jsou naměřeny na stejné sestavě se stejnou grafickou kartou na stejných testech ve stejném nastavení :­-­) A ty rozdíly tam jsou, čemuž věřit můžete nebo nemusíte. Enemy Territory samozřejmě není limitován jen procesorem, což lze zjistit, když použijete pořádné timedemo ­(nikoliv původní­). Rozdíly jsem naměřil i mezi GeForce 6800GT a Ultra, kde by se měly limity sestavy projevit určitě.
Odpovědět0  0
SataN_XerxeS (54) | 18.3.200519:02
Nechapu jak je mozny, ze mezi 6600GT a 6800 ULTRA rozdil v Doom3 asi 9 fps..... nechapu jak je mozny, ze ta karta ma 128bit­/128mb RAM , 8pipek a kamosovi jde D3 v ULTRA HIGH ve 40­-60 fps a na my X800XT PE obcas spadne i na 20....kdyz projdete do novy mistnosti, tak se to trhne, jemu ne. Mam bartona@3400+,1024DDR366dualch,X800XTPE@560­/575.....jestli nekdo znate normalni odpoved tak piste, po dlouhe dobe musim priznat, ze neco opravdu NECHAPU!!! Diky
Odpovědět0  0
Radarson | 14.7.200622:41
Jasně...paměti 366 MHz je hodně málo a to je kámen úrazu.
Odpovědět0  0
RuThaN | 18.3.200516:08
Řek bych, že sebevětší HW oborník, dostane tyhle starší karty do ruky, jelikož zákazníci mam kdo ví co doma a nebo máte doma i víc kompů, ještě jeden na chatě, jinej má kámoš, přítelkyně.. Tak je určitě dobrý vidět, jestli ty ovladače pomáhaj a nebo škoděj..
Odpovědět0  0
AK-72 | 16.3.200514:37
Mam XP­-Mobile @2200Mhz­/11x200­/1,6V + 1024 Mb Ram Kingstone CL 2,5 + Inno3D 6600GT AGP no overclocking a vcera sem odinstaloval 66.93 ­(vcetne registrů­) a dle Vaseho clanku chtel vyzkouset 71.84. Instalace OK 100%, ale hned po restartu se mne rozsypal obraz jeste pred nastavenim klonu pro TV­-OUT. Nikde v ovladaci jsem to nespravil, takze se vracim na vyzkousene 66.93 a 7x radu zatim FUCKUJI!!!! FUCKT mne to dost nas...
Odpovědět0  0
trenco | 16.3.20058:25
Zdravim vas, Tak vcera som vyskusal tieto 71.84 recenzovane ovladace na svojej grafike MSI NX6600 DIAMOND VTD128 , je to vlastne podtaktovana 6600GT teda default slape na 400­/800. Na pretaktovanom systeme t.j. cpu = sempron 2500+­(1734MHz­)@2100MHz, 256MB ram, a grafika400­/800@560­/1140 mi oproti povodnemu ovladacu t.j. 75.90 zodvihli vykon len o mizernych par bodov t.j. dakych 40 bodov v 3DMARK03 oproti povodnym 8215 . Hry som zatial neskusal. Maticna doska MSI K7N2­-DELTA2 LSR .Podotykam ze mam WINXP anglicky bez service packov a neviem ci ten 3damrk03 ma posledne patche. Neviem teda ci tie ovladace naozaj prinasaju taky narast vykonu ako je to tu popisovane.
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 16.3.200510:35
Cetl si ten clanek vubec? Tady se porovnavaly hodne spatne ovladace 66.93 s vice odladenymi 71.84 a ne nejake pseudo 75.90 bez WHQL ­(nerikam ze sou spatne ja taky nejedu na ofic. 66.93­) ale kdyby sis nainstaloval 66.93 a pak 71.84 s WHQ, porovnal je, tak pak ten narust bude ....

takze nevim co ma znamenat tvoje posledni veta ­"Neviem teda ci tie ovladace naozaj prinasaju taky narast vykonu ako je to tu popisovane.­" Nesrovnavej jablka s hruskama ;)
Odpovědět0  0
trenco | 17.3.20059:30
Pre Jerhyna:
Ja viem ze som nepisal o ovladaci 66.93 ale aj tie som skusal a praveze ked som skusal 66.93, potom, 75.90 co mali byt vykonnejsie, a nakoniec 71.84 tak hodnoty v 3dmarku pre tieto ovladace som mal priblizne taketo : 66.93 – 8180, 75.90 – 8215, 71.84 – 8280. No a mne sa jednalo len o to ze podla toho testu co je tu uvadzany by mal byt rozdiel medzi 66.93 a 71.84 o dost vacsi lenze moje meranie potvrdilo opak. Takze len to som tym chcel povedat.
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 17.3.200510:03
no teda k tem hodnotam jestli mas 8280 na sempronu a 256 MB ram...ani se mi to nechce verit...

ja mam teda bez OC...oc sem jen zkusil jak to jde ale vratil sem to pac de vsechno plynule na defaultu takze nemam potrebu taktovat...na default settings v 3D marku 03 8.089 a to mam A64 3200+ 1GB dual ram OCZ CL2 a Asus extreme N6600GT PCIe takze se mi tech tvejch 8280 moc nezda na takovy sestave
Odpovědět0  0
trenco | 17.3.200510:36
Dobre ak neveris, zajtra ti sem dam obrazok z 3Dmarku03 a uvidis ze mi ta grafika v pohode da 8200 bodov, samozrejme ked bude aj procak aj grafika OC. Pre porovnanie tam uvediem aj vysledky bez OC. Inak ten Sempron2500+ nie je vobec ziadna sunka, lebo je to povodny Athlon Thoroubred s FSB=166Mhz takze ziaden schit podla mna a za cenu okolo 2000Kc proste bez konkurencie, inak ja ho mam taktunty na FSB=200Mhz. Povodne som sice zamyslal ze tento procak aj s maticnou doskou predam a kupim Athlon64 aj s doskou ale ked vidim ako mi to beha fajne tak naco to kupovat ,za tie prachy si radsej tu ramku kupim. Podla mna je ten tvoj procak pre NX6600GT zbitocne silny, ja by som k nemu skor kupil nejaku 6800GT alebo ULTRA alebo solidneho radeona X800XT alebo take cosi ked uz tak , proste grafika ktora by tvoj procak aj vyuzila ale 6600GT ma proste hornu hranicu okolo 8400 bodov v 3Dmarku03 takze si myslim ze cenovo som na tom lepsie ako ty, lebo za omnoho menej penazi mam priblizne rovnaky vykon na grafe ako ty. Treba len spravne vyberat komponenty aby mala zostava vyrovnany vykon. Neber to prosim v zlom ako nejaku vycitku.
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 17.3.200511:04
Co se tyce screenshotu davat ho nemusis udelam ti klidne za 10 vterin screen kde budu mit treba 100 000 bodu jen se mi to proste nezda je jasny ze to taky testuje zvlast grafiku nehlede na procaku, ale AGP a PCIe je krapet znat...

zbytecne silny? a co sem mel podle tebe koupit do 939 s PCIe? :o­) je to tak akorat a na 6800Ultra nemam nejsem milionar...co se tyce grafiky ta se da vzdy upgradenout ale az to bude niz zatim sem spokojeny...jen me drti monitor...ale co vsechno beha na max...btw kdyz myslis ze mame srovnatelny compy chtel bych na tom tvym videt Far cry na full detail 1280x1024 potazmo 1600x1200 ono nejaky cisla v 3D marku jeste nic neznamenaji ;­)

a co se tyce vyrovnane sestavy myslim ze je idelani...
Odpovědět0  0
trenco | 17.3.200514:36
Ale nie ty si ma asi zle pochopil , ja som nepovedal , ze vykon mojho kompu je porovnatelny s tvojim, to je jasne ze nie je ved ty mas procak z dvoch 32 bitovych jadier, a este k tomu s dvojkanalovym Hypertransportom, tak to nema vyznam o niecom diskutovat alebo sa tu hadat, ze ci je sempron rovnako vykonny ako Athlon64 FX51. Ja som napisal ze co sa tyka grafickeho vykonu na grafike mame porovnatelne vykony pricom ty mas omnoho silnejsi procak a aj cely system ale jedna sa len o tu graficku kartu, chapes?Proste som chcel povedat ze na jej plne vytazenie staci aj slabsi procak a system ako mas ty. No a co sa tyka rozdielu medzi AGP a PCI express tak ja si myslim ze zatial na tych grafikach ktore maju ekvivalent na AGP slot tak tam velky rozdiel nebude, ale myslim ze PCI­-Express bude naplno vyuzivane a realne znatelne az pri nastupujucej generacii po 6800Ultra alebo X850XT, resp. je este dobre pri SLI mode. A hlavne v tom je lepsie ze je schopne dodat vacsi elektricky vykon ako AGP a grafiky do neho su lacnejsie. Takze iba to je akurat realny a zaroven podstatny rozdiel podla mna.
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 18.3.20057:23
Jo s tim s tebou souhlasim ze APG x PCIe co se tyce stejneho GPU moc rozdil neni... jen minimalni

btw...to sem nevedel ze Winchester je dualcore ;o­)­)­)­)­))
Odpovědět0  0
trenco | 18.3.20058:48
Ono vies vsetky Athlony 64bitove maju v sebe dve 32bitove jadra, preto dokazu pracovat aj s 32bitovym aj 64bitovym systemom a aplikaciami. Otazkou zostava kedy sa rozsiria tie 64bitove. Prave v tom je rozdiel medzi Athlonmi 64 a najnovsimi pentiami, pretoze pentia nemaju fyzicky dve 32 bitove jadra ale iba jedno a funkciou hyperthreading simuluju pracu dvoch 32 bitovych jadier, teda pokial sa nemylim­(som len clovek­). Ale na tychto pentiach pojdu stale len 32 bitove aplikacie ale 64 bitove nepojdu. Inak taky athlon ako mas ty by som chcel, lebo vsetky athlony do socket 939 maju dvojkanalovy hypertransport ale athlony do socket 754 maju len jedno kanalovy hypertransport.Este jedna vec, mam uz spravene tie screenshoty ohladne testu tej grafiky, len neviem ako ich mam sem dat. Som looser co uz. ;­-)
Odpovědět0  0
starmen (438) | 18.3.20059:19
Ne.. athlony64 v sobě opravdu nemají dvě 32bit jádra :­-­). 64 bit je dosaženo úpravou vnitřní architektury ­(registry, adr. sběrnice, výpočetních jednotek...­).
HT ve zkratce funguje cca tak jak říkáte.
Jinak intel už má taky 64bit ­(tuším že označení CPU je opatřeno přívlastkem ­"J­", teď nevím­)
Athlon do 939 má dvojkanálový řadič RAM a ne HT :­-­). HT by měl mít jen jeden. Opteron až 3.
Odpovědět0  0
i™ | 18.3.200511:16
No to by ma zaujimalo... 64bit jadro na AMD a intel... ...naozaj ne intel j ckova seria 64bit? ja som pochopil ze len 64bit zbernica na pamate... nechapem, preco je tak tazke urobit dve jadra 32bit z jedneho 64bit. takto sa cpu flaka... a 64bit systemy sa este dlho v domacnostiach nebudu pouzivat...
Odpovědět0  0
starmen (438) | 18.3.200513:04
Mno jsem si nebyl jist... Teď jsem se díval a ­"J­"čko asi není 64bit. 64bit by měla být série 6xx ­"J­"čko asi přidává jen NX atp. Více o tom asi zde:
http:­/­/www.anandtech.com­/news­/shownews.aspx?i=23851
(jsou tam linky dál­)

"nechapem, preco je tak tazke urobit dve jadra 32bit z jedneho 64bit­"
mno ono je to logické... Pořád tam máte jen jistý počet výpočetních jednotek ­(v jádře­). Opteron má jednu L­/S, 3x Int a 2x Float ­(pak nějaký shedulery ­- jeden pro int, druhý pro float, atp...­). Takže kdyby jste procesor ­"půlil­" na dva, tak by měl každý ­"půlku­" jednotek, což je blbost. Jedinou možností je Multi Threading ­(jako např. HT v PIV­) ale pak je zase zbytečné ­"degradovat­" CPU na 32bit pro každé vlákno ;­-)
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 18.3.200511:08
Takze jak napsal starmen A64 opravdu neni dualcore

jinak screenshot muzes hodit na nejaky ftp a hodit odkaz sem, ale jak sem rekl, klidne taky ukazu mus screenshot z 3D marku 03 kde budu mit 100 000 bodu....ale dejme tomu ze ti verit budu ;­) at to zbytecne nerozpytvavame
Odpovědět0  0
trenco | 18.3.200512:17
hej mas pravdu , nieje to dualcore,to som peknu kravinu napisal, to som mal asi este z nejakych prvych informacii pred prichodom A64, ktore ako sa zda neboli vobec dobre. No v kazdom pripade Ten Winchester vizera viac nez zaujimavo a lakavo.hmmm. Clovece vyskusaj ho taktnut na maximum co to da, podla tej 90nm technologii by mohol ist solidne pretaktovat. Ak teda dokazes spravit screenshot so 100000 bodmi v 3dmarku03 tak ho sprav ale bez nejakych softwarovych uprav a zasahov do registrov alebo vypinani funkcii . Som velmi zvedavy ako to spravis a daj potom odkaz na ten screenshot.;­-­)
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 18.3.200512:34
never mind..kazdej se muze splest...

co se tyce 100 000 samozrejme sem myslel upravu obrazku...to byla reakce ze to ze mi ukazes screenshot nemusi znamenat to ze to opravdu dosahujes....

co se tyce takteni...lidi uz se dostali se vzduchem na 2600MHz s vodou nevim zalezi to strasne moc na kousku nekdo jede 2600 pri vcore real 1.5 nekdo je rad za 2400 pri 1.7 a vodou proste musis mit stesti ja to netaktuju protoze nemam potrebu...vsechno jede plynule takze no stress :o­)­))
Odpovědět0  0
trenco | 18.3.200512:59
Kedze neviem ako dat sem tie screenshoty tak len tak pre zaujimavost ­(ci veris alebo neveris­) ako dopadol 3dmark03:
CPU­-nonOC + VGA­-nonOC 6048 bodov
CPU­-nonOC + VGA­-OC 7951 bodov
CPU­-OC + VGA­-OC 8280 bodov
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 16.3.200510:38
Jo jen si dovolim se zeptat ohledne tve sestavy...

procak sempron...dejme tomu financni omezeni ale kdyz uz 6600nonGT a OC proc a grafika...tak 256MB RAM? Neni to trochu hooodne malo? :o­) na to ti jedou s bidou wokna natoz na tom poradne parit:o)
Odpovědět0  0
trenco | 17.3.20059:32
Pre Jerhyna:
Co sa tyka mojej zostavy. K tym 256MB ram budem kupovat este 2x512MB DDR . A este jednu vec, tu NX6600 Diamond VTD128 mi kazdy ovladac identifikuje ako 6600GT a ona aj na GTckovych hodnotach v pohode slape co by nonGT nikdy nezvladla, takze len aby som ta vyviedol z omylu. Myslim si ze po pretaktovani toho semprona nema ani vyznam kupovat silnejsi procak pretoze ta grafika je vyuzivana primerane resp. optimalne a k comu by to bolo aby som mal drahu P4 alebo Athlon 64 na ktorom by mi ta grafika davala vykon mozno o necelych 5% vacsi ako mam teraz a pritom by som za komp dal aspon o 3000Kc viac?
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 17.3.200510:00
grafiku ti prece nevyvracim...jen to byla poznamka k tem pametem...
Odpovědět0  0
AK-72 | 17.3.200510:37
To teda budesh provozovat 1x256 + 2x512 Mb RAM? By mne to moje fošna neskousla a navic to mam jako dual channel.
Odpovědět0  0
Max Power | 17.3.20059:59
75.90 jsou neoficialni ovladace a ja sem s nima mel velke problemy. Oficialni 71.84 jsou stejne vykone a nemam s nimi v zadne hre problemy.
Odpovědět0  0
Max Power | 16.3.20050:15
Nvidia po case opet rulez
Odpovědět0  0
Neoemn11 | 17.3.200517:11
Spis po male prestavce!!! Zatim az na radu FX nemela NVIDIE zadnou odpovidajici konkurenci. A prece jen tam nejaka konkurence vlastne byla ­- 3DFX ale to uz je minulost:­-­(...
Odpovědět0  0
TEN CO TANCI S PROCESORY | 15.3.200516:17
Jestli mi dobre slouzi pamet, tak to neni tak davno, co nvidia zazracnyma ovladacema zvedla vykon svych akcelaratoru, melo to jen jeden hacek.....technologicky nestacila na ATI a tak si proste pomaha na ukor kvality obrazu.
Nebude trvat dlouho a ma prognoza se urcite potvrdi.
UZ ABY ATI VYDALA SVE ­"FUDO­" A ZASLAPALA TY ŠAŠKY OD NVIDIE HODNE BLIZKO K ZEMESKEMU JADRU :)
Odpovědět0  0
DavesMan (187) | 15.3.200516:29
To se doufám nestane. Kdyby jo, vylítnou ceny mejch milovanejch ATInek na nehoráznou sumu, protože tu nebude schoppný­/adekvátní konkurent. A to teď NVIDIA zejména svou 6600GT opravdu je!
Odpovědět0  0
Borg ID:524F4F54414E | 20.3.200513:13
Sasky od nVidie :­)­)­)­) to je mazec, nic proti, ale nVidia ma jako jedina, na rozdil od ignorantu z ATI neco cemu se rika stereo drivers.To je neco s cim se daji hry opravdu prozit ­(pro predstavu,videl jsi treba Imax?­) a tvoji milovani tuntove to uz leta ignoruji :­( ...jinak nic proti nim,RAMDAC maji neprekonatelny
Odpovědět0  0
Krevety (106) | 15.3.200516:05
Chvalim ... jde o pozitivni zpravu a konecne zase ctu pekny clanek ze jen reinstalaci ovaladacu mam o 1­/3 vyssi vykon. Sem zvedav co vytlaci ati s X700ky :­))
Odpovědět0  0
Jásas | 15.3.200515:58
Už se ptám po druhé, bude takovýto test i pro drivery Catalist pro karty od ATI???
Pleas!!!
Odpovědět0  0
WiRuZik | 15.3.200515:35
Tak cely clanek je relativni krawina.. Autor clanku objevil Ameriku.. ted teprve koukam, ze to porovnavali s ovladaci 66.93, ktery byly naprosto STRASNY!! Takzvany nvidiacky omyl :­) Na tech ovladacich behal half neskutecne pomalu s silenymi vychylkami ve vykonu.. ovsem uz verze 67.66 to napravila... zadny dalsi zlepseni vykonu se samozrejme nekonna! Ovsem musim rict, ze oproti 66.93 mi zvedla 67.66 hnedle vykon nekdy az o 50% ­(mluvim o HalfLife2­)..
Ted jsem zkusil timedemo v halflife a hodilo mi to vicemene stejny vysledek, jako jsem to testoval nekdy kdovi kdy :­)
Odpovědět0  0
orgic@atlas.cz | 15.3.200513:35
Cus tak sem si naistaloval tyhle 71.84 ovladace, ale ve hrach se mi prepina monitor jenom na 60hz, ve starsich ovladacich bylo nastaveni potlaceni frekvence, ale tadyhle v tech to nikde nevidim, je to tam nekde nebo se to musi udelat nejak jinak??? Takhle je to nepouzitelne ve hrach bych si odpalil za chvili oci... Diky za nejakou radu!
Odpovědět0  0
arny_71 (74) | 15.3.200515:30
Zdravim, ja vidim i v techto ovladacich nastaveni potlaceni obnovovaci frekvence...



Odpovědět0  0
@ndre | 16.3.20059:12
Měl jsem stejný problém, ale vyřešila ho tahle šikovná utilitka ­- ReForce, stahuj z

http:­/­/www.pagehosting.co.uk­/rf/
Odpovědět0  0
i™ | 15.3.200513:09
Tiez sa mi nezda ze na takom DELE je len taky chatrny vykon... Ja na svojej staruckej trojrocnej doske mam len o malicko menej a to mam len 2x512MB­/333 DDRAM a P4 bez HT s 512cache.
Vy tu mate 3,4 Presscota s HT a 1mb cache, naslapane ddram2 ale mam pocit ze by sa dalo vytlacit aj viacej z tejto dosky. oproti mojim 2888 bodom na 66,93 avasim 3200 sa mi zda neumerne k vykonu a moznostiam tejto zostavy.
PS nemam ani PAT. a cpu ma 3ghz. Grafika nieje taktovana a nieje ani taka vykonna ako asusa.
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 15.3.200519:18
3DMark05 je naprogramovaný tak, aby měřil prakticky nezávisle na sestavě. Reálně byste mohl mít výsledky ještě o nšco vyšší.
Odpovědět0  0
john.don | 15.3.20059:50
Mohl jste tam hodit do jednoho stestu GF 6800LE a nějakou grafiku ATI.
Protože 6600GT je někdy rychlejší a někdy pomalejší než 6800LE. Zajímalo by mě jak to zahýbalo s výsledky.
A i výkon grafiky v HL2­(určeném pro ATI viz slavné kupóny­) se mohl změnit v boji Nvidia & Ati.

Škoda..
Odpovědět0  0
dd@dd.cz | 15.3.200512:16
Vzhledem k zamereni techto testu bych ty vysledky s ATI videl asi takhle:
ATI 9800 a ForceWare 66.93 ­- O FPS ve vech testech
ATI 9800 a ForceWare 71.84 ­- O FPS ve vech testech

Kdyz je to clanek o porovnani ruzbych verzi ovladacu jednoho vyrobce, tak je dost nesmysl tam cpat testy jineho vyrobce, nemyslite?
Odpovědět0  0
enriqo (42) | 16.3.200520:45
john.don
john.don
john.don
john.don
john.don
john.don
john.don
jo­hn.don
.....
Odpovědět0  0
Herkis | 15.3.20058:16
Výsledky testů HL2 a UT2004 ­(bez FSAA­), kde je v některých rozlišeních 6600GT pomalejší než 6600 ­(ovl. 66.93­), ve mě vzbuzují silný pocit, že jste udělali něco špatně.
Proč???
Odpovědět0  0
swalko | 15.3.200512:18
Presne tak to som si vsimol aj ja a ten brutalny narast je skor sposobeny zavinenim radakcie a ich osobiteho problemu pri predchadzajucom merani 6600gt, pretoze 6600 je podla grafov mnoho krat rychlejsia ako 6600gt..........
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 15.3.200519:13
Kdybych něco udělal špatně a věděl o tom, tak si ty výsledky mohu vymyslet a nikdo ani necekne :­-­) Ne, teď vážně ­- osobně bych v tom viděl právě nedokonalost driverů 66.93, protože např. v UT2004 je vidět evidentní limitace kolem 45 fps. Právě proto jsem zveřejnil nový článek s naměřenou 6600GT, aby bylo vidět, že na tomto GPU jsou výsledky 71.84 o řád lepší než s 6600 non­-GT. Sám si nedovedu tato čísla vysvětlit, nicméně s nastavením driverů ani benchmarku jsem nehnul ani o píď.
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 15.3.20057:11
Jen takovy mensi dotazek...pisete test. setavu

Základní deska Intel D925XCV ­(čipset i925X­)
Procesor Intel Pentium 4 Extreme Edition 3,40GHz ­(Gallatin, 200MHz FSB, LGA775­)
Paměť 2x Samsung 512MB DDR2­-533, CAS 4
Grafická karta Leadtek WinFast PX6600 TD ­(128MB­)
HDD Maxtor D740X 6L040J2 ­(40GB, 7200 ot.­/min­)
Zdroj Fortron FSP350­-60PN­(PF­)

ale na konci clanku pisete ­"Za zapůjčení grafické karty ASUS eXtreme N6600GT k testům děkujeme společnosti ASUSTeK Computer Inc.­"

na jake karte tedy byli vlastne testy provadeny? ikdyz vim ze je to celkem jedno ale jen by me to zajimalo protoze prave ASUS eXtreme N6600GT vlastnim.
Jen tak mimochodem vcera si kamarad nove drivery nainstaloval ­(ma starsi grafiku 5700XT AGP tusim a spadl mu cely system ;­) ­)

jinak v 3D Marku 05 mam 3.534 na default settings s 71.xx ­(ted nevim presne cislo ale 84 to nejsou ­- nejake starsi­)...tak nevim jestli by to vubec byl nejaky pozorovatelny rozdil...
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 15.3.20057:33
Díky za upozornění, úvodní část bylo jen překopírovaná z původního článku a zapomněl jsem do sestavy přidat řádek. Od testů dále je článek kompletně nový.
Odpovědět0  0
enriqo (42) | 11.3.200512:52
Uvádzate testovaciu zostavu:
" * Základní deska Intel D925XCV ­(čipset i925X­)
* Procesor Intel Pentium 4 Extreme Edition 3,40GHz ­(Gallatin, 200MHz FSB, LGA775­)
* Paměť 2x Samsung 512MB DDR2­-533, CAS 4
* Grafická karta Leadtek WinFast PX6600 TD ­(128MB­)
* HDD Maxtor D740X 6L040J2 ­(40GB, 7200 ot.­/min­)
* Zdroj Fortron FSP350­-60PN­(PF­)...­"

Zas ja mám:
" * asus a7n8x­- del.
* amd athlon 1700+@1,83­/166Mhz
* 2x A­-data 512Mb DDR 500
* gk sparkle 6600 agp s 128Mb pamäť
* 2x hdd ­/nie raid­/
* zdroj enermax 375

Ovládače mám: 66.93

Po prečitaní článku som si urobil aj ja test PC ­/graf. karty­/:

V 3dmark03: 6846 bodov ­/základné nastavenie­/
V mother nature: 42,2fps,
Pixel 2.0: 100,7fps
Cpu test: 52,1
V 3dmark05: niečo cez 3000.

Nebudte smiešny a nehanbite sa uviesť aj skutočný ciel tohoto článku. Už s tým zavádzaním dosť preháňate ­- v 3dmark ­- 4856 bodov s takým compom ­- ved to geforce 4 zvádne toľko.

Ten test sa vôbec uskutočnil?
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 11.3.200514:26
Vy jste ale veselý chlapík... Pokud budete takových výsledků dosahovat i nadále, rádi Vás zaměstnáme jako experta přes grafiky :­-­) Jen tak pro informaci doporučuji toto:

http:­/­/www.hexus.net­/content­/reviews­/review.php?dXJsX3Jldmlld19JRD04OTMmdXJsX3BhZ2U9Ng==
http:­/­/www.hartware.net­/review_430_8.html
http:­/­/www.hartware.net­/review_430_9.html
http:­/­/www.xbitlabs.com­/articles­/video­/display­/2004­-27gpu2_35.html
... a tak dále
Odpovědět0  0
enriqo (42) | 12.3.200521:30
Sorry, možno som prehliadol, ale ja mám GT verziu a Vy asi testujete len 6600. Ten rozdiel je aj tak veľký.
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 12.3.200521:43
Ano, přehlédnul jste se, my ­"asi­" testujeme jen GeForce 6600 a nikde není uvedeno nic jiného. Fuj to jsem se zase rozčílil...
Odpovědět0  0
enriqo (42) | 15.3.200518:25
Neviem, ale odrazu tu je test aj s ­"GT­" ­- a moje výsledky ešte vždy nie sú na zahodenie ­(slabý comp v porovnaní so silným compom­). Test ovládačov je ináč na super úrovni a to navýšenie môžem len potvrdiť ­(inštaloval som ich po prečítaní tohto článku­). V 3dmark mi pridalo + 500 bodov, a tiež v doom3 a farcry je znatelné zrýchlenie. Pripomínam ešte raz že mám 6600 gt verziu.
Ps: kedy bude ten konkurz na toho experta, ponúkam špičkový rozhľad, skúsenosti a fanatizmus v oblasti.
Odpovědět0  0
jesper (66) | 15.3.20059:16
Ahoj Zdeňku,

tak konečne si sa dočkal tých nových ovládačov od NVIDIE a už nebudeš frflať, že sú to lamery, čo neupdatujú drivery na svojej stránke ­-:­)­)­)­)­)­).
Ja som to vždy hovoril: NVIDIA RULEZ ....
Inak super článok.
Odpovědět0  0
Patrik Bauchel (13) | 16.3.200512:29
Hmmm no ale kdyz bude kvalita obrazu horsi tak co vykon nevylezl ze??? :­-)
Odpovědět0  0
Roob (179) | 15.3.200521:13
tak neviem ako je taktovana ta vasa 6600GT ale ja som mal s 66.93, athlon 2000+@2100mhz v 3Dmark03 cca 7600 bodov a 3Dmark 2005 cca 3600 bodov. Karta sla gpu 550 a ram 1120. Podobne ­(prakticky zhodne­) vysledky boli aj na A64 2800+ ­(1800Mhz­).
Odpovědět0  0
enriqo (42) | 16.3.200520:38
Urobil som ešte raz test s 66.93, ktoré som dal na adresu ­( http:­/­/webgrafik.sk ­)
presne:
http:­/­/webgrafik.sk­/3dmark­/3dmark.html
Grafická karta nie je pretaktovaná, len procesor na 1,84Ghz ­/s fsb 333­/,ktorý je oficiálne 1700+ s frekvenciou 1,43Ghz.
Odpovědět0  0
mEpH (13) | 8.3.200515:34
Co takhle udelat test na na nekterych starsich kartach? Co treba nove ovladace versus Ti4200, MX440 apod. ?
Odpovědět0  0
arny_71 (74) | 8.3.200516:50
K cemu by to bylo dobre?
Odpovědět0  0
ars | 8.3.200518:39
Asi marketinkově k ničemu, protoře by se poznalo, že nové ovladače zhoršují výkon starších karet na starších hrách ­- ale zase nové hry šlapají ­(v rámci možností grafické karty­).
Odpovědět0  0
ptipi | 15.3.20059:38
Není to jasné? Málo kdo má tyto nové karty a já bych rád věděl, co na moji starší kartě jsou optimální ovladače . a je mi vcelku ukradené, že na nějaké 6600­-ce se výkon zvedne, když ji nemám... A toto není server, který má přesvědčovat k nákupu nového hardware, ale prostě a jednoduše psát o hardware.
Odpovědět0  0
Hirogen (142) | 17.3.200513:18
No vidíš, mě to zajímá! Mám GeForce 6600GT AGP, tak jsem rád, že SH takto zareagoval. Byly tu dohady o tom, jaké ovladače pro testování by se měly používat. Reakce SH byla kvůli tomu, aby odpověděli, kde se výkon skutečně zvedne a kde ne. Já redakci chválím za pružnost a reakci vůči čtenářům!!!
Odpovědět0  0
DavesMan (187) | 15.3.20059:51
Tyhle karty jsou dneska dobrý tak na Word a Excel a k tomu ti bohatě stačí ovladače přibalené ke g.k. na CDčku.
Odpovědět0  0
B*A-S_T_A-R*D | 15.3.200516:35
To by mě taky zajímalo. Né každej má totiž na to aby každej rok kupoval novou GK.
Odpovědět0  0
mikimik@tiscali.cz | 26.3.200511:39
no o starších grafikách už toho bylo napsáno snad dost. zasurfuj do archivu. Taky informace o tom jestli na tvé obstarožní grafice dá 3dmark 2003 po projetí prvního testu 65 nebo 69 bodů by nám ostatním byla vpodstatě na .....
Odpovědět0  0
danno (335) | 8.3.200513:10
nahodou je tento clanok pre mna velmi prinosny, lebo zistujem ze preinstalaciou ovladacov na novu verziu svojej mainstreamovej karte k badatelne vyssim vykonom nepomozem.
Odpovědět0  0
arny_71 (74) | 8.3.200516:50
Jo, presne te zaver jsem si ze srovnani odnesl i ja. Nicmene, pouzivam FW71.81, protoze nizsi verze pry obcas blbne na me grafarne ­(GF6660GT­). TO Zdenek Kabat: Dobra prace, libi se mi, jak jste zareagoval na pozadavky ctenaru vaseho webu. Jde videt, ze vas zajimaji nazory ctenaru, diky!
Odpovědět0  0
DavesMan (187) | 8.3.20059:48
No, navýšení výkonu v testu Pixel Shaders 2.0 je opravdu znatelné a rozhodně ne na hranici stat. chyby.
Otázkou pro mne spíš je, jestli se výkon právě pixel shaderů nezvedl jen v 3DM05. Věřil bych tomu, že by NVIDIA udělala optimalizaci právě takto, aby 3DM vykázal nárůst, ale ve hrách využívajících PS20 by se to vůbec neprojevilo. ­(NVIDIA určitě zná kód ps použitých právě v tomto testu, tak by pro ně nebyl problém zoptimalizovat drivery právě pro tuto sekvenci)
Odpovědět0  0
smrduty_TCHOR | 8.3.20059:02
Je urcite chvalyhodne jek se redakce SH snazi, ale ja si myslim, ze soucasny stav ovladacu absolutne nepotrebuje mereni, protoze vsechny vysledky se pohybuji na hranici statisticke chyby = nikomu nic nereknou. Spis by bylo dobre se zamerit v ovladacich na opravovani znamych chyb ve hrach, nez se snazit neustale zvysovat vykon ­(a vsem nam je jasne ze dost casto to je na ukor kvality obrazu­).
Ale jinak to byl dobry clanek ­(i ten pred tim­).
Odpovědět0  0
pan p | 8.3.200515:20
no on asi svet hardware chtěl spíš upozornit na neefektivní nárůst výkonu v 3dmark ­(podle kterého se spousta lidí ­"částečně­" řídí při výběru GK­) než že by chtěl srovnávat ovladače jako takové ... takže recenze dobrá.. :­-­)
Odpovědět0  0
Hirogen (142) | 8.3.20058:24
Musím poděkovat redakci SH za snahu a ochotu ohledně srovnání ovladačů. Uznávám, že opravdu asi není výkon ve hrách znát tak, jak se to ukazuje v Marku 03­/05.
Nicméně optimalizace v ovladačích 71.xx jsou znát i ve hrách! Jen ne všude. Zkuste si zahrát s ovladačema 66.93 FarCry u vulkánu třeba na 6600­/6600GT a pak to zkuste s 71.xx. Co poznáte na první pohled je plynulost při pohybu nebo otáčení. Ale musím uznat, že jinde jsem to nepocítil.
Odpovědět0  0
are@seznam.cz | 8.3.20057:19
Já to vidím asi tak.
Herní testy jsou sice pěkná věc, ale přece nebudu kvůli tomu, že si chci zahrát jinou hru na max. fps přeinstalovávat ovladače.
Všechno je jenom o penězích a nalákání zákazníka na svůj výrobek. Tomu se přispůsobují ovladače, aby vždy hit sezony měl s grafikou co nejlepší výsledky.
Dokud se vše nesrovná na nějaký všemi uznávaný standart ­(asi utopie­), tak se budu řídit 3DMark 2005 ­- když jej grafika zvládne, tak každá současná i starší hra pojede dobře.
P.S. Zase nechce system SH brát mé pravé jméno ­- jako by třeba Pepíček byl na světě jenom jeden.
Odpovědět0  0
SPooKY | 17.3.200510:19
Neber to jako utok na tebe spis tak nejak informace v plenum.... pokud ma nekdo herni sestavu a to ma, pokud ma 6600, X700 a vyse, tak by mu VZDYCKY melo jit hlavne o fpska a ne o cislo v Benchmarku! Ja osobne si ty 71čky nemužu vynachválit, protože mi konečně vyřešily problém v Batle for the Midleearth. Výkon se mi v benchi sice nezlešil ­(mám 4xFSAA,8xAF, 1024x768­), ale u tehle hry mi doposud při jakemkoli Gandalfově kouzlení, příp. nějakém výbuchu zčernala obrazovka, která postupně zfragmentovala, až se obraz po cca 10s obnovil.... A TO SE VYPLATI. Jinak zkušenosti mam opačné...1. pokud už bench nezvalda grafika, tak ve hrach se to ještě neprojevi....2. nárust o 5­-10 fps může být významný až na hranici hratelnost­/nehratelnost hry... např. DOOM3 :­)

moje sest.: A64 3500+, 1G RAM, 200 SATA, 6600 GT Sli @520­/1160
Odpovědět0  0
komisar_durex (53) | 8.3.20050:26
jo a zapomel sem rict ze sem konecne jednou taky prvnííííí:o­)­))
Odpovědět0  0
komisar_durex (53) | 8.3.20050:26
heh 3D mark je vo nicem to je fakt.....ve hrach je to dulezitejsi protoze kvuli nicemu jinymu si grafiku prakticky nekupujem....pokud nedelame s fotkama atd...ale to uz sou bych rek lepsi jiny grafarny...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.