reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test GeForce 6600GT AGP: čekání skončilo!

16.11.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Test GeForce 6600GT AGP: čekání skončilo!
Do redakce konečně dorazila od nVidie grafická karta GeForce 6600GT pro sběrnici AGP, a tak Vám můžeme v tuto chvíli přinést exkluzivní recenzi. Grafický čip GeForce 6600 toho předvedl mnoho již na platformě PCI Express, a proto je velmi očekáván jeho přechod na starší typ sběrnice. Jak si vede ve srovnání s Radeony?
Bližší pohled na grafickou kartu


Obr. 3 - Grafická karta nVidia GeForce 6600GT AGP
Klikněte pro zvětšení

Testovaná grafická karta je referenční vzorek, který jsme obdrželi přímo od nVidie, takže mohu přeskočit pasáže typu "balení a příslušenství". GeForce 6600GT AGP je postavena na klasickém nVidiáckém zeleném PCB (Printed Circuit Board = tištěný spoj) a na první pohled ničím nezaujme.


Obr. 4 - Pohled na grafickou kartu seshora
Klikněte pro zvětšení

Jako první věci jste si asi všimli netradičního umístění chladiče, který je diagonálně a obsahuje vedle sebe ještě malý pasiv. To je zapříčiněno tím, že AGP verze GeForce 6600GT musí obsahovat HSI můstek, který převádí signál z PCI-E čipu na AGP sběrnici.


Obr. 5 - GeForce 6600GT se sejmutým chladičem
Klikněte pro zvětšení

Zde vidíte detailně, jak vypadá umístění čipů na kartě. Samotný GPU je posunutý více doleva nahoru a přímo nad AGP konektorem se nachází malý HSI můstek. Ten musí být i přes své rozměry pasivně chlazen a musím říct, že topí opravdu slušně. Netradiční je také umístění pamětí - GeForce 6600GT AGP obsahuje jen 4 paměťové čipy s uspořádáním do stříšky.


Obr. 6 - Detail napájení karty
Klikněte pro zvětšení

Protože AGP sběrnice neumí dodat tolik energie, kolik NV43 spotřebuje, musela nVidia částečně přepracovat napájení. Jak můžete vidět na obrázcích, na kartě se nachází 4-pinový Molex konektor obklopený několika kondenzátory, které mají dodat 6600GT dostatek šťávy.


Obr. 7 - Chladič grafického čipu a HSI můstku
Klikněte pro zvětšení

Referenční chladič má klasickou konstrukci, kde se uprostřed hliníkového bloku nachází 5cm větráček. Žebra jsou natřená na černo, aby byla vyzařovací schopnost co nejvyšší, a zespodu se mezi čipem a chladičem nachází teplovodivá nálepka. Pasiv na HSI můstku také není ničím výjimečný.


Obr. 8 - Detail paměťového čipu Samsung

Paměti jsou GDDR3 od společnosti Samsung (jak jinak) a označení K4J55323QF-GC20 prozrazuje, že se jedná o 2,0ns čipy s nominální frekvencí 500MHz. To je o něco více, než potřebuje specifikace, což je dobrý příslib pro přetaktování. Karta obsahuje celkem čtyři 256Mbit čipy s celkovou kapacitou 128MB.


Obr. 9 - Pohled na konektory
Klikněte pro zvětšení

Poslední zajímavostí referenčního vzorku nVidie jsou výstupy - na kartě se totiž kromě TV-Out nacházejí dva DVI konektory a VGA prostě chybí. Nevím, jestli je to správný tah, protože NV43 samozřejmě obsahuje RAMDACy (převodníky digitálního signálu na analogový) a mainstream rozhodně VGA stále potřebuje. Nicméně redukce to jistí.
reklama