Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test GeForce FX 5500, 5600 & 5700, část I. - sekce levných

26.4.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Test GeForce FX 5500, 5600 & 5700, část I. - sekce levných
Po velmi úspěšném testu derivací Radeonu 9600 jsme se rozhodli připravit něco podobného i pro čipy nVidia. Proto se v tomto týdnů setkáte se sérií článků, která má za úkol rozebrat podrobně mainstream nVidie, konkrétně grafické karty GeForce FX 5500, 5600 a 5700. V této první části se setkáte s pomalejšími, ale levnými kartami, konkrétně s modely GeForce FX 5500 (64-bit a 128-bit) a jednou FX 5600XT (64-bit).
Prolink PixelView GeForce FX 5500 64-bit
  • Frekvence jádra: 270MHz
  • Frekvence pamětí: 200MHz (400MHz DDR)
  • Paměťová sběrnice: 64-bit
  • Cena: 2 860 Kč vč. DPH


Obr. 2 – Krabice od grafické karty Prolink
Klikněte pro zvětšení

Design a velikost krabice odpovídají tomu, že se nejedná o žádný hi-endový kousek. Prolink ale určitě nepatří mezi špatné výrobce, spíše právě naopak.


Obr. 3 – Grafická karta zepředu
Klikněte pro zvětšení

Hned první pohled na grafickou kartu prozrazuje, že se jedná o 64-bitový model. Svědčí o tom dvě prázdné pozice pro paměťové čipy. Karta je postavena na béžovém PCB s lesknoucím se chladičem a je na ní také patrné prázdné místo pro VIVO čip. Napájení odpovídá nízkým nárokům čipu.


Obr. 4 – Grafická karta Prolink zezadu
Klikněte pro zvětšení

Ani z druhé strany nelze očekávat nic jiného, než to, že budou chybět dva paměťové čipy. Jinak na ní není zhola nic zajímavého.


Obr. 5 – Detail chladiče na čipu
Klikněte pro zvětšení

Prolink použil na této grafické kartě své vlastní chlazení a nedržel se referenčního designu. Kromě toho, že malý chladič je hezký (jedná se o pozlacený hliník), tak obsahuje po stranách načleněnou plochu k odvodu tepla. Nejedná se tedy o žebra jako taková. Teplovodivé pasty bylo dostatek.


Obr. 6 – Paměťový čip Samsung

Jak vidíte, použité paměťové čipy jsou od jejich největšího dodavatele, Samsungu. Jedná se o 4,0ns čipy s nominální frekvencí 250MHz. Znamená to, že by měly dávat ještě min. 50MHz rezervy, skutečnou hodnotu po přetaktování naleznete ale o kousek níže.


Obr. 7 – Příslušenství ke grafické kartě Prolink
Klikněte pro zvětšení

Příslušenství je naprosto standardní pro levnější karty – manuál, CD s ovladači a dvojice různých TV kabelů. A pak ještě reklamní leták Prolinku.

Zkušenosti a přetaktování
Ač jsem byl zpočátku nespokojen s použitím aktivního větráčku na tak pomalém čipu, po prvních testech jsem změnil názor. Větrák nejen že je velmi tichý, ale navíc se příliš nezahřívá ani po přetaktování. Stejně tak paměti nebyly ani po desítkách minut testování horké.

Nejpomalejší karta v testu se ale vyznamenala v přetaktování. Jádro s původní frekvencí 270MHz jsem nakonec ustálil na 300MHz, což je nárůst 11%. Úžasného výsledku jsem ale dosáhl s paměťmi, u kterých jsem již výše avizoval 4,0ns čipy, tedy nominální frekvenci 250MHz. Celkem se mi podařilo tyto Samsungy přetaktovat až na 304MHz, tedy 608MHz efektivně! Nárůst +52% se řádně odrazil na výsledcích testů.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.