reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test grafických karet z nižšího mainstreamu

25.1.2007, Petr Papež, recenze
Test grafických karet z nižšího mainstreamu
Rádi hrajete hry, ale nejsou peníze? Podíváme se na 7 karet s cenou od 2700 do 4300 Kč s DPH. Jak bude nejlevnější GeForce 7300GT konkurovat nejvýkonnějším GeForce 7600GT a Radeon X1650XT? Která karta má nejlepší poměr cena/výkon? Má význam 512 MB paměti?

Gainward 8217-Bliss 7600GS Golden Sample



Poslední zástupce GeForce 7600GS v testu. Tentokrát není rozdíl ve velikosti paměti, ale v její frekvenci. Paměti běží na frekvenci 1200MHz, tedy o 400MHz výše než u klasické GeForce 7600GS.



Gainward výjimečně „neždíme“ paměti na maximum, ale nechává jim prostor minimálně 200MHz. Kartu totiž osadil pamětmi s udávanou frekvencí 1400MHz (1,4ns) od bývalé části firmy Siemens (Infineon), nyní samostatné společnosti s názvem Quimonda.



Jádro G73 má frekvenci 500MHz, což je o 100MHz navíc oproti obyčejné GeForce 7600GS.



Tato karta je jediná v testu, která využívá dva sloty k chlazení. Na kartě je vysoký hliníkový chladič s černou eloxovou úpravou. O průvan mezi žebry chladiče se stará překvapivě tichý ventilátor s nízkými otáčkami. Paměťové čipy nemají vlastní pasivní chlazení, ale jsou všechny čtyři ofukovány ventilátorem. Celkově je chlazení provedeno kvalitně a je tiché.




Zajímavostí je perforovaný kus plechu, který kartě dodává luxusní vzhled mnohem dražšího kousku. Jeho nevýhodou je přidělání na malé 6-cípé šroubky, sehnat dostatečně malý šroubovák tedy nemusí být jednoduchým úkonem.

V příslušenství se nachází CD s ovladači, manuál, redukce DVI, HD kabel a software na automatickou úpravu videa Muvee autoProducer.

Tato karta má slušný přetaktovávací potenciál. Jádro nakonec ukázalo poslední stabilní hodnotu na 570MHz, tedy o 10MHz výše než je frekvence 7600GT. Od pamětí jsme očekávali slušný výsledek a ten se dostavil, ačkoliv 1532MHz je nejméně ze všech testovaných karet s 1,4ns pamětmi, nárůst výkonu oproti 1200MHz opravdu stojí za to.




Gainward 7852-Bliss 7600GT



V pořadí třetí a poslední karta od německého výrobce Gainward. 7852-Bliss je téměř klasickou kartou nVidia GeForce 7600GT.



Jedinou významnou odlišností je, jak je u Gainwardu dobrým zvykem, chlazení. I přes vylepšené chlazení zůstaly frekvence čipu i pamětí na svých hodnotách, tedy 560MHz pro jádro a 1400MHz pro paměť.



Hliníkové chladiče pamětí plní svou funkci výborně. Jeden z nich je v cestě výfukovému otvoru, díky čemuž je jeho teplota dále redukována.




Bílý plastový chladič s úsměvným nápisem „High performance cooler“ patří k průměru. Není příliš hlučný, ani výrazněji účinnější než ostatní. Ke kartě je přichycen stejně jako u ostatních karet Gainward pomocí zadního modulu na páčky. Odstranění chladiče je záležitost okamžiku.

Krabice skrývá stejný obsah jako u předchozí karty. CD s ovladači, manuál, redukce DVI, HD kabel a software na automatickou úpravu videa Muvee autoProducer.

Tato karta se nakonec ukázala jako stvořená k přetaktování. 640MHz na jádře a 1700MHz na pamětech jsou výborným výsledkem.




Asus EAX1650PRO Gamer Edition 256MB



Asus nám předvádí první kousek od ATI. Je jím Radeon X1650PRO, nepřímý konkurent GeForce 7600GS. Přízvisko nepřímý si zajisté zaslouží. Cena převyšuje GeForce 7600GS o několik set korun, což je v této cenové třídě významný rozdíl.



Papírové specifikace hovoří jasně ve prospěch Radeonu X1650PRO. ATI nasadila nejvyšší frekvenci GPU z testu a to rovnou 600MHz. Paměti také nejsou žádná ořezávátka a s frekvencí 1400MHz se mohou směle porovnávat s dražší GeForce 7600GT nebo s Radeonem X1650XT. Oproti Radeonu X1650XT používá starší jádro, poloviční počet pixel shaderů (12), raster pipelines (pouze 4) a dále ubyly tři vertex shadery (celkem 5).



Paměť Samsung s efektivní frekvencí 1400MHz. Paměti jsou chladičem chlazeny pouze částečně asi do poloviny velikosti paměťového čipu.



Teplovodivou pastou se opravdu nešetřilo.



Asus používá u obou testovaných karet stejný systém uchycení. 4 šrouby s pružinou drží chladič dostatečně pevně.



Chladič nelze chválit vůbec. Prvním problémem je jeho hlučnost, která je bezkonkurenčně nejvyšší z celého spektra karet v testu. Dalším problémem chladiče je jeho regulace. Chladič totiž žádnou regulaci nemá. To je velké mínus, vzhledem k vysoké hladině hluku vydávané lopatkami ventilátoru. Onou poslední kapkou v moři úzce spojenou s chladičem, jsou teplotní čidla. Jejich absence je ale vcelku pochopitelná. Vzhledem k nemožnosti regulovat ventilátor by neměla z pohledu běžného uživatele smysl a Asus se pravděpodobně snažil jít s cenou níž oproti konkurenci.

V krabici najdete nejen brožovaný manuál, který se nachází také na přiloženém CD, ale i další CD s ovladači, HD kabel a DVI redukci.

Jádro šlo přetaktovat o 13% na frekvenci 680MHz, ani paměti se svou finální frekvencí 1540MHz příliš nepřekvapily.




ASUS EAX1650XT 256MB



Poslední testovanou kartou vůbec je teoreticky nejsilnější zástupce nižšího mainstreamu, Radeon X1650XT v podání od Asusu. GPU RV560 je derivátem RV570, zůstalo mu „pouze“ 24 pixel shaderů, 8 vertex shaderů a 8 ROP’s.



Hlavní devizou nového čipu je povedený 80nm výrobní proces firmy TSMC. Ten by mohl udržet výkonné jádro v přijatelné hladině spotřeby i vyzařovaného tepla.



Paměti jsou stejně jako v předchozím případě chlazeny pouze napůl. Chladič překrývá jméno výrobce, ovšem jedná se o jediné zástupce firmy Infineon v testu. Z textu lze rozpoznat nápis „14“ označující paměti na frekvenci 1400MHz (1,4ns).
Frekvence jádra i pamětí je nižší oproti PRO verzi. Jádro tiká na 575MHz, paměti na 1350MHz.



Jako jediná karta v testu Radeon X1650XT vyžaduje externí napájení ze zdroje. Pokud přídavné napájení nepřipojíte, karta odmítne nastartovat a začne vydávat pištivé zvuky z reproduktoru (černý váleček na obrázku).




Chlazení je stejně jako u předchozí karty Asus dost hlučné, naštěstí už je i regulovatelné. I přes regulaci je karta hlučná, žhavá a žravá. Cívky napájecího obvodu dosahovaly v zátěži okolo 90°C a kondenzátory přibližně 70°C. Musím podotknout, že byly „ochlazovány“ proudícím vzduchem z chladiče.



Karta obsahuje nejbohatší příslušenství v rámci testu v podobě jedné hry GTI racing, CD s ovladači, další CD s manuálem a manuál v tištěné podobě. V krabici se dále nachází dvě redukce DVI -> D-sub, jeden kabel na video a kožený pořadač Asus na 16CD.




Přetaktování bylo poměrně rychlé. Při jakémkoliv pokusu o změnu frekvence pamětí obraz zamrzl a pomohl už jen restart. Jádro se vyšplhalo na solidních 660MHz.

reklama