reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních notebooků: Sony VAIO FW11S

16.12.2008, Jan Vítek, recenze
Test herních notebooků: Sony VAIO FW11S
Sony do našeho testu zaslalo prototyp svého multimediálního modelu VAIO FW11S. Může se pochlubit procesorem Intel Core 2 Duo P8400, má 3 GB RAM a grafický čip ATI Mobility Radeon HD 3470. Grafický výkon tak nebude oslnivý, ale máme tu mechaniku Blu-ray.
Kapitoly článku:

Design


Již jsem se zmínil, že Sony VAIO jsou notebooky, které můžeme připodobnit k Macbookům od společnosti Apple. Vede mě k tomu jejich štíhlý design, jednoduchý, ale elegantní design a především také provedení klávesnice, ale k tomu se ještě dostaneme.



Na první pohled a ohmatání působí VAIO velmi solidním dojmem notebooku, jenž by měl něco vydržet. Jeho tělo je štíhlé, ale pevné a tmavě stříbrná barva dokresluje celkový vzhled. Víko notebooku by mohlo být sice o něco pevnější, ale stěžovat si také na nic nemůžeme. Uprostřed víka je pěkně vyvedené zrcadlově lesklé logo VAIO a nad ním pak bílý nápis Sony. Víko je jinak naprosto rovné, pouze jeho hrany byl zkoseny.



Zpracování spodní části také v sobě nese jistou jednoduchost. Nevidíme zde žádný přímý vstup vzduchu pro ventilátor, pouze tři "vedlejší" vstupy pro vzduch, jenž má cestou k ventilátoru projít kolem důležitých komponent. Jeden tento vstup máme ve středovém čtvercovém odnímatelném panelu. Pod tím se skrývají dvě dostupné pozice pro paměti. Obě jsou zde již obsazeny celkem 4 GB RAM. Dále to je u přední hrany další panel a pod ním máme v kovové klícce pevně přišroubovaný pevný disk.

A poslední věc, v níž se můžeme šťourat, je baterie. Ta se vyklápí směrem nahoru a drží ji dva jezdci, z nichž jeden se sám vrací do své polohy, aby se nám baterie samovolně neuvolňovala. Zde se mi trochu nelíbilo, že se baterie ve svém uložení trochu vrtí.


- klikněte pro zvětšení -

Víko s displejem ani v tomto případě nedrží na místě žádná západka, ale prostá síla v kloubech. Ty mimochodem mají velmi podobné zpracování jako u testovaného Acer Aspire, takže můžeme vidět jakoby velký válec tvořící zadní hranu přístroje. Klouby tedy vypadají celkem masivně a také svou práci odvádějí dobře. Displej po otevření drží svůj úhel jako přibitý. Úhel jeho otevření by však mohl být větší, takhle je to pouze cca 135°. Černý displej s lesklou povrchovou úpravou zabírá téměř celý prostor víka, pouze nahoře je větší okraj, ale ten v sobě nese 1,3megapixelovou webkameru Motion Eye. Vedle ní jsou pak otvory mikrofonu. Pod displejem pak máme pouze logo výrobce a vpravo modelové označení.


- klikněte pro zvětšení -

Hlavní tělo notebooku v porovnání s ostatními testovanými modely je vrcholem jednoduchosti. V horní části máme především reproduktory, avšak ty byly zakryty děrovaným kovovým plechem. Na pravé straně pak máme řadu úzkých podlouhlých tlačítek. První z nich je popsáno jednoduše - S1 a slouží k vyvolání okna VAIO Guide. Jedná se o jakéhosi informačního správce aplikací pro prohlížení fotografií, filmů, poslouchání hudby, využívání Internetu, komunikačního software, kancelářského software atp. Za to budou rádi především ti, kteří třeba potřebují využít IM klienta, ale už vůbec neví jaké tu jsou.

Další dvě tlačítka slouží k ovládání hlasitosti zvuku, potom jsou zde čtyři pro ovládání multimédií a nakonec zde máme A/V mode, jenž nás přepne do multimediálního módu. Seshora tedy na nás vyjede menu, kde si vybereme, zda chceme prohlížet fotografie, spustit si nějakou hudbu, apod. Po volbě se spustí přiřazená aplikace, takže když si například vybereme fotografie, spustí se ve výchozím režimu Google Picasa2.



Hlavní část základny pak pochopitelně zabírá klávesnice. Ta nám jednoznačně připomene klávesnici nových notebooků Macbook a Macbook Pro. Klávesy tedy přímo nesousedí, jako je tomu u ostatních notebooků, ale jsou od sebe odděleny materiálem základny. Nad tu vystupují a po zmáčknutí se srovnají na její úroveň. Psaní na ni není zezačátku zrovna příjemné, ale po chvíli si na to trochu zvykneme. Nad klávesnicí pak máme tři kontrolky pro Caps Lock, Scroll Lock a Num Lock.



Plastová základna se pak nakonec trochu vyvyšuje a tvoří prostor pro odkládání zápěstí, uprostřed nějž je obdélníkový tečkovaný touchpad se dvěma jednoduše vypadajícími tlačítky. Povrch touchpadu je mírně posazen pod okolní povrch a pracuje se s ním velmi příjemně díky tomu, že se po něm snadno klouže prstem.


- klikněte pro zvětšení -

Přesuneme se k přední hraně notebooku, kde můžeme vidět, že ji výrobce rozhodně neopomněl vybavit různými prvky. Pokud to vezmeme popořadě zleva doprava, tak to jsou dvě malé kontrolky značící stav baterie a práci pevného disku, následuje přepínač pro ovládání bezdrátových rozhraní, ten má také vlastní kontrolku a stejně tak i čtečka paměťových karet typu Memory Stick a Secure Digital. Zcela vpravo pa máme dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon.



Pravá strana v sobě nese veškeré dostupné porty USB 2.0 a ty jsou celkem tři. Výrobce mezi nimi nechal dostatečné odstupy, což se rozhodně hodí. Následuje vypalovací mechanika Blu-ray (BD-R/RE 2x, BD-R/-RE 1x) a poté stejně jako u Aceru máme vybaven i kloub. Zde to ale není otvor pro zámek, nýbrž podsvícené tlačítko Power. To může dle stavu počítače zářit či blikat oranžovou a zelenou barvou.



Levá strana notebooku v kloubu nese napájecí konektor, po němž následuje výdech ventilátoru, za nímž prosvítá měděný chladič. Blízko sebe byly umístěny konektory RJ-11 a RJ-45 a pak se již shledáme s obrazovými výstupy VGA a HDMI a nakonec to je FireWire se slotem pro 34mm ExpressCard. Toť vše.


- klikněte pro zvětšení -


LCD panel


Nyni nás bude zajímat kvalita LCD panelu. Nebudu provádět žádné sáhodlouhé testy pomocí optické sondy, protože to neděláme ani u normálních testů jednotlivých notebooků. Zajímat nás tak budou spíše pozorovací úhly a rozepíšu se také o svém subjektivním dojmu z hraní některé vhodné FPS (First Person Shooter) her a sledování filmu. Tento notebook je zaměřen na multimédia, takže by měl mít zvlášť kvalitní displej schopný zobrazovat živé video pokud možno bez trhání.



Sony využívá širokoúhlý (16:9) displej s příhodným rozlišením 1600 x 900. Pokud mám posoudit jeho kvalitu z hlediska podání barev, pak je výsledek velmi, velmi dobrý až na pár škobrtanců, které mu jistě odpustíme. Barevné přechody jsou jemné až na úzké spektrum barev (oblast žluté a modré) a změna pohledu v horizontálním i vertikálním směru nepřinese jejich výraznou deformaci, maximálně tak o něco víc znatelné proužkování.



Co se týče rovnoměrnosti podsvícení, tak ta byla rovněž dobrá. U stran displeje nic neprosvítalo, pouze jsem zaznamenal lehce silnější podsvícení v pravé polovině, ale to samozrejmě pouze při černé obrazovce. Filmy v podání tohoto Sony VAIO vypadaly také dobře a problémová černá barva, jež se u displejů levných notebooků i při mírném pohledu zespoda ihned invertuje, spíše ztrácela kontrast stejně s ostatními barvami.



Posuzovat tento notebook z hlediska způsobilosti pro hry je těžké, protože většinou neposkytuje dostatek výkonu k tomu, aby vůbec samotná hra běžela plynule. Přesto ale bylo znát, že odezva by mohla být lepší, ovšem to platí pro displeje většiny (ne-li všech) notebooků.


Webkamera


V horním okraji displeje máme webkameru Motion Eye s rozlišením 1,3 Mpix, která využívá software od ArcSoft. S její pomocí budeme moci snadno komunikovat i při nepříznivých světelných podmínkách, kdy stále podává dobrý obraz, pouze je tento obraz samozřejmě poněkud trhaný. V zachyceném obrazu se nám předvede modelka druhu Felis catus.


reklama