reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních PC: LYNX MS PowerMedia XXL

13.12.2007, Jan Vítek, recenze
Test herních PC: LYNX MS PowerMedia XXL
Třetím hráčem v našem testu je BGS Levi se sestavou LYNX MS PowerMedia XXL. Ta je založená na základní desce značky MSI s čipovou sadou Intel P35, procesoru Intel Core 2 Duo, 2 GB DDR2 RAM a jak jinak - grafické kartě s GPU NVIDIA GeForce 8800 GT.
Kapitoly článku:
Sestavu můžeme otevřít velice snadno pomocí dvou přítlačných šroubků, což je možné i holýma rukama. Následně se nám naskytne pohled do jejího nitra, jenž však není příliš pěkný. Kabely jsou sice svázané dohromady, ale dohromady takové svazky vypadají spíše jako uzly, či rovnou šmodrchance. O citlivém vyvázání kabelů, které by dovolilo jednoduchý upgrade, tedy nemůže být téměř řeč, což platí především pro hlavní změť která je ovázána větví s Peripheral Power konektory a zauzlenec napájecího kabelu zadního ventilátoru také nevypadá příliš vábně.


- klikněte pro zvětšení -

Hlavní komponentou, od které se vše odvíjí, je základní deska společnosti MSI - P35 Neo2 FIR, která je založena na čipové sadě Intel P35 / ICH9R. Ta nabízí čtyři DDR2 sloty pro až 8 GB paměti, celkem pět interních SATA konektorů pro úložná zařízení (plus dva eSATA na zadním štítku, jak jsme měli již šanci vidět), zcela pasivní chlazení čipové sady a MOSFET pomocí měděných pasivů a heatpipe (těm bude napomáhat i chladič CPU) a sloty pro rozšiřující karty v následujícím složení: 2x PCIe x16, dva PCIe x1 mezi dlouhými PCIe sloty a nakonec zcela dole dva klasické PCI.



Pod chladičem procesoru je ukryt procesor Intel Core 2 Duo E6850 s frekvencí 3 GHz, 1333MHz FSB a 4 MB L2 cache.



Napájení desky pak zajišťuje jeden 24pinový ATX konektor a dva nepříliš vhodně umístěné konektory u heatpipe mezi chladiči MOSFET a Northbridge: jeden Peripheral Power a jeden 4pinový +12 V. Zvuk zde zajišťuje integrovaný kodek Realtek ALC888 - High Definition 7.1 Audio. Recenzi velmi podobné verze MSI P35 Neo2 FR najdete zde.







Nainstalované paměťové moduly pocházejí od společnosti Corsair. Jde o DDR2-800 řadu XMS2 s označením CM2X1024-6400C4. Z toho lze již ledacos vyčíst - paměti jsou 2x 1024 prodávané v páru, PC2-6400 a jejich časování je 4-4-4-12 při napětí 2,1 V. Corsair na tyto moduly montuje jednoduché černé rozvaděče tepla bez jakýchkoliv žeber.



Při pohledu do zadní části můžeme vidět, jak je chudák zadní 120mm ventilátor omezován nedostatečně dimenzovaným roštem, kde jsou konce lopatek v podstatě k ničemu. Můžeme vidět také provedení chladiče Foxconn NBT-CMI7754BX-C, jenž není nepodobný klasickým BOX chladičům Intel. A nakonec je zde zauzlovaný kabel vedoucí k záslepce s druhým IEEE1394 FireWire konektorem.



Podíváme se také na nainstalovanou grafickou kartu od společnosti Leadtek, model WinFast PX8800GT. Ta využívá GPU NVIDIA 8800 GT, 256bitovou sběrnici a 512 MB paměti GDDR3. Grafický výkon tedy za ostatními sestavami pokulhávat zcela jistě nebude.



Při pohledu do přední části skříně si můžeme všimnout, že 400W zdroj AOpen není vybaven šestipinovým PCIe konektorem, takže napájení grafické karty musí zajistit redukce ze dvou Peripheral Power konektorů, což jen napomáhá zvýšit zmatek v kabeláži. Pro 5,25" mechaniky zde máme volné ještě tři pozice a co se týče 3,5" diskových pozic, je volná ještě jedna nad pevným diskem WD a pak ještě dvě v přídavné kleci přišroubované ke dnu skříně.



Pevný disk tedy pochází od společnosti Western Digital a jeho označení zní WD5000AAKS ze série Caviar SE 16. Ten nabízí 500 GB prostoru, rozhraní SATA 300, 16 MB cache a 7200 otáček za minutu. Výrobce k tomu připisuje technologie pro ochranu data a tichý provoz: Data Lifeguard, ShockGuard a SecurePark, respektive IntelliSeek a StableTrac.



A nakonec se podíváme na napájecí zdroj, jenž poněkud ztrácí na aktuálnosti tím, že není vybaven 6pinovým PCIe napájecím kabelem. Výrobcem je společnost AOpen a model se jmenuje ATX-400TNF. Zdroj je vybaven dvěma větvemi +12 V se 14 a 15 Ampery a dále +3,3 V / 30 A a +5 V / 28 A. I ostatní specifikace si můžete snadno přečíst z fotografie jeho štítku.
reklama