reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test laserových tiskáren: Xerox Phaser 3117

19.11.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Test laserových tiskáren: Xerox Phaser 3117
Dnes se podíváme na jednu z nejlevnějších tiskáren. Patří zároveň mezi ty nejstarší, na trhu je již poměrně dlouho, ale právě proto by mohlo být zajímavé srovnání s laserovkami, které se do prodeje dostaly teprve před nedávnem. Má ještě co nabídnout?
Kapitoly článku:
  1. Test laserových tiskáren: Xerox Phaser 3117
  2. Xerox Phaser 3117 - ovladače
  3. Xerox Phaser 3117 - spotřební materiál, testy a shrnutí
Podívejme se nyní blíže na spotřební materiál. Toner dodávaný s tiskárnou je pouze "startovací" s kapacitou sníženou na 1000 stránek. Samostatně prodávané kazety mají kapacitu trojnásobnou, což je v kategorii levných laserovek nadprůměrná hodnota.




Přístup k šachtě toneru je snadný a vkládání bezproblémové


Kazeta obsahuje i fotoválec, jak je dnes obvyklé, což je sice pohodlnější, na druhou stranu však i nákladnější. Podívejme se tedy, jaké náklady na tisk můžeme od této tiskárny očekávat.





Následující tabulka uvádí ceny toneru obvyklé v českých e-shopech:


TonerCena
Originální toner (kapacita 3000 stran)1207,- Kč
Neoriginální toner (kapacita 3000 stran)987,- Kč


Jak vidíte, cena originálního a neoriginálního toneru není nijak diametrálně odlišná, takže použití neoriginální náplně je trochu "mimo mísu". Podívejme se, jak vypadají náklady na tisk.

Z uvedených údajů můžeme vypočítat náklady na tisk jedné stránky dle námi používaného vzorečku: náklady na stránku = cena papíru + cena toneru / kapacita toneru

Při započtení ceny papíru 0,17 Kč dojdeme k velmi příjemné ceně 0,57 Kč/strana s originálním tonerem a 0,50 Kč/strana s neoriginálním. Obojí jsou vynikající výsledky, které porážejí až tiskárny mnohem dražší, určené pro větší objemy tisku. Z tohoto hlediska tedy tiskárna velmi příjemně překvapila.

Pojďme však dál. Před námi je test rychlosti a zhodnocení provozu vůbec. Co se týče zvukových projevů tiskárny, šlo o průměrně hlučné zařízení, které je v pohotovostním režimu zcela tiché (občas se setkám i s tiskárnami, které trvale "hučí", naštěstí jich není mnoho), hlučnější je pouze při počátečním zahřívání a během tisku, hluk je však přijatelný, asi na úrovni hlučnějšího počítače.

Naměřené rychlosti patřily spíše k těm horším - po zapnutí či přechodu z úsporného režimu si počkáte zhruba 25 sekund, než je zahájen tisk. Při tisku z pohotovostního režimu je prodleva standardní - 5 sekund je zhruba průměrný výsledek. Při testu průběžné rychlosti tisku mě tiskárna trochu nemile překvapila - za papírovým výsledkem zaostala o celé 1,5 stránky, což je zatím největší rozdíl, jaký jsem v testech naměřil - občas jsou tiskárny dokonce i o něco rychlejší, než výrobce udává. Pro doplnění dodávám, že tyto testy probíhají se standardní textovou stránkou s 5% pokrytím, tištěnou z Wordu.


Měřený parametrHodnota
Zahřívání25,9 s
Start z pohotovostního režimu5,0 s
Start z úsporného režimu24,5 s
Průběžná rychlost14,5 str./min


U této tiskárny jsem zvolil pouze jedno nastavení kvality - 600 dpi. Celkové vyznění výtisků bylo o chlup méně syté než u většiny jiných tiskáren - toner zřejmě není tak černý. Rozdíl však není nijak dramatický.

Drobného textu se tiskárna zhostila dobře. Při zvětšení byl čitelný text až do velikosti 1,5 bodu, v případě inverzního textu pak až do velikosti 2,5 bodu. Ve srovnání s tiskárnou Brother dopadl lépe právě inverzní text, který byl znatelně zřetelnější.




Čitelnost textu malých velikostí


Při zvětšení textu velikosti 12 bodů je vidět nepatrné svislé "vlnění", to však při zkoumání pouhým okem neuvidíte. Jinak je text dobře prokreslený, zcela srovnatelný s jinými tiskárnami.




Standardní text


Ani s textem jiné barvy než černé neměla tiskárna potíže. Rozlišení 600 dpi nestačí na zcela hladký výstup bez rastru, ale v rámci možností vypadaly jednotlivé odstíny kompaktně. Lepší výsledky nelze v této kategorii očekávat.




Šedý text


Dobře si tiskárna poradila také s čárovou grafikou - linky byly čisté, bez výpadků, jen se opět projevilo svislé "zvlnění" (výřez je otočený o 90°). Výsledek byl lepší než v předchozím případě tiskárny Brother HL-2035.




Čárová grafika


Plynulý přechod z bílé do černé byl bez kazů, projevila se jen již zmíněná mírně nižší sytost toneru. Jinak není co vytknout, intenzita vzrůstá rovnoměrně.




Černobílý přechod


Nižší sytost se samozřejmě projevila i na fotografiích, kterým tím pádem trochu chybí kontrast. Jinak však působily vcelku přirozeně. Proužkování se výrobci podařilo dostat do snesitelných mezí, i když tu a tam se na celostránkových výtiscích objevilo.




Fotografie


Na detailu je vidět, že toner je poněkud "málo černý", nicméně na rekordmanku v tomto ohledu, tiskárnu OKI B2200, to naštěstí nestačí. Odstíny jsou tvořeny pravidelnou mřížkou s různě velkými body, na tomto postupu již není co vylepšovat, kvalitu lze ovlivnit spíše správným nastavením jasu, kontrastu a plynulosti šedé škály.




Detail fotografie


Nejlevnější tiskárna od společnosti Xerox (a jedna z nejlevnějších laserovek na našem trhu) se s testem popasovala se ctí. V žádném ohledu nebyla výrazně horší než její konkurentky, naopak v parametru nákladů na tisk s přehledem válcuje i tiskárny ze střední třídy. Horších výsledků dosáhla v testech rychlosti, překvapivě poměrně znatelně zaostala o 1,5 strany za udávanou rychlostí 16 stran za minutu, a také zahřívání jí trvá trochu déle. Co se týče kvality, zde tiskárna nezklamala a dá se bez výhrad srovnávat s konkurencí. Mohu ji doporučit zejména těm, kterým jde především o náklady na tisk, zde navíc i s bonusem nízkých pořizovacích nákladů.


Vynikající náklady na tisk
Nedosahuje rychlosti dle specifikace
Vyšší kapacita standardní kazety
Pomalejší rozhraní USB 1.1
Cena v době testování: cca 1 600 Kč s DPH


Srovnání s dalšími tiskárnami je ve vyhodnocení testu.




Ocenění BEST OF TEST získává Xerox Phaser 3117 za bezkonkurenční náklady na tisk.
Logo ocenění je ke stažení zde.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Xerox Phaser 3117 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení tiskárny děkujeme Xeroxu.


reklama