reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test low-endových chladičů procesorů

7.4.2006, Jan Vítek, recenze
Test low-endových chladičů procesorů
Dnes si otestujeme 8 levných chladičů procesorů pro patice pro Athlony 64. Nezapomínáme ani na originální AMD chladič dodávaný k box verzím procesorů, tudíž je nasnadě i účel testu, a sice dokázat, zda má cenu jej měnit za jiný levný chladič.
Test se tedy bude primárně zabývat osmi chladiči firem Arctic Cooling, Asus, Coolermaster a Xilence a navíc se podíváme i na AMD BOX. Aby nechybělo také přímé srovnání s dražším segmentem trhu, rozhodl jsem se do grafů zařadit ještě výsledky Arctic Cooling Freezer 64 Pro, coby chladiče o něco vyšší ceny, zcela jiné konstrukce a výkonem, jímž je schopen konkurovat i nepoměrně dražším výrobkům.


Dohromady se tedy setkáme s výrobky:
  • Arctic Cooling – Alpine 64
  • Arctic Cooling – Silencer 64 Ultra
  • Arctic Cooling – Silencer 64 Ultra TC
  • Asus Crux K8M2-7MB5S
  • Asus K8A1-8SB3
  • Coolermaster CK8-8JD2B-99
  • Coolermaster DK8-8I32A-99
  • Xilence K8 Cooler
  • AMD K8 Box
  • Arctic Cooling – Freezer 64 Pro

Tyto chladiče vám v peněžence průvan rozhodně neudělají, ovšem je tu i jiná otázka a tou je výkon. Při pouhém pohledu na některé testované chladiče totiž musíme přinejmenším zapochybovat, zda se jejich koupě alespoň minimálně vyplatí, nebo zda na ní dokonce nebudeme tratit.

Test začneme představením jednotlivých modelů podle abecedy. Na řadě je tedy novinka z dílny švýcarské firmy Arctic Cooling – Alpine 64. Ten se objevil o několik dní poté, co AC představilo dvě nové řady ventilátorů (Arctic Fan 8, 9, 12, 8025, 9225 a 12025) a bylo tedy záhodno po inovaci Freezerů přijít i s novinkou v oblasti low-endu. Alpine 64 má tedy za úkol poskytnout alternativu Silencerům 64, které se na trhu drží již velmi dlouho.


Arctic Cooling – Alpine 64

Alpine 64 se již od pohledu snaží šetřit, kde se dá. Oproti Silencerům v balení tedy nenajdeme tubu s tepelně vodivou pastou, ani rámeček na desku (který stejně dostaneme v každém balení základní desky) a také retenční mechanismus je velice zjednodušen, ovšem ne na úkor kvality a pohodlnosti připojení.



Chladič je, stejně jako drtivá většina konkurence, klasické konstrukce, tedy s rovnoběžnými žebry a ventilátorem tlačícím vzduch proti základní desce. Alpine má v porovnání se Silencery vyšší žebroví, tudíž se výrobce zcela správně rozhodl žebra trochu rozšířit. Jejich tloušťka je tak příjemný 1mm a mezera mezi nimi tvoří 2mm volného prostoru pro protékající vzduch. Se Silencery má Alpine podobnou rozměrnou styčnou plochu, ovšem Silencery ji mají daleko lépe zpracovanou do zrcadlového desku, zatímco u Alpine najdeme o dost hrubší souběžné rýhy po finálním zpracování. AC se také spoléhá na heatspreader nad procesorem, tudíž jeho nejlevnější chladiče neobsahují ani gram mědi k lepšímu rozvodu tepla po těle chladiče.


Rozměry
113 * 101 * 91.7 (d * š * v)
Otáčky ventilátoru
2000RPM
Spotřeba
0,17A
Průtok vzduchu
36CFM
Hmotnost
486g
Hlučnost
0,6 Sone
Tepelný odpor
0,26°C/W
Pasta
Aplikovaná MX-1
Záruční lhůta
6 let



Ventilátor u Alpine 64 je v podstatě shodný s modelem Arctic Fan 9, tudíž vyniká pružným uchycením, s pomocí kterého redukuje vibrace od motorku, ale také má shodné a nepříliš kvalitní zpracování rotoru, jehož listy jsou ostré a zubaté. To ale není žádné překvapení, zvláště u tak levného výrobku. Instalace je, jak jsem již naznačil, velice nenáročná. Na základní desku umístíme originální rámeček od AMD, jaký ostatně využívají zcela všechny chladiče v dnešním testu a po aplikování pasty na heatspreader umístíme Alpine a jeho packy zahákneme za výstupky v rámečku. Pak již jen stačí na obou koncích seshora utáhnout šroubky, čímž se packy přitáhnou k tělu chladiče a tím se chladič zafixuje.




Arctic Cooling – Silencer 64 Ultra (TC)

Do testu dorazily i dva starší výrobky Arctic Cooling, jaké známe i pod jménem Super Silent 4 Ultra (TC) – verze určené k chlazení Pentií 4. V jejich balení najdeme také nesrovnatelně lepší výbavu v podobně Arctic MX-1 pasty a rámečku k upevnění.






Silencery 64 Ultra se také od Alpine podstatně liší v rozměrech. Zatímco Silencery jsou čtvercové a nízké, Alpine má tvar obdélníku a podstatně vyšší žebra. Zpracování ventilátoru je také trochu jinde. Je zde použitý jiný typ plastu, který není na pohled lesklý a hladký, ale matný. Lopatky jsou také nepoměrně tlustší a jejich náběžné hrany doznaly daleko lepšího zpracování.


Ikona Odkaz na databázi
Silencer 64 Ultra
Silencer 64 Ultra TC
Rozměry
92 * 92 * 77 (š * h * v)
92 * 92 * 77 (š * h * v)
Otáčky ventilátoru
2300RPM
1000 - 2500RPM
Spotřeba
1,56W
1,56W
Průtok vzduchu
42CFM
18 - 46CFM
Hmotnost
448g
448g
Hlučnost
1,4 Sone
0,4 - 1,5 Sone
Tepelný odpor
0,28°C/W
0,28°C/W
Pasta
Aplikovaná MX-1
Aplikovaná MX-1
Záruční lhůta
6 let
6 let





Styčná plocha chladiče se svým zrcadlově hladkým zpracováním patřila mezi ty nejlepší v celém testu. Díky ní byla také vrstva pasty na obtisku procesoru neobyčejně tenká, spíše se až ztrácela, což jen dokazuje, že zde byl opravdu vynikající kontakt kovu s kovem. Retenční mechanismus je zde zpracován klasicky s pomocí otočných páček, na každé straně chladiče jedné. Tyto dvě páčky ale ukotvení nijak neusnadní a stačila by tedy i jedna. Výhodu spíše vidím v tom, že zde není použita klasická spona vedoucí přes celé tělo chladiče, narušující tok vzduchu a ořezávající žebra tam, kde je chladicího výkonu třeba nejvíce.



Dle zběžného pohledu je tedy jasné, že Alpine 64 je v porovnání se Silencery 64 Ultra dalším výrobkem AC ještě více zaměřeným na snížení ceny. Otázkou je, zda by nebylo lepší nebazírovat na co nejnižší výrobní ceně a více dbát na kvalitu. Plnou pravdu se ale dozvíme až z výsledků, tudíž raději nebudu vynášet předběžné soudy.






Letmo se ještě obrázkem podíváme na TC (Thermal Controlled) verzi chladiče Silencer 64 Ultra. Té se automaticky upravují otáčky ventilátoru s pomocí tepelného odporu zasunutého mezi žebra. Bohužel jsem již nikde nenašel specifikace závislosti počtu otáček za minutu na teplotě odporu. Dlužno říci, že v porovnání s poměrně nízkými hodnotami TCase Max, se mi zdály otáčky ve všech případech příliš nízké.


TC verze Silenceru 64 Ultra s odporem mezi žebry
reklama