reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test low-endových chladičů procesorů

7.4.2006, Jan Vítek, recenze
Test low-endových chladičů procesorů
Dnes si otestujeme 8 levných chladičů procesorů pro patice pro Athlony 64. Nezapomínáme ani na originální AMD chladič dodávaný k box verzím procesorů, tudíž je nasnadě i účel testu, a sice dokázat, zda má cenu jej měnit za jiný levný chladič.
Pokračujeme výrobky firmy Asus. Ta před pár lety skočila rovnýma nohama do oblasti chlazení procesorů a zatím dokázala přijít s poměrně zajímavými a neotřelými kousky. V oblasti low-end chladičů tomu ovšem již tak není, ale kdo by také chtěl zde vymýšlet něco nového, že.

Asus Crux K8M2-7MB5S

Asus Crux již dle pohledu vychází z boxovaných chladičů od Intelu, kde jsou žebra umístěna vertikálně na všech čtyřech stranách. Tato konstrukce v sobě nese jisté výhody. Jednak je díky masivnímu středu zajištěn kvalitní rozvod tepla až do nejvyšších míst a potom tento chladič se podílí i na chlazení všech okolních součástek na základní desce. Normální chladiče totiž posílají vzduch pouze dvěma směry, což může být u některých konfiguracích nevýhodné (záleží na orientaci patice).



Stejně jako u Intel Boxů, i zde je k rozvodu tepla po těle chladiče využit zapuštěný měděný válec. Ten je vespodu trochu výš než okolní hliník, tudíž přenos tepla z heatspreaderu zajišťuje pouze on, což ostatně není na škodu. Jeho povrch je zpracován naprosto excelentně – máme tu naprosto hladkou a rovnou plochu a již vůbec nezáleží na tom, že má v průměru pouhých 24mm; na plochu CPU to bohatě stačí.


Rozměry
84,2 * 111 * 60,8 (d * š * v)
Otáčky ventilátoru
2000RPM
Spotřeba
N/A
Ložiska ventilátoru
jednokuličková
Hmotnost
452g
Hlučnost
>18dBA
Tepelný odpor
0,22°C/W
Pasta
Aplikovaná silikonová




Plastová část, zahrnující ventilátor a retenční mechanismus, je zpracována neméně zajímavě. Rámeček ventilátoru má rozteče montážních otvorů stejný jako 70mm ventilátory, ovšem nízkoprofilový rotor je stvořen pro 80mm ventilátory. S tímto uzpůsobením jsme se již několikrát setkali v testech ventilátorů a jeho výhoda je naprosto jasná – zakomponování vzduchové redukce přímo v těle ventilátoru nám dává větší průtok. Pozoruhodné je též zpracování lopatek, jež dostaly tvar bumerangu a velmi dobře kopírují zkosený rámeček.



Retenční mechanismus Cruxu bych označil jako nejlepší v testu. Nejen že chladič má po upevnění velmi dobrý přítlak, ale také jednoduchost montáže je až zarážející. Chladič totiž stačí pouze položit na procesor a poté otočit oběma páčkami. Kovové packy se již samy ohnou a nasunou na retenční rámeček a chladič upevní.

Asus K8A1-8SB3

Verze K8A1 od Asusu je již na rozdíl od Cruxu tak obyčejná, že více to snad ani nejde. Tvoří ji tolik známý extrudovaný hliníkový chladič bez známek použití mědi a obyčejný 80*25mm ventilátor. Tomuto také odpovídá cena, jež byla bezpečně nejnižší v celém testu a leckde byste za ní měli problém koupit i jen samotný ventilátor.



Nelze se pak již divit obyčejnému zpracování. Styčná plocha chladiče je trochu hrubá, ale nijak dramaticky. Téměř po všech stránkách jde tedy o průměrný výrobek, jakých jsme již viděli několik. Zajímavé je snad připevnění ventilátoru. To nepoužívá klasické šroubky, nýbrž nasunovací plastový rámeček. Tento chladič je tedy sice velmi levný, ale také na pohled vypadá, že nenabídne nic, čímž bychom jeho koupi opodstatnili.


Rozměry
80 * 80 * 70 (d * š * v)
Otáčky ventilátoru
3000RPM
Spotřeba
N/A
Hmotnost
N/A
Hlučnost
31dBA
Tepelný odpor
N/A
Pasta
Aplikovaná silikonová





K8A1 se upevňuje přes jednoduchou sponu s kovovou otočnou páčkou.

reklama