Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test low-endových chladičů procesorů

7.4.2006, Jan Vítek, recenze
Test low-endových chladičů procesorů
Dnes si otestujeme 8 levných chladičů procesorů pro patice pro Athlony 64. Nezapomínáme ani na originální AMD chladič dodávaný k box verzím procesorů, tudíž je nasnadě i účel testu, a sice dokázat, zda má cenu jej měnit za jiný levný chladič.
Následuje dvojice zástupců firmy Coolermaster a chladič od Xilence. Coolermastery se sice na první pohled od sebe nijak neliší, ale ten často klame.

Coolermaster CK8-8JD2B-99

Verze CK8 je tím dražím výrobkem. Vyznačuje se masivní, 12mm tlustou základnou, na kterou jsou napojena tlustá žebra sahající do výše 29mm. CK8 má navíc v základně zapuštěný měděný válec, jenž je dle bližšího ohledání vysoký asi 10mm, tudíž se nejedná o řešení typu ‚aby se neřeklo‘.



Na pasiv je velmi podobným způsobem jako u Asusu K8A1 připevněn 80*25mm ventilátor. Ten má sice ostré lopatky, ovšem jejich hrany jsou čisté a k dispozici je rovněž nádherně zaoblený rámeček.


Rozměry
77 * 79 * 70 (d * š * v)
Otáčky ventilátoru
2700RPM
Průtok vzduchu
34,65CFM
Hmotnost
N/A
Hlučnost
19dBA
Ložiska
kluzná
Pasta
Aplikovaná silikonová





Trojmístná spona prochází celým tělem chladiče a veprostřed tlačí na měděný válec v místě středu procesoru. Ke svému upevnění pak stejně jako většina těchto chladičů využívá kovovou páčku. Tu bych preferoval kov kombinovaný s plastovým obalem, díky němuž lze se sponou daleko lépe pracovat. Toto je ovšem již jen málo podstatný detail, protože to nejdůležitější – kvalitní uchycení chladiče – spona zprostředkovává bezezbytku.



Coolermaster DK8-8I32A-99

DK8 je levnějším a osekanějším klonem verze CK8. Tělo chladiče je na pohled stejné, ovšem nevyužívá pro rozvod tepla měděné jádro.


Rozměry
77 * 79 * 70 (d * š * v)
Otáčky ventilátoru
2200RPM
Průtok vzduchu
27,7CFM
Ložiska ventilátoru
kluzná
Hmotnost
452g
Hlučnost
1dBA
Pasta
Aplikovaná silikonová






Ventilátor je na pohled také stejný, ovšem zde je použit slabší motorek dávající dle specifikací maximální otáčky 2200RPM (+/- 10%). Nakonec tu máme ještě malou změnu a sice tu, že uprostřed chladiče chybí spára, jakou má verze CK8. Nejspíše se jedná o nutnou úpravu kvůli výrobě, než aby ji výrobce vytvořil k účelům chlazení.




Xilence K8 Cooler

Německá firma Xilence, vyrábějící mimo jiné kvalitní a levné ventilátory, se pustila i do chladičů. Pro nás z tohoto snažení vyšel vzhledově neotřelý ventilátor s typickým zbarvením, jaké Xilence používá – tedy kombinace červených lopatek a černého rámečku.



Tělo pasivu ze všeho nejvíc připomíná starý Titan D5TB – základnu, která se obloukem rozšiřuje na 80mm. Pro lepší distribuci tepla je zde stejným způsobem jako u Coolermasteru CK8 využito 34mm široké měděné jádro. To bylo po zapuštění ještě dodatečně dopracováno broušením, tudíž je dokonale zarovnáno s okolním hliníkem do poněkud hrubší roviny.


Rozměry
77 * 87,6 * 70 (d * š * v)
Otáčky ventilátoru
2600RPM
Průtok vzduchu
32,4CFM
Ložiska ventilátoru
N/A
Hmotnost
422g
Hlučnost
23dBA
Ložiska
N/A
Pasta
Měděná (?) v tubě





Ventilátorek je kapitola sama pro sebe. Zpracováním se jedná o nejoriginálnější ventilátor, jehož lopatky jsou, jak jsme si u Xilence zvykli, kulaté, účinně zaoblené a mají zajištěn dobrý přístup vzduchu.



Součástí balení chladiče Xilence je ještě malá tubička s ještě menším objemem zlatavé pasty. O té jsem bližší informace nenašel, ovšem dle jejího vzhledu soudím, že obsahuje jisté procento mědi.