7.4.2006, Jan Vítek, recenze

Dnes si otestujeme 8 levných chladičů procesorů pro patice pro Athlony 64. Nezapomínáme ani na originální AMD chladič dodávaný k box verzím procesorů, tudíž je nasnadě i účel testu, a sice dokázat, zda má cenu jej měnit za jiný levný chladič.

reklama
Úprava styčné plochy?? | od: okleger (1)  12.1.200720:19
Nakoupil jsem AC Silencer 64 Ultra a dost mě překvapila kvalita styčné plochy, bohužel negativně. Na ploše byly jenoznačně vidět kruhové stopy po obrábění. Když jsem po tom přejel prstem, bylo to jako struhadlo:­-­). Když je v článku uvedeno vyleštěna ­"zrcadlově­", myslel jsem fakt jinak opracovanou plochu:­-­). Je taky možné, že mám zrovna horší výrobek ze série...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
BOX - nelidsky chladic :D | od: Bin Ladin (4)  18.7.200610:30
no me BOX kdyz sem ho neredukoval tocil i na 5500ot­/min... to byl docela slusnej vysavac... a i ten vysavac byl tizsi ;D. Jinak BOX mam porad :­( ale uz pujde pryc. Je fakt, ze pod cca 1600ot­/min je to jeste celkem tiche ­(prehlusi mi to zbytek PC­), ale to je jen bez zateze... jinak v zatezi toci i 3500ot­/min. Jinak mam A64 2800+ @ 2200Mhz ­(TDP 89W­)
Jeste mam dotazek.. vejde se mi misto boxu treba AC Silencer nebo Freezer? nebo jiny tichy a uciny za rozumne penize?

obr:
http:­/­/dmplm.kvalitne.cz­/PICT0011.JPG
http:­/­/dmplm.kvalitne.cz­/PICT0012.JPG
http:­/­/dmplm.kvalitne.cz­/PICT0013.JPG
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Arctic Ultra TC | od: Karelcv  13.7.200622:17
Autor se o uvedeném chladiči nezmiňuje příliš pochvalně, ale já si ho nemůžu vynachválit. Chladím Sempron 3100+, za normálních podmínek a nezatížený má teplotu 30­-31°C a vrtule se točí asi 900ot­/min. V tomhle příšerném vedru má procesor stejnou teplotu, jako vnitřek case ­(41°C­) a otáčky 1280ot­/min. A co je hlavní: ventilátor neslyším, ani když strčím hlavu do otevřeného počítače! Jediná vada je chladící pasta: možná vede teplo, ale není plastická. Když jsem po měsíci rozebíral procesor a chladič, zjistil jsem, že ve styčné ploše je minimálně 50% vzduchu a bochánek pasty ne a ne splasknout. Dokonalá pasta putovala do odpadu a použil jsem řídkou silikonovou pastu, plněnou korundem ­(bílou­) ­- nejlevnější provedení.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Odkazy nejsou ve sporu s mým tvrzením | od: leok  7.4.200620:46
Vtip je v tom, jak je son definován. Frekvence 1000Hz a 40dB. To bych přirovnal k šumu vzdáleného lesa, kdyby ten šum byl tónem struny E na houslích. A jak správně wikipedia říká: At frequencies other than 1 kHz, the measurement in sones must be calibrated according to the frequency response of human hearing, which is of course a subjective process. The study of apparent loudness is included in the topic of psychoacoustics.
Čili hluk je opravdu radno měřit spíše v dB, protože to v žádném případě není jednoduchý zvuk ­(tomu obvykle říkáme tón­),ale je obtížně definovatelnou směsí zvuků různých kmitočtů. Tam pak ta logaritmická stupnice platí jak opět praví i ten předcházející link ...Why do we use decibels? The ear is capable of hearing a very large range of sounds: the ratio of the sound pressure that causes permanent damage from short exposure to the limit that ­(undamaged­) ears can hear is more than a million. To deal with such a range, logarithmic units are useful: the log of a million is 6, so this ratio represents a difference of 120 dB. Psychologists also say that our sense of hearing is roughly logarithmic .
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
freezer 64 pro | od: superbeton (8)  7.4.200617:14
aky je artic cooling freezer 64 pro? mozem konstatovat ze nie je az taky tichy ako to tvrdia jednotlive osoby. cez moje ruky resp. usi uz preslo mnoho chladicov a mozem povedat ze som pocul aj tichsie. odhadujem hlucnost tak na max 25 az 28 db. je to sposobene nie ventilatorom ale mnozstvom hlinikovych rebier. chcel by som ale podotknut ze jeho chod je velmi velmi ustaleny a s lepsim chladicom som sa este nestretol. vyhotovenie je dobre, odhlucnenie v ramci moznosti je maximalne. niekto mozno podcenuje jeho vykon nakolko ma pomalobezny ventilator ale je vyborny na tichy chod pripadne mensie pretaktovanie. na maximalne pretaktovanie by som siahol po inom chladici. ale samozrejme tento chladic podla mna ani nie je urceny do segmentu absolutneho pretaktovania. najlepsie na zaver je to ze mam sempron 2600 socket 754 64 bit ­(najnovsia revizia­)nepretaktovany a skusil som ist na pasiv a ? bez problemov ho uchladil ! na max vykone frcal neustale 3 dni a teplota neprekocila 53 stupnov­-merane speedfan­-om pri uzavretej krabici. jedine co sa tocilo v pc­(okrem hdd­) bol ventilator v zdroji 12 cm bez teplotnej regulacie znacky EuroCase 450W+pasiv PFC. zostava : amd sempron 2600, zakl.d. asus integrov grafika viak8m800, 512 Mb ram, Hdd maxtor 80 Gb. ja mozem tento chladic len doporucit nakolko ma vyborny pomer cena­/vykon­/hlucnost. pasta ktora sa dodava a je na chladici je dobra. otvorite krabicu, nasadite chladic, zacvaknete, otocite zapadku a hotovo. najdolezitejsia je samozrejme zaruka 6 rokov co nie je malo. chladic ma tu vyhodu okrem inych ze je mozne otocit sponu o 90 stupnov co som aj vyuzil vzhladom na to ze uzamykacia spona zavadzala zdroju. s velkostou nebol ziadny problem hlavne preto ze chladic je vysoky a nevycnieva nad zakl.dosku a svojou vahou prekracuje normu socketu 754­/939 len o par gramov asi tak o 20. na zaver mozem konstatovat ze chladic ma nesklamal a presvedcil o tom ze je naozaj dobry. ten kto by chcel vykon chladenia pouzit pri maximalne moznej eliminacii hluku tak si moze kupit regulaciu napr. Zalman Fanmate2 alebo nieco do pci portu a bude max spokojny.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Osobní zkušenost z Alpine 64 | od: rousini (65)  7.4.200616:33
Tento chladič jsem použil na Venice 3000 @3500. Oproti boxu teplota při zátěži spadla o 1°C což mě netrápí, ale tento chladič se začíná z bebny, kterou mám na stole asi 0,5m od hlavy, ozývat až při dosažení 90% ot. dle SpeeFan. Ozývat znamená, že velice jemně jde znát aerodynamický hukot, jakokdyby odněkud za oknem.
Takže jeho přínos oproti boxu je několikanásobné ztišení. Na krabici od něj je uvedena hlučnost 0,6 sone a porovnána s boxem 2.6 sone. Jak už někdo uvedl rozdíl 1 sone = 3dB = 2x hladina hluku.
Prostě koho obtěžuje hluk boxu, tak tenhle chladič za pár kaček pomůže.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Osobní zkušenost z Alpine 64 | od: rousini (65)  7.4.200616:44
Ještě doplním, že pastu jsem nechal původní a už počítač odmakal asi 200hod bez změny teploty procesoru ­(uvadí se že asi po 100hod by měla teplota spadnout­). Taktéž po nahrazení bílé silikon. pasty u původního boxu pastou Arctic Silver 5 nepřineslo žádnou změnu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
S tou jednotkou hlasitosti je to trochu jinak... | od: leok  7.4.200615:34
1 son je hlasitost jednoduchého zvuku o kmitočtu 1 kHz a intenzitě 40 dB. dB je logaritmicky stupňovaná jednotka a dvojnásobná hlasitost je hlasitost o 3dB větší. Protože log2=0,30103...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: S tou jednotkou hlasitosti je to trochu jinak... | od: Jan Vítek (3219)  7.4.200616:42
Mluvil jsem ale o 10dB narustu, ktery byl urcen s pomoci experimentu, kdy lide urcovali, kdy je ktery zvuk dle nich 2x silnejsi. Jde tedy o zesileni vnimane lidmi a propocty s tim nemaji co delat.



Vychazel jsem ze zdroju, jako napr. http:­/­/www.phys.unsw.edu.au­/~jw­/dB.html#log



vynatek: ­"Experimentally it was found that a 10 dB increase in sound level corresponds approximately to a perceived doubling of loudness."
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: S tou jednotkou hlasitosti je to trochu jinak... | od: Jan Vítek (3219)  7.4.200616:46
jeste dalsi odkaz: http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Sone

vynate:­"The number of sones to a phon was chosen so that a doubling of the number of sones sounds to the human ear like a doubling of the loudness, which also corresponds to increasing the sound pressure level by 10 dB, or increasing the sound pressure by a factor 3.16"
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
statisticka chyba | od: qqq  7.4.200615:13
vysledky testu jsou statisticka chyba
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Arctic Cooling – Silencer 64 Ultra TC | od: PanMari (1)  7.4.200610:42
Nevim jak autor myslel, ze by musel procesor s timto chladicem usmazit k dosazeni maximalnich otacek. Chci jen rici, ze muj procesor AMD Opteron 144@2600MHz je s timto chladicem pri maximalni zatezi na 50°C a muj kamos ma stejny procesor na 2800MHz s 51°C. Artic je nastaven na hranici 50°C, aby byl co nejvic tichy a taky ze je. Takze hodnota v grafu je trochu zavadejici.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Arctic Cooling – Silencer 64 Ultra TC | od: padlej  7.4.200616:25
Za to co autor v článku napsal tak bych za to usmažil jeho. Souhlasím s PanMarim. A ty pachateli tohoto článku se smaž :­-D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pasta | od: Comby (55)  7.4.200610:07
Vitus, pises, ze ­"Aby měly všechny chladiče stejnou příležitost, použili jsme u všech stejnou tepelně vodivou pastu Coolermaster HTK­-002.­" To znamena, ze si zoskraboval pastu zo vsetkych chladicov, na ktorych boli uz predaplikovane od vyroby?

Ak hej, nemyslim, ze to bolo spravne riesenie. Ak si niekto kupi lacny chladic, nebude este rozmyslat nad pastou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pasta | od: Jan Vítek (3219)  7.4.200610:14
Nejak jsme se rozhodnout museli. Arctic Cooling napriklad uvadi, ze jeho MX­-1 pasta doznava nejvetsi ucinnosti az po nekolika dnech pouzivani ­- a na to jsem samozrejme cekat nemohl. Takze jsem pouzil stejnou pastu a tu aplikovanou seskrabnul. IMHO je to mensi zlo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pasta | od: bruTall (9)  7.4.200613:59
No, ale ja si predsa kupim chladic aj s tou pastou, tak preco degradovat chladic, ktory ma mozno lepsiu pastu ako ten druhy? Pride mi to trochu nefer.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pasta | od: honza22  7.4.200622:17
pokud ale chces porovnat samotne chladice mezi sebou tak proste musis pouzit stejnou pastu, pri pristi instalaci chladice uz tam tu original mit nanesenou nebudes.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pasta | od: bruTall (9)  8.4.200615:58
No nechapem, pri akej ­"přísti instalaci­", ved osadim chladic ­(spolu s original nanesenou pastou­) a zmeriam hodnoty teplot. Postupujem rovnako s kazdym chladicom a nakoniec hodnoty porovnam, mozno uvazujem zle a robi sa to nejako inak, ale logicky mi to vychadza takto :D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pasta | od: honza22  8.4.200617:51
Myslel jsem to tak, ze pokud si tento chladic koupis, nainstalujes a za mesic treba budes menit cpu tak pri teto ­(­"pristi instalaci­") uz tam ta original nanesena trebas spickova pasta nebude, ty pouzijes nejakou co obycejnou co mas doma a najednou bys mohl zjistit ze s touto pastou jsou teploty o par stupnu vyssi. Chladic by se tak v testu s neoriginal pastou zaradil zaradil huboko mezi prumer, zatimco ty jsi se pri nakupu ridil testem kde pouzili originalk pastu a chladic s ni byl ze vsech nejlepsi.
Samozrejme trochu prehanim a volba pasty ti nidy neda zlepseni vetsi nez par stupnu, alepokud chces urcit nejlepsi chladic museji mit vsechny stejne podminky, tedy i pastu.
Nebo kdybys chtel testovat kazdy chladic s pastou kterou k nemu dostanes v tube tak by to bylo pracnejsi a vysledky by stejne byly neporovnatelne mezi sebou. Nevim proc vubec resit tyhle pribalene pasty, za 150 kc koupis jednu z nejlepsich a pokud se tim vylozene nezivis tak ti pul roku vydrzi.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
BOX chladiče | od: robobodfg  7.4.20069:30
Celkom nechápem slová autora o BOX chladičoch.
Vraj sa od nich nedá nič čakať a celkovo sú zlé.

Ale to vôbec nie je pravda!!!
Postavil som veľa počítačov na báze Athlonov64, Sempronov64 do scoketov 754 a 939. Všetky používajú BOX chladiče. Väčšina nebola pretaktovaná, zopár áno.

Musím povedať, že BOX chladiče sú plne vyhovujúce, dobre chladia, nie sú hlučné a hlavné sú v cene procesora. Na normálne použitie a mierne pretaktovanie úplne stačia.
Ja osobne mám v mojom počítači Sempron pretaktovaný o 700Mhz z real taktu 1800MHz na 2500MHz a bežný BOX chladič to bežne uchladí na 39 stupňov.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: BOX chladiče | od: Jan Vítek (3219)  7.4.20069:54
Asi mame zcela rozdilne predstavy o chlazeni a o hluku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: BOX chladiče | od: Comby (55)  7.4.200610:03
Presne tak, ak box chladic niekto povazuje za tichy, tak je asi hluchy.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: BOX chladiče | od: _666  7.4.200610:07
tych 39 stupnov mas v zatazi alebo v desktope? Lebo ja mam Athlona 64 3000+ 939 ­(winchester­) taktnuteho z 1800 na 2250 a v desktope ma cca 38 stupnov ale v zatazi ide v cez 45 stupnov vyssie niekedy aj 51. Samozrejme BOX chladic. Hlucnost je uplne v pohode povedal by som ze ziadna. Ale raz som bavenim sa v BIOSe zistil ze sa stale toci cca na 1500RPM a pri dosiahnuti urcitej teploty sa roztoci dvojnasobnou rychlostou a to uz veru bolo dost pocut. Takze ho stale prevadzkujem len na 1500 lebo vtedy je to najtichsia pohybliva sucast pocitaca. Na 3000RPM to uz je ale nieco uplne ine a s tichom to nema vonkocom nic spolocne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: BOX chladiče | od: robobobob  7.4.200610:57
No tych 39 stupňov je pri bežnej práci ­- Office + Inet.
Občas hrám aj nejaké hry, vtedy je to max. o 3­-4 stupne viac.
To je všetko.
Mne sa ten chladič zdá fakt tichy, teda najmä v porovnaní s BOX chladičmi na Intel, ktoré sú­/boli na Prskotoch. BOX chladiče na Prescoty od Intelu, to sa naozaj nedalo vydržať, v práci sme ich museli všetky vymeniť.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: BOX chladiče | od: _666  7.4.200611:17
Tak to som pokojnejsi uz som si myslel ze ten moj hreje nejako viac nez AMDcka 64ky ostatnych ludi. Ale to ze ti pri hrani hier prida len 3­-4 stupne tak to sa mi vzda dost malo. U mna to je cca 10 stupnov +­-. Mozno je to tym ze mas semprona a nie athlona. Inak najvacsia sranda je s Cool&Quiet. Pouzivam ­(pouzival som­) RM Clock a vtedy pri praci v office a podobne som na 32 stupnoch s boxovanym chladicom. Samozrejme ze vtedy bol procak taktovany cca na 1Ghz pri napajani 1V. Ten RM Clock je dobra ficurinka len jak som nainstaloval verziu 2.00 tak masina zacala nejako castejsie blbnut ­(BSD,reset,freez...­).Pri verzii 1.8 sa to tiez niekedy stalo ale fakt len vinimocne. Takze ho momentalne mam vypnuty ale az bude nejaka novsia verzia tak to znova skusim aktivovat je to fakt dobra vec ­(ked funguje ako ma :­) ­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: BOX chladiče | od: ASD  9.4.20061:39
Nemas pravdu BOX chladice na Intel­-och sa s tym co je na AMD nedaju provnavat, Intel pouziva PWM regulaciu a 99% dosiek umoznuje dobre moznosti nastavenia, na kancelarsku pracu staci aby bezal na 900RPM a to je takmer nepocutelny a aj pri narocnej praci sa dali udrzat primerane tiche u mna bol pri zatazi najhlucnjesi zdroj, dalsia vec je, ze BOX chladice od Intel­-u su podstatne lepsie spracovane a ventilatory su tiez na vysokej urovni dovoliim si ich kvalitou spracovania porovnat s nexusom.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: BOX chladiče | od: Milan Šurkala (2066)  7.4.200617:02
Zalezi take na procesoru, ktery chladite. Ja mam jeste starsi 130nm Athlon 64 3000+ s TDP 89W. S boxovanym chladicem na frekvenci 1GHz mam v klidu teploty v rozmezi 37­-48°C ­(nechapu proc takovy rozsah­), BOXovany chladic se pak drzi v rozmezi 1500­-2500rpm.
Uz pri tech 2500rpm jde slusne slyset. Pri zatezi a 2GHz uz toci 4500rpm pri teplotach kolem 55­-60°C. Pokud nahodou teplota skoci nad 60°C, roztoci se jeste vic. Uz pri tech 4500rpm je to nekultivovany rev. Pri 130nm Athlonu je BOX dost spatna volba. Ja se na Vami avizovanych 39°C dostanu sotva v klidu pri podtaktovanem procesoru. A nebojte, pastu umim natrit, je to jen v procesoru, znamemu jsem skladal kompa s 90nm Athlonem 64 3000+ ­(taktez S754­) s TDP 51W a tam se nedostane pres 32°C pri zatezi.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: BOX chladiče | od: ASD  9.4.20061:29
Ja som mal jeden cas tento CPU, ale narazil som na nejaky extra vydareny kus­(ani nebol baleny tak ako AMD uvadza oficialny obal, bol iba zalisovany v plaste­), napetia sa dalo dat stabilne z 1,55V na 1,275V, alebo pri standardnom napeti siel na 2,4GHz, prevazdkoval som ho z AC freezer64TC­(ten najslabsi v teste­) a teplota mi nikdy nesla na 50°C ani pri OC.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: BOX chladiče | od: ppp  7.4.200619:17
Pracuji často po večerech. Box chladič? ­- to musí být hluchá po 22.00 hod celá rodina i ve vedlejším pokoji, co to dělalo za hukot ­(AC TC ­- spokojenost ­- on totiž těch 50 st. drží tiše i v létě při 20% přetaktu)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: BOX chladiče | od: Under  10.4.200610:11
To má být vtip??? Měl jsem cca půl roku BOXovaný chladič na AMD 64 2800+ a jedinné chvíle, kdy by se dalo říct, že je tento chladič ­"tichý­" byla, když jsem procesor nezatěžoval a jeho teplota se pochybovala pod 40°C. Pokud jsem něco začal dělat, nebo hrát hry, procesor se rázem dostal přes 40°C a začala ta pravá muzika, kdy vypnulo Cool­-n­-Quiet a otáčky ventilátoru se vyšplhaly přes 4000rpm. V tichých večerech, jsem si skoro dával špunty do uší, abych neohluchnul...
Jsem jen rád, že jsem tento chladič vyměnil za Zalman a od té chvíle nevím, co je hlučný chladič...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Alpine 64 | od: Jan Angelovič (8)  7.4.20069:11
Jak patří tenhle chladič na socket 754? Zkoumal jsem ho a vypadá vcelku souměrně, až na takový malý zub v žebrování. Jde mi o to zda patří konkrétní úchyt na konkrétní stranu socketu, nebo se to může otočit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Alpine 64 | od: Jan Vítek (3219)  7.4.20069:20
Alpine neni seshora ctvercovy, takze otocit jeho vetracek se sponami po 90° nejde a jak pisete, zuby pro uchyceni ma akorat na dvou stranach. Ostatne ani ostatni chladice krome Asus Crux, kteremu je to jedno, nejdou natocit dle libosti.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Alpine 64 | od: Jan Angelovič (8)  7.4.20069:50
Já měl namysli otočení o 180 stupňů, jestli je jedno kterou pozici ze DVOU možných zvolím? A tím zubem jsem myslel jeden takový malý výsek v těle chladiče, cca pře dvě žebra.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Alpine 64 | od: Jan Vítek (3219)  7.4.20069:53
Nevim jak na S 754, ale na 939 si muzete orientaci zvolit. Jenze stejne mezi temito dvema pozicemi neni rozdil.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Alpine 64 | od: Jan Vítek (3219)  7.4.20069:21
Tedy samozrejme Freezer 64 Pro jde otocit, ale ten neni predmetem testu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
skoda... | od: Martin[X]  7.4.20068:50
Dobra recenzia... Ale vobec sa autor nezmienil o jednom z hlavnych kriterii vymeny box chladica ­- hluku? ­( teda malicka zmienka tam bola, ale porovnanie chybalo ­) Preco by som mal menit box chladic za niektory z recenzie? Aby som mal teplotu o 2­-3 stupne nizsiu?
.
Inak by som povedal, ze procesor velmi chladice nepreveril...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: skoda... | od: Jan Vítek (3219)  7.4.20069:02
Ono porovnavat testovane chladice jeste z pohledu hluku je nesnadne a podle zkusenosti na tom byly veskere chladice podobne krome tech, ktere jsem nakonec vyzdvihl. V oblasti 92mm ventilatoru je to jasne ­- vse je od AC. A v oblasti 70­/80mm se rozdily vesmes smyvaji. Xilence a Coolermaster jsou na tom, jako jiz tradicne, lepe nez ostatni. Box je vrestivy des.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: skoda... | od: fotr  7.4.20069:40
Vřeštivý děs? Máme tu jedno PC, kde kromě box chladiče na A 3200+ a zdroje Fortron ­(a HD­), není nic dalšího pohyblivého. Při zavřeném case ­(a ještě ho nikdo neotvíral­), musím dát hlavu maximálně 0,5 m k němu, abych poznal, jestli je v chodu. Tedy ve dne, při zavřených oknech, s několika PC v místnosti, bez zapnutého rádia atp.

Stejně tak tu máme několik 3000+ s box chladičem a i když v nich jsou i další ventilátory, žádný bych neoznačil za ­"vřeštivý děs­". A to jsem prosím, na ten hluk docela háklivý.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zaujimave vysledky | od: snajprik  7.4.20068:41
Škoda že na testovanie sa tieš aspon na par vykonejšie kusky nepoužil FX55 na prorvnanie z drahšimi chladičmi, ale aj tak je to super je pekne vidieť ktory chladič je lepši však večšina ma procesoty s podobnou spotrebou a vykonom :­) mam taky menši napad keby ten Opteron144 sa nechak na pôvodnej freknencii ale znižilo by sa napatie na čo najnižšiu hodnotu aby bol ešte stabilny a kolko by potom ukazovalo teplotu :­) mne sa to podarilo znižiť o 0.15V a to mam svoje AMD z 1800MHz taktnute na 2GHz a ide stabilne :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zaujimave vysledky | od: snajprik  7.4.20068:56
K tomu čo som pisal, preto ma toto napadlo lebo tieš ked som zvyšil freknenciu CPU tak som automaticky zvyšil aj napatie ale pri zatazi mi hrial procak až na 53°C a to mi už dost vadilo tak som experimentoval ako by som znižil napatie tak prve čo som urobyl bolo vymenit pastu no to mi urobilo potom pri zatazi 48°C tak som doplnil odvetravanie skrine to už bolo CPU pri zatazi max 44°C tak som sa zacal hrat z napatim a vida išlo to aj pri povodnom napati a aj nizsie a teras mam pri zatazi pri zapnutich ventakoch 38°C a pri vypnutych ventakoch 44°C asi preto lebo tam mam grafiku ktora dost topi ale s tym vela nenarobym :(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zaujimave vysledky | od: honza22  7.4.200622:11
Tak to klidne zkousej snizovat dal, tvuj procesor­(TCm­-57­) mi bez potizi beha pri 1,13V na 2,2Ghz, pro 2,4G uz je treba pridat skoro 0,1V, takze myslim ze by ti mohl jet i na nizsim napeti. To jsem to nehnal nikam do extremu, moc toho o teto problematice nevim.

Jinak k tomu AMD box chladici, mam jeden doma se 70mm vetrakem Delta. Vetrak samotny ale hodnotim docela dobre, na to ze ma kul. loziska a musi vydrzet fungovat dlouhe roky i v tech nejprisernejsich podminkach totalne prachem zanesenych pocitacu, ktere jejich majitele poprve otevrou az po 4 letech, kdyz uz jim vykon doslova nestaci a rozhodnou se pro upgrade ­(kdo se takhle byl par znamym podivat na zlobici pocitac jiste vi sve­) , tak bych rekl ze je to sakra kvalitni a ani ne zbytecne hlucny vetrak..Jedna se ale o jiny typ nez zde testovany a s praktickym provozem celeho chladice pochopitelne zkusenosti nemam. Vetsina lidi si to do sveho pocitace nikdy neda, ale zase bych tak neodsuzoval vec ktera spouste jinych dostatecne poslouzi.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Kolik dBd je 1 stone?? | od: Rados (20)  7.4.20068:21
Je to asi 20 dB. Te to hlavně marketing aby odstranil logaritmy...
Odhaduju že 2 sone bude 40 dB.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Kolik dBd je 1 stone?? | od: ziko (2)  7.4.20068:08
Dekuji za odpoved, nikde to nemuzu najit:(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kolik dBd je 1 stone?? | od: Jan Vítek (3219)  7.4.20068:20
Na to neni jednoducha odpoved. Sone byl odvozen z praktickych testu, kdy posluchaci urcovali, kdy je jaky zvuk na urcite frekvenci ­(ruzne frekvence vnima lidske ucho jinak hlasite­) zhruba 2x hlasitejsi. Bylo tedy zjisteno, ze 1 Sone se zhruba rovna 40 Phonum. A nasledne, ze asi 10dB prirustek se pro lidske ucho rovna zdvojnasobeni hluku. Z toho vyplyva, ze 1 Sone = 40 Phone, 2 Sone = 50 Phone, 0,5 Sone = 30 Phone.

Pote si musime vsimat Phonu. Ty se pri hluku na 1 kHz rovnaji s dBA, ale v jinych frekvencich se uz podstatne lisi, takze pri frekvencich nizsich 1kHz ­(a o ty nam zde jde predevsim­) se dBA na 1 Phone zvysuji. Napomocna vam snad bude tato tabulka...

http:­/­/www.phys.unsw.edu.au­/~jw­/graphics­/Fletcher­-Munson.gif
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
8) | od: ff (15)  8.4.20069:08
velmi ale velmi skoro sa podoba na zegzdov graf ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kolik dBd je 1 stone?? | od: Lu-Tze  20.4.200613:40
Ovšem z hlediska psychoakustiky jsou nejvýraznější frekvence právě od 1kHz po 4kHz .. jak už ukazuje samotná tabulka :oD právě hodnoty pod 1kHz se lidskému uchu zdají slabší.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kolik dBd je 1 stone?? | od: -dejf-  21.5.200921:07
http:­­/­­/www.sengpielaudio.com­­/calculatorSonephon.htm
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Testovaci sestava | od: Moas  7.4.20067:32
Asi jsem to nekde prehlednul, ale i pro dvojim projiti recenze jsem nikde nevidel popis testovaci sestavy....
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Testovaci sestava | od: Jan Vítek (3219)  7.4.20067:38
http:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-54B39BD2F34A11FCC12571480056FC50.html

Rozhodli jsme se nepoužít naši klasickou sestavu s procesorem AMD Athlon 64 FX55, neboť se samozřejmě nehodí kombinovat tak výkonný procesor a nejlevnější chladiče, jaké lze vůbec koupit. Místo toho jsme do testu zařadili slabší Opteron 144, jemuž byla zvednuta operační frekvence na 2070Mhz při 1,425V ­(originálně 1800MHz při 1,4V­). Ostatní komponenty už zůstaly zachovány, tedy:
Základní deska: DFI LANParty­-UT nF4 Ultra­-D
Procesor: AMD Opteron 144 ­(2070MHz@1.425V­)
Operační paměť: V­-Data 256MB DDR400
Grafická karta: Club3D GF6600
Pevný disk: Quantum Fireball LM 15GB 7200RPM
Zdroj: Coolermaster RS­-450­-ALCY 450W
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Testovaci sestava | od: Moas  7.4.200611:47
nojo, uz to vidim. Dekuji.
K tomu boxu bych chtel podotknout, ze mam snizene otacky na 1800 a je hlucny zhruba stejne tak jako tichy zdroj Chill 400W. Teplota v zatezi cca 45 stupnu ­(AThlon 64 3000+­). Na to ze je zadarmo, je fajn. Ale stejne bych chtel ten ventilator vymenit za neco lepsiho, ta jeho debilni roztec 70mm mi ale moc moznosti nedava... Heatsink menit nechci, je solidni.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Testovaci sestava | od: HADES (41)  7.4.200620:33
Tak si sežeň redukci z 80mm na 70mm a k tomu nějaký solidní ventilátor
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Testovaci sestava | od: adq (1)  7.4.200622:41
"...neboť se samozřejmě nehodí kombinovat tak výkonný procesor a nejlevnější chladiče, jaké lze vůbec koupit.­"

S tím naprosto souhlasím, ale pro porovnání chladičů by bylo vhodnější použít právě procesor s co největším tepelným výkonem. Absolutní hodnoty by sice neodpovídaly reálu, ale zvýraznily by se rozdíly mezi nimi.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Uživatelský profil Vám umožní u nás využívat několik zajímavých funkcí.