reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 1. část

4.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 1. část
Dnes se zaměříme na síťová úložiště s označením NAS – Network Attached Storage. Jde o zařízení, která připojíte k síti a pak využíváte výhod, že máte svá data stále k dispozici, aniž byste museli nechat počítač zapnutý. Navíc některé boxy nabízí další funkce.
Dnešní nabídka NAS boxů pro pevné disky je již na rozdíl od let minulých poměrně široká a především pestrá. NAS zařízení se vzájemně liší snad vším, na co si lze vzpomenout: volbou materiálu, podporovaným rozhraním disků, komunikačními rozhraními, počtem připojitelných disků a především také funkcemi.

Pokud si takové zařízení chcete pořídit, musíte si nejdříve pořádně zjistit, co vlastně budete potřebovat. Jednak to bude způsob připojení takového boxu, tedy jaká budete chtít využívat rozhraní. Nabízejí se USB 2.0, IEEE1394 FireWire, LAN a WLAN. Většinou jsou to ale USB 2.0 a LAN a ty také budou většině uživatelům stačit. FireWire má podstatnou výhodu v podstatě pouze v nižším zatížení procesoru a WLAN na rozdíl u IP kamer nemá přílišný smysl, protože je ve výsledku jedno, kde bude disk uložen, takže se může položit hned vedle routeru.


Zdroj: Wikipedia

Dále máme například na výběr mezi zařízením typu NAS a NDAS. NAS jako Network Attached Storage využívá TCP/IP a DHCP protokoly a vedle nich samozřejmě i jiné jako FTP, Samba a další. NDAS je zde pro jednodušší použití. Jedná se o zkratku Network Direct Attached Storage a jde o patent společnosti Ximeta. NDAS je velmi zjednodušené připojení využívající stejných fyzických cest jako NAS, ale oproštěné od TCP/IP vrstvy. NDAS slibují vyšší výkon, samozřejmě jednodušší nastavení a obsluhu, ale jsou limitované pro použití pouze na lokální síti a orientované spíše na konzumní využití (kompatibilní se spotřební elektronikou). Pak je tu ještě například Storage Area Network architektura AoE, což zde v žádném případě neznamená Age of Empires, ale open source protokol ATA over Ethernet pro komunikaci přímo s ATA rozhraním přes Ethernet bez užití TCP/IP. Do SAN (Storage Area Network) patří ještě Fibre Connectivity a iSCSI. A nakonec se ještě zmíním o DAS systémech - Direct Attached Storage, což je již především výsada serverů a rozhraní SCSI, SAS a Fibre Channel, kde se klade důraz na vysokorychlostní přístup k datům uložených v samostatných zařízeních.



Volba musí být provedena i mezi typem rozhraní, velikostí a počtem pevných disků, pokud ovšem výrobce už tuto volbu neprovedl za nás a nedodává box i s disky. Nás budou dnes zajímat 3,5“ pevné disky s rozhraním SATA (1,5Gb/s a 3Gb/s) i starší PATA. I staré paralelní rozhraní je dnes u NAS zařízení velmi oblíbené a aktuální, protože v tomto případě se rozdíly smazávají.

Ještě si neodpustím několik připomínek ke chlazení. Již z určení NAS zařízení je zřejmé, že mít vyloženě tiché až bezhlučné chlazení zde nemusí mít takový smysl, protože box se může jednoduše umístit tam, kde nebude žádným uším vadit a k tomu stačí pouze datový kabel (u Wi-Fi boxů ani to ne). Proto se často setkáme s aktivně chlazenými NAS boxy, ale pasivní přesto nejsou výjimkou. Ty by však měly mít daleko lépe vyřešen přechod tepla z disku na vnější plášť a ideálně by to byla kombinace pasivního chladicího boxu do 5,25“ pozice a rozhraní. Bohužel se však v praxi často střetávám s opakem a pokud již nějaký disk má k dispozici sta gramů hliníku, to ještě neznamená, že je efektivně využije k chlazení. To by se totiž výrobci museli při navrhování více zamyslet. Uvidíme tedy, jaké to bude v našem případě. Přesto ale zde není chlazení až tolik důležité, protože 100 Mbit rozhraní dokáže dnešní disky jen těžko velmi vytížit. Některým ale pro velkou produkci tepla stačí to, že běží.

Nyní již přichází na řadu testované NAS boxy. Ty byly limitovány jednak tím, že musí být prázdné, tedy bez disku, ale uzpůsobené pro použití s 3,5“ HDD. Druhým omezením byla maximální pořizovací cena: 4000,- Kč s DPH.
  • Air Live WMU-6500FS
  • Fantec LD-H35NU2-2
  • i-Tec USB Landisk KC31N
  • LevelOne FNS-1000
  • RaidSonic ICY BOX IB-NAS900
  • RaidSonic ICY BOX IB-NAS1000
  • RaidSonic ICY BOX IB-NAS2000
  • Thermaltake Muse LanDisk
reklama