reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 1. část

4.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 1. část
Dnes se zaměříme na síťová úložiště s označením NAS – Network Attached Storage. Jde o zařízení, která připojíte k síti a pak využíváte výhod, že máte svá data stále k dispozici, aniž byste museli nechat počítač zapnutý. Navíc některé boxy nabízí další funkce.

Air Live WMU-6500FS


Ovislink nám v rámci řady Air Live připravila model WMU-6500FS, jenž oplývá především funkcemi, mezi něž patří připojení přes rozhraní Wi-Fi Turbo-G rychlostí až 125 Mbps nebo také klient BitTorrent. Zařízení se dodává ve středně velké krabici s bledě modrým designem a uvnitř je vše zabaleno do přihřádek z tvrdého recyklovaného papíru, jak jsme si již mohli u této firmy zvyknout.



Box
Air Live WMU-6500FS
Rozměry
219 x 152 x 57
Hmotnost
N/A
Materiál
hliník, plast
Rozhraní boxu
10/100 Mbit RJ-45, Wi-Fi Turbo-G
Rozhraní disku
IDE, SATA, 2x USB 2.0
Filesystem
FAT, FAT32, EXT2
Podpora OS
Windows 98/ME/NT/2000/XP, Linux, MacOS
Protokoly
FTP, HTTP, SMB, BT

Z krabice vytáhneme do igelitového sáčku zabalený box, jenž je poměrně velký a mohutný, i když v poměru k ostatním není příliš přerostlý. Skládá se z osvědčené kombinace hliníku a plastu. Plast najdeme především na zakončeních boxu a také uvnitř. Nejdříve se ale podíváme na vnějšek.



Přední strana je přímo poseta různými informačními LED, i když ty jsou skryty za průsvitným podlouhlým průzorem, na nějž dole navazují dvě stejně vyvedená tlačítka Reset – Shutdown a Reset – Backup. Informační LED mají vedle sebe popisky, které jen vyjmenuju, protože hovoří samy za sebe: Power, WLAN, LAN, HDD R/W, HDD Status, USB1, USB2, Status/Backup. S jejich pomocí se tedy dozvíme, přes co je box momentálně připojen, co dělá pevný disk a také si můžeme spustit funkci zálohování dat.



Zadní panel je poměrně bohatý. Pokud se podíváme nejdříve nahoru, pak tu si zabral konektor externí Wi-Fi antény a pod ním kruhová pozice pro 40mm ventilátor (ten není součástí dodávky). Pak následuje informační štítek o boxu a vedle něj v pořadí RJ-45, dva vstupní USB 2.0, tlačítko pro zapnutí/vypnutí disku a kulatý napájecí konektor.


- klikněte pro zvětšení -

Dovnitř se dostaneme jednoduše tím, že odšroubujeme dva zadní šroubky. Plastová stěna vzadu tak odpadne a my budeme moci zepředu vysunout vnitřek, abychom mohli dovnitř umístit pevný disk. Vnitřní PCB s elektronikou se táhne přes celou délku i šířku boxu a není se čemu divit. Kromě WLAN totiž WMU-6500FS totiž také zvládá SATA i PATA pevné disky a to se jen tak někde nevidí. Nesmíme také zapomenout na rozšířené funkce (BitTorrent), které si také nějaké zdroje nárokují. Hlavním řídícím čipem je zde AMRISC 2000 s 32 MB operační paměti a ten má k dispozici ATA řadič ITE IT8211F a SATA most od SATALink – SPIF213A.



Zde je teda možno využít staré i nové 3,5“ disky a naštěstí také můžete kabely od nepoužitého rozhraní z boxu vyjmout, protože je po instalaci uvnitř docela těsno. Disk se instaluje prostě tak, že jej připojíte na zvolené rozhraní, vložíte dovnitř a přes boční šroubky připevníte za plastové packy. Je mi jasné, že s takovýmto návrhem nemohl výrobce činit zázraky, ale když už použil hliníkový vnější obal, mohl se pokusit jej upotřebit pro účely chlazení disku. Takto zůstane disk utopený uvnitř plastového rámečku a teplovodivé podložky, jež by se nasoukaly mezi něj a hliník by mohly přijít vhod. Každopádně můžete vždy využít pozici pro 40mm ventilátor na zadní straně.


Příslušenství


Příslušenství je zde naprosto standardní. Z jednoho sáčku vytáhneme CD s ovladači, sáček s podložkami a šroubky, černou ohebnou Wi-Fi anténu a manuál – včetně češtiny.



Druhá várka je již uskladněna různě po krabici a skládá se z napájecího adaptéru s oddělitelným 230V kabelem a také je zde Ethernetový kabel.

reklama