reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 1. část

4.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 1. část
Dnes se zaměříme na síťová úložiště s označením NAS – Network Attached Storage. Jde o zařízení, která připojíte k síti a pak využíváte výhod, že máte svá data stále k dispozici, aniž byste museli nechat počítač zapnutý. Navíc některé boxy nabízí další funkce.
Nastavení boxu, jak uvidíme v průběhu recenze, je společné pro více modelů i od jiných firem, což ale nemusí nutně znamenat, že je nějaké podřadné.



Základní obrazovka nabízí jako první záložku Status, tedy informace o momentálním stavu boxu a jeho nastaveních. Tam se dozvíme a můžeme si i změnit informace o názvu zařízení pro identifikaci v síti Windows, volbu pracovní skupiny, jména administrátora, data a času, jazyku a dále také kusé informace o síťové konfiguraci a nainstalovaném disku.



Další záložka umožní nakonfigurovat síť se vším, co k tomu patří - IP adresa, maska podsítě, brána a dva DNS servery. Nebo můžete vše ponechat na DHCP serveru.



Maintenance, neboli údržba systému zahrnuje aktualizaci firmware, reboot systému a obnovení továrního nastavení.



Nastavení Samby zde zahrnuje vytvoření adresářů (popř. jejich smazání či změnu názvu) a jejich zprístupnění na síti.



Bohatší je již zprovoznění FTP serveru, kde si zvolíte především jeho status (vypnutý/zapnutý), port, povolení vstupu anonymním uživatelům a dále také seznam účtů. Ten má také vlastní konfigurační okno.



Zde můžete každému vytvořenému účtu změnit heslo a nastavit přístup do jednotlivých adresářů. Škoda že přístupová práva se omezují pouze na generalizované nastavení pouze pro čtení / čtení i zápis.



Ve správě pevného disku je možné jeho naformátování, kontrola integrity a velmi se bude rovněž hodit funkce pro uspání disku při déle trvající nečinnosti. Nastavením na nulu tuto funkci vypnete a volbou 5 - 60 minut zapnete.
reklama