reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Asus Eee PC 1008HA

17.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Asus Eee PC 1008HA
Asus jako společnost, která iniciovala příchod netbooků, nemůže v našich testech chybět. Vybrán byl zástupce Eee PC 1008HA v červeném provedení. Ten nabízí především moderní design se štíhlým tělem, nízkou hmotností a také relativně dlouhou výdrž na baterie.

Netbook a jeho zpracování


Společnost Asus nejen že začala éru netbooků a nettopů, ale také s stabilně udržuje vedoucí pozici. Platilo tedy, že co uvede tato firma, představí za nějakou dobu i řada dalších výrobců, i když je jasné, že řadu nápadů si vypůjčil i Asus. V těžkém konkurenčním boji na poli PC hardware se zkrátka výrobci nechávají inspirovat kde to jen jde a slepé následování trendů zde rozhodně není nic výjimečného.


- klikněte pro zvětšení -

Asus Eee PC 1008HA je vyráběno hned v několika barevných provedeních, jimiž se výrobce snaží zaujmout. Jednak je to bílá, pak černá, růžová, modrá, safírová a rubínová. K nám dorazila právě ta poslední verze, jejíž povrch však není jen prostě a jednoduše červený. Jak můžeme vidět sami na víku displeje, to má na sobě přechod mezi onou rubínově červenou barvou a černou. Povrch víka je také velmi hladký, takže se v něm můžete zhlédnout a klidně i učesat. To tedy pokud nebude příliš ušmudlané, což není žádný problém za chvíli zajistit. Okraje jsou hladce zakulacené a v horní části se ukáže stříbrně vyvedené reliéfní logo značky Eee. Potěšitelné je, že víko bylo vyrobeno z pevného plastu, jenž se jen tak neprohne.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní strana netbooku je zpracovaná podobně jako horní, takže je také po stranách zakulacena, aby celek připomínal svým tvarem lasturu. To však s sebou nese také problémy s umístěním portů, protože hrany tohoto netbooku nejsou vůbec rovné. Nedočkáme se tedy žádných panelů ani snadno vyjmutelné baterie a celek viditelně drží pohromadě čtyři malé šroubky v rozích. Ty jdou samy o sobě oddělat snadno, ale netbook i tak využívá plastové packy a bez dobré znalosti jejich pozic není zrovna snadné ani bezpečné (pro něj) ho rozdělávat. Smiřme se tedy s tím, že pokud toto Eee PC kupujeme, měli bychom být již spokojeni s jeho konfigurací.

Malá z nouze ctnost je zde přítomná redukce pro konektor D-Sub umístěná v zadní části. Pokud ji vyloupneme, můžeme ji zapojit do postranního konektoru, jenž tvarem připomíná konektor mini HDMI. Asus jej ale nazývá mini VGA, tedy stejně, jako Apple u svých dřívejších počítačů, než jej nahradily digitální rozhraní. S tím ale tento konektor nemá nic společného, a jde tedy o analogové rozhraní a v podstatě o ně jít musí vzhledem k použité čipové sadě. Výrobce tuto redukci označuje za něco exkluzivního, ovšem funkčnost se neliší od jiných konektorů D-Sub, které má na sobě snad každý jiný netbook.



Design tohoto netbooku se zakulacenými hranami donutil výrobce k tomu, aby dostupná rozhraní skryl za ohebné panýlky, tedy s výjimkou napájecího konektoru a slotu pro karty SD/SDHC či MMC. Právě ten je umístěn vepředu na pravé hraně a má v sobě praktickou černou záslepku. Pak je tu vzadu podlouhlý panel, za nímž máme jeden z portů USB 2.0 a také dva audio konektory. Zcela nakonec je tu samostatná záslepka a za ní ethernetový RJ-45.



Levá hrana netbooku vypadá trošku chudší. Jednak tu nalezneme průduch pro nabírání čerstvého vzduchu, který se bude hodit v situaci, kdy budou ty spodní ucpané. Následuje poslední záslepka a za ní druhý a poslední USB 2.0 a výstup pro redukci na analogový konektor D-Sub. Asus si také uvědomuje, že zakrytí napájecího konektoru by asi bylo příliš, a tak tento ponechává volně přístupným, což je jedině dobře.



Pokud vás zajímá, jestli je něco i vepředu, pak musím odpovědět, že vůbec nic. Úzký předek Eee PC 1008HA má ve svém středu pouze malý nepatrný výčnělek, za nějž se lépe chytí prsty, aby šlo víko lépe odklopit. Nejlepší je přitom stejně použít nehty a jimi dvě části od sebe oddělit.



V zadní části si našly místo kontrolky indikující stav počítače a práci pevného disku. Oranžová dioda u pevného disku ještě tolik nevadí, ale druhá modrá LED dokáže v noci svým blikáním klidně ozařovat stěnu. Zajímalo by měl, jak dlouho to bude trvat, než výrobci zjistí, že takové světelné projevy jsou spíše otravné než přínosné.

Otevřený netbook dokáže svůj displej vyklopit do standardního úhlu cca 135 stupňů, což postačuje. Klouby drží displej celkem pevně, ovšem kdyby časem jen trošku povolily, asi by se již začal ve svém nastavení klepat. Veškeré plasty, na které zde pohlédneme, mají lesklou a hladkou povrchovou úpravu, ovšem klávesnice naštěstí zůstala tohoto moru ušetřena. Nad displejem samotným je dobře zvýrazněné oko webkamery, jež však po zapnutí nespustí žádnou kontrolku.


- klikněte pro zvětšení -

V horní části základny narazíme nejdříve na dvě nenápadná tlačítka. Jedno ovládá bezdrátová rozhraní Bluetooth a Wi-Fi (cyklujete ve čtyřech možných kombinacích vypnuto/zapnuto) a druhé dokáže vypnout touchpad i jeho tlačítka. Pak tu jsou ve středu další čtyři modré a oranžové LED kontrolky - jedna pro baterii a další pro pevný disk, bezdrátové rozhrani Wi-Fi a poslední pro Caps Lock. Tlačítko Power bylo odsunuto do samotného horního pravého rohu a má rovněž modré podsvícení.



Klávesnice byla zpracována tak, aby využila co největší dostupnou plochu a stejně tak samotné klávesy mají mezi sebou jen minimální drážky, aby se jejich plocha učinila co největší. To je ale dvousečná zbraň, protože pak se uživatel může mezi nimi daleko hůře orientovat pomocí hmatu. Klávesnice jako taková byla ale zpracována dobře, nijak výrazně se neprohýbá a nerachtá. Také její popisky jsou celkem dobře viditelné i za šera.

Zcela dole pak není nic jiného než touchpad střední velikosti se dvěma tlačítky ukrytými za stříbrnou lištou. Zde již můžeme s potěšením konstatovat, že výrobce jinak hladkou plochu touchpadu opatřil malými výstupky, jež snižují tření prstu, takže ten po povrchu může nenuceně klouzat. Není nic horšího na touchpadu, než když je zpracován ze zrcadlově lesklého materiálu, na němž se prst zadrhává. Ovšem i tlačítka se dají všelijak zprznit a toho se bohužel dočkáme i zde, protože ty aby snad člověk mačkal kladivem. Jejich stisk je velmi tuhý a celou práci s netbookem bez myši velmi znepříjemňuje. Je to tedy zajímavý způsob, jak pokazit celkový dojem.



Nakonec se podívejme ještě na onu redukci z firemního konektoru na klasický D-Sub. Nespornou výhodou tohoto uložení je, že ji budete mít stále při ruce. Nevýhodou naopak to, že pokud ji ztratíte, nebude tak snadno nahraditelná a když si uvědomíme, že ostatní netbooky D-Sub nesou rovnou už na svém těle, takže se jedná v podstatě o komplikaci, kterou si vynutil design netbooku Asus Eee PC 1008HA.
reklama