reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Toshiba NB200

16.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Toshiba NB200
Od společnosti Toshiba dorazil do vánočního testu model netbooku NB200-136, jenž nabídne sice klasickou výbavu ohledně komponent, ale dle specifikací také vysokou kapacitu baterie a díky tomu i dlouhou výdrž. Snad se tedy dočkáme adekvátních výsledků.

Netbook a jeho zpracování


Moderní počítače jsou dnes více než kdy jindy také o vzhledu a u notebooků a zvláště netbooků toto platí dvojnásob. Netbooků na trhu totiž existuje velmi mnoho a jejich hardware je přitom velmi často v podstatě stejný. Výrobci tedy hledají další cesty, jak se odlišit a osobitý vzhled je jedna z nich. Zde tedy nastupuje nejen barevně tónované víko do hnědé barvy a příslušně barevně upravený a lesklý kloub displeje, ale také drážkovaný povrch víka. Drážky jsou přitom husté a nepříliš hluboké, ovšem ty také zajišťují, že otisky na víku nebudou tak patrné, což je jejich praktický přínos.


- klikněte pro zvětšení -

Uprostřed horní části pak máme výrobcem umístěné velké a lesklé logo. Co se týč pevnosti konstrukce v této oblasti, nemůžeme být příliš spokojení, protože víko je snad až příliš měkké a ohebné. On v podstatě celý netbook se i pod nevelkým tlakem na různých místech prohýbá a leckde povrzává.


- klikněte pro zvětšení -

Když netbook obrátíme a zadíváme se na jeho podvozek, uvidíme dva panely. Velký je však připevněn šroubky s nestandardními hvězdičkovými hlavičkami, k nimž jsem neměl šroubovák, ale je zřejmé, že tu bude pevný disk a nejspíš také bezdrátová rozhraní, respektive sloty. Druhý je již připevněn normálním křížovým šroubkem a pod ním můžeme očekávat jednu dostupnou pozici pro paměti typu SO-DIMM. Ta je ale samozřejmě již obsazena 1GB modulem od Samsungu. Zde si můžeme všimnout, že odnímatelné panely zrovna moc dobře nelícují se základnou. Zajímavé také je, že všechny ostatní šroubky držící netbook pohromadě jsou také běžné křížové.



Pravá hrana netbooku a její vybavenost porty je spíše chudá. Jsou tu pouze dva USB 2.0 a až vzadu kulatý napájecí konektor a otvor pro zámky Kensington.



Levá hrana je přitom zaplněna celá a jde nejdříve o poslední z portů USB s možností napájení připojených zařízení i při vypnutém počítači, pak RJ-45 pro Ethernet, dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon (ten je tu ale také integrovaný), následuje výdech chlazení a nakonec D-Sub analogového obrazového výstupu.

Předek netbooku není zcela nudný, spíše naopak. Na jeho levém okraji si našla místo čtečka karet SD/MMC, pak můžeme zaznamenat okraje tlačítek touchpadu a napravo zase veškeré kontrolky. Těch je celkem osm a ukazují zapnuté Wi-Fi, zapojené napájení, stav počítače, baterie a pevného disku a také klávesové funkce.



Na zadní hraně již nezbylo místo na nic, protože veškeré je zabráno baterií a také klouby displeje.



Když otevřeme víko (do úhlu až 135 °), vypadá to, že Toshiba využila moderní design, kdy displej a jeho poměrně široké okraje jsou ve stejné rovině, tedy z jednoho kusu materiálu, ale není tomu tak; okraje jsou trošku tlustší. Ovšem klávesnice zabírající podstatnou část základny je i tak pod její úrovní, aby se klávesy neopíraly o okraje displeje. Ty mají stejnou barvu jako víko a také jsou na nich diagonální linky, ovšem samozřejmě již ne drážky. Nahoře máme oko webkamery s mikrofonem a dole další logo firmy.


- klikněte pro zvětšení -

Klouby displeje navazují na lesklou přechodovou část mezi displejem a základnou. Ta má ve svém středu podlouhlé a bíle podsvícené tlačítko Power, takže to je vidět i se zaklaplým displejem. V této poloze však nefunguje, což je u mobilního přístroje jenom dobře.



Pak už nastupuje základna, na jejímž povrchu se setkáme toliko s klávesnicí a touchpadem. Obé je tu předvedeno v moderním hávu, takže klávesnice má zcela samostatné klávesy umístěné každá ve svém otvoru. Tuto módu nastolily moderní MacBooky. Výrobci to dává v podstatě větší volnost při výběru pozice kláves, ale uživatelé si musí zvyknout na jiný pocit při psaní, protože klávesy v těchto případech mají obvykle zcela rovný tvar bez zkosených okrajů, ale hmatově jsou odděleny dobře a mimochodem mají také vysoce kontrastní popisky, jež jsou velmi dobře viditelné i v šeru. Co se týče pevnosti základny, tu můžeme v klidu akceptovat.



A nakonec tu je touchpad, na němž je potěšitelná především velká plocha, kterou může takový Acer Aspire One 531h jen tiše závidět. Její rovněž šrafovaný povrch je matný, takže se prsty nezadrhávají a tlačítka jsou také dobře použitelná. Škoda jen, že tu není podpora pro multidotykové funkce, protože na takové ploše by se využily klidně i čtyři.
reklama