reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Toshiba NB200

16.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Toshiba NB200
Od společnosti Toshiba dorazil do vánočního testu model netbooku NB200-136, jenž nabídne sice klasickou výbavu ohledně komponent, ale dle specifikací také vysokou kapacitu baterie a díky tomu i dlouhou výdrž. Snad se tedy dočkáme adekvátních výsledků.

Výkonnostní testy


Nyní se zaměříme na výkonnostní testy, kde se ukáže klasický výběr benchmarků. Ovšem nečekejme žádné překvapivé výsledky, vždyť kombinace procesoru Intel Atom a čipové sady řady Intel 945 s integrovaným jádrem Intel GMA 950 a paměťi DDR2 je již dlouho u netbooků široce využívána. Zde se však dle specifikací využívá paměť typu DDR2-800 MHz, což jsem si potvrdil i z popisku modulu od Samsungu. Jenomže už po zhlédnutí základních specifikací použité čipové sady Intel 945GSE Express je jasné, že taková frekvence se tu využít nedá a maximem je 533 MHz. Na tuto rychlost také dle CPU-Z tyto paměti pracují, což ostatně potvrzují i jejich výsledky z testů.

O nějaký vysoký výkon ale u netbooků nejde a zde nás může těšit, že lze očekávat vysokou výdrž na baterie a nízkou spotřebu.


Toshiba NB200-136
CPU Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
3DMark03 - CPU
258
body
3DMark06 - CPU
490
body
Cinebench R10 - 1x CPU
562
body
Cinebench R10 - 2x CPU
853
body
PCMark05 - CPU
1 514
body
Sciencemark - AES
44,32
sekundy
Sciencemark - Mol. Dynamics
180,2
sekundy
RAM Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
PCMark05
2 468
body
ScienceMark
2 918
MB/s
GPU Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
3DMark03
720
body
3DMark06
147
body
Cinebench R10
289
body
HDD Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
Everest - čtení - začátek disku
61,6
MB/s
Everest - čtení - prostředek disku
48,3
MB/s
Everest - čtení - konec disku
28,1
MB/s
Everest - náhodné čtení
47,9
MB/s
Everest - čtení z bufferu
105,8
MB/s
Everest - průměrný seek
18,14
ms
PCMark05
-
body


Výkon tohoto netbooku naprosto odpovídá použitým komponentám. U procesoru je 60MHz nárůst frekvence oproti 1600MHz modelům Atom dobře znát, ale v praxi je to samozřejmě spíše zanedbatelná záležitost. Paměťové testy také odpovídají použitým 1GB modulům DDR2 na 533 MHz. Výkon testů 3DMark a Cinebench R10 týkající se grafického čipu také dobře odpovídá modelu Intel GMA 950 a co se týče pevného disku, pak firemní 160GB model podává průměrný výkon, jenž neurazí ani nenadchne.

Celkově se tak tento netbook hodí pro nenáročnou práci s textem, webovým prohlížečem, nebo pro sledování filmů a poslouchání hudby (zde jsou však téměř nutná sluchátka či reprosoustava). Filmy ve vysokém rozlišení Toshiba NB200 také zvládne, ale nesmíme to přehánět. Xvid s rozlišením 1280 x 544 s datovým tokem 4384 kbps je v rámci možností tohoto netbooku.

Co se týče chování systému Windows 7 Starter, pak to by se dalo označit za nevypočítatelné. Co se týče startu aplikací a oken, pak to vypadá na první pohled v pořádku, ale nezřídka se stane, že počítač sice relativně rychle zobrazí některé okno, ale pokud v něm něco chceme udělat, vše se zastaví, okno zešedne a my můžeme jen přemýšlet, co ten Windows Commander dělá, že potřebuje tolik času na spuštění zkopírování jednoho malého souboru.

Můžeme to přičíst na vrub dodatečně navěšeným aplikacím, z nichž jsou zvláště všudypřítomné různé utility od Toshiby a také si svou pozornost často vyžádá bezpečnostní software od McAffee. V tomto si však může uživatel sám během několika minut udělat pořádek a nepotřebné aplikace ze systému prostě vypráskat. Minimálně se uvolní systémová paměť, jíž zde zrovna přehršle není.


Teploty, hlučnost, spotřeba a výdrž na baterie


Nejprve se podíváme na teploty, jež byly měřeny po dlouhodobém běhu netbooku. Zvláštní aplikace s profily pro nastavení spotřeby systému při různých situacích tu není, pokud nepočítáme akorát standardní přenastavení jasu displeje, takže o vše se stará počítač automaticky. Netbook byl testován při okolní teplotě 21 °C a využily se k tomu aplikace Prime95, 3DMark03 a h2benchw pro zatížení a pak Core Temp a Speedfan pro odečítání teplot.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
36 °C
59 °C
Chipset
-
-
HDD
36 °C
45 °C


Teploty tedy dle tabulky vypadají uspokojivě, ovšem zde záleží také na hlučnosti, s jakou se chlazení projevuje. To zde má klasické provedení - boční výdech, za nímž je žebroví profukované ventilátorem. Průduchy jsou ve spodní části netbooku provedeny tak, aby se po položení na nohy uživatele zcela neucpaly.

Pokud tuto Toshibu necháme běžet v klidu, pak je její ventilátorek neslyšitelný a sama služba Toshiba PC Health Monitor udává, že vůbec neběží. To ale ne stále, takže občas se ventilátorek roztočí, ale po několika sekundách se zklidní a posléze se opět zastaví. Při běžné zátěži bude asi běžet na 2/3 svého výkonu, kdy je i tak netbook velmi klidný a na plný výkon sice slyšet je podstatně více, avšak stále to není v žádném případě uširvocí.

Zde se projevila také jedna věc ukazující na to, jaký přínos má software od Toshiby. Zmíněná aplikace PC Health Monitor (monitoruje spotřebu, výdrž, chlazení a práci pevného disku) totiž po svém spuštění v aktivním stavu sama spotřebuje dle správce úloh stabilně asi dvě třetiny výkonu procesoru (obě logická jádra jsou vytížena stejně), což je u programu, jenž má toto sám monitorovat, naprosto fatální a činí jej v podstatě nepoužitelným. Pokud tedy nemáte zájem o bezúčelné programy, doporučil bych si pečlivě projet a vyzkoušet to, co je nainstalované a udělat velkou čistku.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
8 W
15 W
Výdrž
8:50
4:45


Dále si budeme všímat spotřeby a výdrže na baterie. Pro přehledné zobrazení je tu tabulka a ta jasně říká, že v tomto ohledu je netbook NB200-136 skutečně velmi dobře vyladěn a není divu, že s minimální spotřebou kolem 8 W a maximální (3DMark03 Mother Nature) dosahující zřídkakdy 16 W dokáže vydržet pracovat na baterie velmi dlouho. A co se týče závislosti spotřeby na nastaveném jasu, zde jde pouze o rozsah wattu a půl.

Výdrž na baterie je u této Toshiby skutečně dlouhá a dá se říci, že s takovou baterií je NB200 skutečně mobilní.


Závěrečné hodnocení


Toshiba NB200-136 se v dravé konkurenci desítek netbooků snaží prosadit především nízkou spotřebou a vysokokapacitní baterií, což jí přináší dlouhou výdrž na jedno nabití. To musí kvitovat ti uživatelé, kteří jsou často v pohybu a potřebují malý počítač, jenž by je neomezoval dožadováním se zapojení do zásuvky.





Jde samozřejmě o netbook, takže se neočekává žádný závratný výkon. Zde jej poskytují naprosto klasické komponenty ve složení Intel Atom, Intel 945GSE Express, 1 GB DDR2-533 RAM a 160GB pevný disk. Netbook se tedy hodí na běžné nenáročné úkoly a pokud by někomu snad něco nestačilo, je možné jako u jiných podobných přístrojů kapacitu RAM i HDD navýšit. Zde ale za tu cenu, že nám v ruce nutně zůstanou přebytečné komponenty, za něž jsme také zaplatili.

Co se týče zpracování, pak zde si můžeme občas zanadávat na příliš ohebné plasty a v případě základny také jejich nedokonalé lícování, ovšem jinak se kvalitou v tomto ohledu NB200 od Toshiby moc neprohřešuje.




Ocenění TREFA získává netbook Toshiba NB200-136
za vysokou výdrž na baterie. Logo ocenění je ke stažení zde.


Výbava je jinak standardní nejen s ohledem na hlavní komponenty, ale také na různá rozhraní a porty. Lehce nadstandardní se může označit pouze to, že jeden z USB 2.0 dovoluje napájet připojené zařízení i při vypnutém počítači, takže ten tak může sloužit i jako nabíječka. A co se týče ostatních vlastností, pak displej i webkamera mohou být označeny za plus a zvukový systém využívající pouze jeden reproduktor naopak za minus. Nepřesvědčily mě také některé nainstalované aplikace, jak jsem ostatně již několikrát psal, ale ty jsou zde navíc a vy se s nimi můžete bez výčitek rozloučit.

Jako vše má tedy i Toshiba NB200-136 svá pozitiva a negativa a záleží na koncovém uživateli, jakou váhu každému z nich přiřadí.


Spotřeba a výdrž a baterie
Měkčí plasty a někde nepřesné lícování
LCD a webkamera
Zvukový systém
Nový OS Windows 7 Starter
Nedotažený software
Cena v době testování: 10 200 Kč s DPH, záruční doba 2 roky

 
Za zapůjčení netbooku Toshiba NB200-136 děkujeme společnosti Toshiba


reklama