reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test pětice výkonných CPU chladičů

29.2.2012, Jan Vítek, recenze
Test pětice výkonných CPU chladičů
V dnešní recenzi se zaměříme na pět chladičů se 120mm ventilátory, jež můžeme považovat za výkonné modely. Jejich součástí je dvojice zbrusu nových modelů od firmy Cooler Master. Na kobylku se jim budou snažit dostat chladič od Akasa, Scythe a Thermalright.

Cooler Master GeminII SF524


Model GeminII SF524 od firmy Cooler Master je na trhu naprostou novinkou představenou letos na začátku února. Tento model vychází ze staršího GeminII S524 a ten zase z ještě staršího GeminII S, což je tedy již zavedená řada modelů s žebrovím i ventilátorem (či ventilátory) uloženým v jedné rovině se základní deskou. Zde bychom se ale už neobešli bez heatpipe, jako to bylo možné před dlouhými lety.





Oproti GeminII S524 má tato novinka jiný ventilátor, který však nápadně připomíná modely od Akasy s lopatkami S-Flow. Očekávat bychom tedy mohli i podobný výkon, který není nijak zázračný, ale také ne špatný. A nyní specifikace:

Model
Cooler Master GeminII SF524 (RR-G524-13FK-R1)
Rozměry
144 x 144 x 105 mm
Hmotnost
490 g
Materiál
5x 6mm heatpipe, hliníková žebra, měděná základna
Ventilátor
120 mm
1300 RPM +/- 10% (900 RPM s adaptérem)
52,6 CFM (36,4 CFM)
1,14 mm vodního sloupce (0,55 mm)
22,5 dBA (16,1 dBA)
Long Life Sleeve Bearing
Kompatibilita
Intel LGA 775, 1155, 1156, 1366
AMD AM2, AM2+, AM3, FM1
Verze
pouze tato

Z nich se dozvíme, že Gemin II SF524 není se svým necelým půlkilem hmotnosti žádný mastodont a za to budou moci především tenká žebra. To nám dává také důvod si myslet, že vítězem tohoto testu se nestane, ovšem co kdyby přeci jen překvapil. Nicméně oproti těm nejlépe vybaveným modelům má také menší handicap v podobě pěti heatpipe, které nejsou tzv. duální, tedy nevedou teplo z prostřední části do krajů, ale jen z jednoho konce na druhý.





Konstrukce je pro tento typ chladiče klasická. Máme tu měděnou základnu (ta je stejně jako heatpipe poniklovaná kvůli vzhledu) a do ní jsou zasunuty jednak samotné trubice a pak je na ni seshora připevněna část žeber. Heatpipe se hned otáčejí vzhůru, aby mohly protnout připevněná žebra a pak ještě další, která již nejsou přímo spojena se základnu. Celé tělo ještě posílí vrchní kovový rámeček, do nějž můžeme díky připraveným závitům našroubovat namísto dodávaného 120mm ventilátoru nějaký 140mm. Osobně mi ale není jasné, proč tedy Cooler Master takový již nedal do základní výbavy, když už je na něj chladič takto připraven.





Žebra tohoto chladiče mají tloušťku pouze 0,2 mm a rozestupy mezi nimi mají 1 mm, a tak je otázkou, jak dobře budou přebírat teplo z heatpipe a odevzdávat je proudícímu vzduchu. Jejich spojení s teplovodivými trubicemi je ale aspoň dle prozkoumání posledního žebra velmi dobré a pevné.





To samé by mělo platit i o spojení heatpipe a základny, která je zde z mědi a má dobře zarovnaný a kruhově broušený povrch. Ani zde ale nezapomeňte na její důkladné očištění, protože ochranný štítek na ní může zanechat zbytky lepidla a ty by mohly zabránit bezvadnému dosednutí na procesor.


Příslušenství


Cooler Master zde nic složitě nevymýšlel a připravil nám své obvykle používané rámečky a spony, k tomu drobnější příslušenství, teplovodivou pastu v tubě, obrázkový manuál a také prodlužovací kablík s odporem, díky němuž klesnou otáčky ventilátoru (ten nepodporuje regulaci pomocí PWM) z výchozích 1300 RPM na 900 RPM.





Instalace


Díky dobře známým dílům v příslušenství nemusí uživatel, který měl v minulosti co do činění s instalací chladičů Cooler Master, ani koukat do manuálu. V případě instalace na socket AMD využijeme jednodílnou horní sponu (na fotografii až nahoře), kterou si pomocí čtyř šroubků nejdříve přimontujeme k základně chladiče. Na připravené šroubky pak umístíme samolepicí podložky, aby spona měkce dosedla na PCB základní desky, namažeme si procesor teplovodivou pastou a následně základní desku nasuneme na obrácený chladič.





Skrz montážní otvory v ní proniknou čtyři krátké šroubky a na ty pak nasuneme univerzální zadní rámeček. Posledním krokem je jeho zajištění pomocí postupného utahování čtyř matek, k čemuž můžeme využít přiložený adaptér pro křížový šroubovák. Díky provedení spony pro procesory AMD si u tohoto chladiče můžeme vybrat jeho orientaci a chladič pak ve výsledku drží na procesoru velmi pevně a bez hnutí. Tento systém má tedy Cooler Master již vychytaný.
reklama