reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test pětice výkonných CPU chladičů

29.2.2012, Jan Vítek, recenze
Test pětice výkonných CPU chladičů
V dnešní recenzi se zaměříme na pět chladičů se 120mm ventilátory, jež můžeme považovat za výkonné modely. Jejich součástí je dvojice zbrusu nových modelů od firmy Cooler Master. Na kobylku se jim budou snažit dostat chladič od Akasa, Scythe a Thermalright.

Thermalright SI-128 SE


Jediným modelem firmy Thermalright v testu bude SI-128 SE (Second Edition), který je vylepšeným chladičem SI-128. Ono vylepšení se týká nejspíše pouze žeber, které v duchu řady TR Highriser mají v sobě otvory (v každém žebru 36) a vzniklé minipacky jsou ohnuty o 90 °. Firma říká, že toto dopomůže k lepšímu průtoku vzduchu skrz chladič a také vystavené packy mají lépe odevzdávat teplo proudícímu vzduchu.





Specifikace tohoto modelu hovoří bohužel o kompatibilitě jen se socketem Intel LGA 775, takže tento model není určený pro moderní procesory stejné firmy. Ovšem na druhou stranu je připraven i pro nejnovější modely od AMD, takže je stále aktuální.

Model
Thermalright SI-128 SE
Rozměry
125 x 145 x 91,5 mm
Hmotnost
510 g
Materiál
4x 6mm heatpipe, hliníková žebra, měděná základna
Ventilátor
připraveno pro 120 mm ventilátor
Kompatibilita
Intel LGA 775
AMD AM2, AM2+, AM3
Verze
pouze tato

U tohoto chladiče se také musíme spolehnout na vlastní výběr ventilátoru, což v případě modelů od Thermalright vždy bývalo pravidlem, ovšem v poslední době i tento výrobce usoudil, že bude lepší na trh dodávat již hotová řešení.




Chladiče s podobnou koncepcí jsou dnes spíše v menšině, a to zvláště v hi-endové oblasti. Takový design je také spíše výsada společnosti Thermalright než jiných firem. Použity jsou čtyři samostatné 8mm heatpipe, které vedou z měděné základny mezi velmi hustě uložená žebra, jejichž celková plocha rozhodně není malá. A protože heatpipe silou příliš neoplývají, máme zde ještě dva tlusté dráty, které celou konstrukci chladiče dále zpevňují. Jinak by se mohlo snadno stát, že se heatpipe ještě více ohnou.



Na tento model je radost se podívat. Jeho tělo je čistě vyrobeno, drží pevně pohromadě a žebra jsou uložena velmi rovnoměrně. Zde si prostě není na co stěžovat, protože jednoduše dostaneme to, co bychom od Thermalrightu očekávali.



Styčná plocha je také výborně upravena a pokud se na ni podíváme z určitého úhlu, můžeme vidět jen lehké stopy po jejím broušení. Dobré usazení na heatspreader procesoru se tedy zdá být zajištěno.




Příslušenství


Thermalright si u svých chladičů nepřidělává práci a tam, kde to jde, využívá u jinak různých chladičů podobných nebo stejných montážních prvků. Zde je vidět jistá podobnost s příslušenstvím u chladiče IFX-14, kde je využit stejný zadní rámeček, stejné spony a i ostatní drobné součásti nevypadají, že by se lišily. Přibalená tuba s teplovodivou pastou je samozřejmost.




Instalace


Thermalright SI-128 SE využívá stejně jako řada ostatních chladičů této firmy univerzální zadní rámeček, který se hodí pro sockety Intel i AMD. Do příslušných míst v něm si připravíme vhodné vysoké matky (otvory mají rozdílné průměry, takže se nemůžeme splést) a tyto matky z druhé strany rámečku zajistíme gumovými kroužky. Tím je zadní rámeček připraven a může se zezadu přiložit na základní desku tak, aby vysoké matky pronikly otvory v PCB.





Z druhé strany pak přišroubujeme na desku příslušné stříbrné spony tak, aby nám vyhovovala následná orientace chladiče. Pak je již čas namazat procesor pastou, přiložit chladič, protáhnout jeho středem hlavní sponu a tu přišroubovat ke dvěma sponám, které již na desce máme. V tomto případě nemáme šanci se přes chladič dostat ke šroubkům šroubovákem, ale musíme využít dodávaný klíč, kterým šroubky utáhneme ze strany.

Tento mechanismus tedy spolehlivě funguje a není problém s jeho pomocí chladiče uchytit, ale jak jsem zjistil, ty se ve svém uložení snadno vrtí a natáčejí kolem svislé osy, což není zrovna dobré kvůli usazení teplovodivé pasty. Tento Thermalright má tedy podobnou nevýhodu jako dnes také testovaný model Cooler Master Hyper 412S.
reklama