reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test pětice výkonných CPU chladičů

29.2.2012, Jan Vítek, recenze
Test pětice výkonných CPU chladičů
V dnešní recenzi se zaměříme na pět chladičů se 120mm ventilátory, jež můžeme považovat za výkonné modely. Jejich součástí je dvojice zbrusu nových modelů od firmy Cooler Master. Na kobylku se jim budou snažit dostat chladič od Akasa, Scythe a Thermalright.
Dnes jsme si vyzkoušeli celkem 5 chladičů, které se mohly předvést v přímém souboji a šlo většinou o věžovité chladiče včetně naší referenční Noctua NH-U12P. Ve dvou případech (Cooler Master GeminII SF524 a Thermalright SI-128 SE) se proti sobě postavily chladiče s ventilátorem uloženým v jedné rovině se základní deskou. Ty se však neukázaly jako dostatečně výkonné na to, aby se mohly měřit s ostatními.

Model
Přibližná cena s DPH
Akasa Venom Voodoo (AK-CC4008HP01)
1 200 Kč
Cooler Master GeminII SF524 (RR-G524-13FK-R1)
1 100 Kč
Cooler Master Hyper 412S (RR-H412-13FK-R1)
950 Kč
Scythe Yasya (SCYS-1000)
1 050 Kč
Thermalright SI-128 SE
1 100 Kč

Když máme posuzovat hlavní vlastnosti, které by nás u procesorového chladiče měly zajímat, tak máme na mysli kvalitu provedení s důrazem na montážní mechanismus, chladicí výkon při různých otáčkách, hlučnost a samozřejmě i cenu. Ideální chladič by tedy měl excelovat ve všech těchto čtyřech bodech a pokud bychom měli takový hledat v našem testu, stal by se jím Cooler Master Hyper 412S.

Tento chladič se při všech nastaveních otáček držel buď na prvním nebo na druhém místě s minimálním odstupem, jeho montážní kit mu zajistil silný přítlak a umožnil natáčení na socketech AMD dle libosti, ovšem jeho menší nevýhodou zase bylo, že dovolil chladiči se ve své pozici vrtět. To ale snadno převáží jeho kvality, kam patří i nízká hlučnost a v našem případě i cena, která byla nejnižší ze všech testovaných (nehledě na dražší chladič Noctua, který v tabulce není).




Ocenění BEST OF TEST získává chladič Cooler Master Hyper 412S za výborný výkon,
dobré zpracování, nízkou hlučnost a slušnou cenu.


Zpracování základny s heatpipe umístěnými těsně vedle sebe (použito také u modelu Hyper 212 EVO) tedy firmě Cooler Master evidentně funguje, takže my můžeme Hyper 412S označit za vítěze testu a udělit mu ocenění BEST OF TEST.


Za zapůjčení chladičů Hyper 412S a GeminII SF524 děkujeme Cooler Masteru




Za zapůjčení chladičů Akasa, Scythe a Thermalright děkujeme firmě TNTrade s.r.o.




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

In today's test we have examined five CPU coolers which were competing against each other and most of them were towers, including our reference cooler, the Noctua NH-U12P. Just in two cases (Cooler Master GeminII SF524 and Thermalright SI-128 SE) stood against each other coolers with rather classic design. However, these appeared to be not powerful enough to be able to compete with the rest.

When one has to assess the main qualities which a good CPU cooler should have, among these are: quality of design including the fastening mechanism, cooling efficiency in various fan speeds, noise and of course price point. An ideal cooler should excel in each of these four aspects and the closest cooler in our test to this ideal is definitely Cooler Master Hyper 412S.

This cooler managed to perform as the best or second best with just a minimal distance, its mounting kit allows us to turn it in 90° steps on AMD sockets, even though it also did not provide rock stable position, which is the only weak spot I could find. And this not so important imperfection is easily overweighted by Hyper's qualities, such as low noise and in this case also its price which was the lowest among all the tested coolers (including the Noctua).

Cooler Master have prepared another successful product with innovative Continuous Direct Contact surface (used also in Hyper 212 EVO) that clearly works, so we can label Hyper 412S with our BEST OF TEST prize.
reklama